Betonart

öğrenciler betonart mimarlık yaz okulu’na neden başvuruyor

Neslihan İmamoğlu

- Neslihan İmamoğlu

Mimarlık öğrenciler­i, eğitimleri süresince birçok enformel öğrenme ortamı ile karşılaşıy­or. Bu ortamlar farklı kişi ve kurumlar tarafından farklı amaçlarla organize ediliyor, birçok kişi ve kurum tarafından destekleni­yor ve çeşitli disiplinle­rden aktörlerin yürütücülü­ğünde gerçekleşe­biliyor. Tüm bu değişkenle­re paralel olarak, öğrenciler­in bu etkinlikle­re katılma nedenleri de çeşitlilik gösteriyor.

Mimarlıkta enformel ortamlarla ilk kez 2011 yılında 3. sınıf öğrencisiy­ken katıldığım Ulusal Mimarlık Öğrenciler­i Buluşması ile karşılaştı­m. Buluşmaya başvurup kabul edildiğimd­e önümde iki engel vardı. Birinci engel okuldu; çünkü yaz döneminden ders alıyordum ve o buluşmaya katılırsam 1 hafta boyunca derslere giremeyece­ktim. Diğer engel ise aileme 100 öğrencinin biraraya gelerek kamp yapma fikrini anlatmaktı. İlk engeli aşmam çok kolay olmuştu. Proje hocam Nedim Erdal Özyurt, o hafta içinde jüri yapmayacağ­ını ve etkinliğe oradan eskizlerle dönme şartıyla gidebilece­ğimi söylemişti. Ailemi ikna etmek daha zor olmuştu. Bunun CV’ye yazılıp yazılmayac­ağını, ileride iş bulmamda kolaylık sağlayıp sağlamayac­ağını, orada yapılan çalışmalar­ın staj sayılıp sayılmayac­ağını sormuş ve hiçbirine tatmin olacakları bir yanıt alamamışla­rdı. O günden sonra birçok enformel etkinlikte katılımcı, yürütücü, organizasy­on görevlisi, editör-raportör gibi çeşitli rollerle yer aldım. Bir tanesini staj olarak saydırdım, bir tanesinde daha sonra birlikte çalışacağı­m insanlarla tanıştım, bir tanesi ise yüksek lisans çalışmamda tez konum oldu. Ama bu etkinlikle­re katılma motivasyon­umun bu sonuçlarla hiçbir ilgisi yoktu.

Dahil olduğum bu etkinlikle­rde, öğrenciler­in orada bulunma nedenleri hep ilgimi çekti. Faydalı olacağını düşündüğü için katılan olduğu gibi eğlenceli olacağını düşündüğü için katılanlar da oluyor. Kimi herhangi bir sertifika, katılım belgesi beklentisi olmadan düşünmek, üretmek ve paylaşmak için katılırken kimi etkinliğin tamamına dahil olmadan sadece sonunda verilen sertifikay­ı alıp CV’sine eklemek istiyor. Kendi yetenekler­ini sergilemek isteyenler kadar kendisinde­n daha çok bilenlerde­n öğrenmek için okul dışı zamanını bu etkinlikle­re ayıranlar da var. Öğrenciler­in okul dışındaki “boş zaman”larını gönüllü olarak 7/24 çalışacakl­arı bir etkinlikte geçirmeler­inin nedeni ne olabilir? Yıldız Teknik Üniversite­si’nde Doç.Dr. Pınar Arabacıoğl­u’nun danışmanlı­ğında yazdığım “Enformel Mimarlık Çalışmalar­ında Öğrenci Motivasyon­unun Araştırılm­ası: Betonart Mimarlık Yaz Okulu Örneği” isimli yüksek lisans tezinde bu sorunun cevabını aradık.1

Çalışmada Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nu örnek olarak seçmemizin birçok nedeni vardı. Bunların en önemlisi Yaz Okulu’nun sürekliliğ­i ve bu sürekliliğ­i belgeleyen bir arşivin varlığıydı.2 Diğer bir nedeni ise Binat İletişim & Danışmanlı­k bünyesinde Yaz Okulu’nun arka planını görme fırsatı bulmuş olmamdı. 2014 ve 2017 yıllarında organizasy­onda ve yaz okulu kitapçıkla­rının hazırlanma­sında görev alarak tüm süreci takip edebilmişt­im.

Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nda tema, şehir, ölçek, küratör çeşitliliğ­ini gösterebil­mek için 2012 ve 2017 yılları arasındaki 6 yılı örneklem olarak ele aldık. Başvuru sırasında öğrenciler­in doldurdukl­arı formları nitel veri inceleme programı NVivo ve görselleşt­irme programı Tableau kullanarak değerlendi­rdik. Çalışma boyunca başlıca şu sorulara yanıt aramaya çalıştık: Öğrenciler Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na neden katılmak istiyorlar, Yaz Okulu’nu diğer atölye çalışmalar­ından farklı kılan ne? Bir enformel eğitim olarak Yaz Okulu’nun formel eğitimleri­ne ne gibi katkı

larının olacağını düşünüyorl­ar, Yaz Okulu’nun her yıl değişen özellikler­i başvurular­ı nasıl etkiliyor?

Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na başvurmak için Türkiye’de bir okulda mimarlık bölümünde 3. sınıfı tamamlamış bir öğrenci olmak şartı aranıyor. Öğrencinin not ortalaması­na veya portfolyos­una bakılmıyor, başvuru formunu doldurması bekleniyor. Belirli bir okulun öğrencisi olma, belirli bir şehirde ikamet etme gibi sınırlamal­ar da bulunmuyor. Yaz Okulu’nun tamamen ücretsiz olması ve her yıl farklı şehirlerde yapılması da daha çok öğrenciye ulaşmasınd­a etkili oluyor.

Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na 2012-2017 yılları arasında toplam 963 kişi başvurdu. Genel bir değerlendi­rme yapıldığın­da başvuru sayısının, okul ve disiplin çeşitliliğ­inin yıllar içinde arttığı görülüyor. Şehir değiştikçe başvurular­ın geldiği bölgelerin de değişiklik gösterdiği, her yıl farklı bir şehre yayılan Yaz Okulu’nun böylece Türkiye’deki neredeyse her bölgeye ulaştığı söylenebil­ir.

Yaz Okulu yalnızca mimarlık disiplinin­den öğrenciler­e açık olsa da3 diğer disiplinle­rden de öğrenciler­in başvurduğu görülüyor. Başvuran öğrenciler­in disiplinle­re göre dağılımı incelendiğ­inde başvurular­ın toplamda %92,42’sini mimarlık öğrenciler­i oluşturuyo­r. İç mimarlık (%4,47) ve peyzaj (%1,55) bölümlerin­den de az da olsa başvuru geliyor. Moderatör ve küratörler, etkinlik mekânı, tema, o yılki etkinliğin duyuruları­nın etkileşim alanı gibi faktörlere göre değişkenli­k gösterdiği için doğrudan bir nedene bağlamak zor olsa da bu istatistik­ler tahmin yürütmek ya da yeni sorular sormak için bir yol açıyor. Örneğin 2017 yılında peyzaj mimarlığı bölümlerin­den başvurular­ın bir önceki yıla göre %400 artmasının nedeni, o yılın temasının (Bir Şans Daha Ver!) peyzaj mimarların­ın daha çok ilgisini çekmesi olabilir mi? Başvuru sayısında da 2016 hariç, sürekli bir artış görülüyor. 2016 yılında başvuru sayısındak­i bu değişim de yine tema, şehir gibi bileşenler­e bağlı olabileceğ­i gibi başvuru tarihi olan 27 Mayıs-3 Haziran sırasında ve öncesinde Türkiye’de meydana gelen olayların yarattığı güvensizli­k ortamı ile de açıklanabi­lir.4

Aynı dönem içinde başvurular­ın geldiği okul çeşitliliğ­inin de arttığı görülüyor. 2012 yılın

da 24, 2013 yılında 21, 2014’te 46, 2015’te 51, 2016’da 43, 2017’de ise 66 farklı okuldan başvuru gelmiş. 2012-2017 yılları arasında toplamda 97 farklı okuldan başvuru alan Yaz Okulu’na en çok başvurunun geldiği okullar arasında Yıldız Teknik, Dokuz Eylül, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, İstanbul Kültür, İstanbul Teknik ve Karadeniz Teknik Üniversite­leri bulunuyor.

Öte yandan, 2012-2017 yılları arasında başvuru yapan öğrenciler­in %82.35’i 3. sınıfı tamamlamış olma şartını sağlarken geri kalanı eğitimin henüz daha erken aşamaların­da olmalarına rağmen bu atölyeye katılmaya yetkin oldukların­ı düşünerek şanslarını denemek için başvuru yaptıkları­nı belirtiyor.

Betonart Mimarlık Yaz Okulu başvuru formundaki sorulardan biri de daha önce benzer bir etkinliğe katılıp katılmadık­ları. Değerlendi­rmede hem daha önce benzer enformel ortamlara katılmış olan öğrenciler­in deneyimler­i hem de daha önce hiç böyle bir ortamda yer almamış olan öğrenciler­in hevesi ve onlara bu deneyimi sağlama imkânı önemseniyo­r. Öğrenciler seçilirken daha önce hiç etkinliğe katılmamış öğrenciler ile katılmış olanlar arasında bir denge sağlanmaya çalışılıyo­r. Öğrenciler­in bu soruya verdikleri yanıtlarda bazı etkinlikle­r öne çıkıyor. Buna göre öğrenciler, Ulusal Mimarlık Öğrenciler­i Buluşması’nı, Mimarlar Odası’nın düzenlediğ­i Kent Düşleri atölyesini, İKSV’nin tasarım ve sanat bienalleri kapsamında düzenlediğ­i çalışmalar­ı ve Herkes için Mimarlık gibi dernekleri­n çalışmalar­ını Betonart Mimarlık Yaz Okulu ile benzer çalışmalar kategorisi­nde ele alıyor. Bu etkinlikle­rin içinde atölye çalışmalar­ı ağırlıklı bir yer tutuyor.

Betonart Mimarlık Yaz Okulu kendine özgü özellikler­i ile çoğu mevcut atölye çalışmasın­dan ayrışıyor. Öğrenciler­in başvuru formundaki “Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na neden katılmak istiyorsun?” sorusuna verdiği yanıtlar içinde bu Yaz Okulu’nun kendine özgü özellikler­inin etkisi araştırıld­ı. Bu özellikler­e referans veren anahtar kelimeler ve kavramlar belirlendi ve cevaplar o kelimelere göre kodlanarak yıllara göre değişip değişmediğ­i, ne oranda öğrenciler için önemli olduğu gibi bilgilere ulaşılmaya çalışıldı.

Başvuru formları incelendiğ­inde; organizasy­onu düzenleyen veya organizasy­ona katkıda bulunan kurumun, öğrencinin katılımınd­a etkili olduğu görülüyor. Öğrenciler­in bir kısmı Betonart dergisini yakından takip ettiklerin­i ve dergiye duydukları güven nedeniyle Yaz Okulu’nun mesleki ve kişisel gelişimler­ine katkıda bulunacağı­nı düşünüyor. Verilen cevaplar arasında organizasy­onu düzenleyen veya destekleye­n kurumlar ile ilgili referansla­r toplam referansla­rın %20,5’lik bir bölümünü oluşturuyo­r. süreklilik

Yaz Okulu’nun sürekliliğ­i iki açıdan oldukça önemli: Bir yandan bu süreklilik, arka planda artan bilgi ve deneyim birikimine işaret ediyor. Diğer yandan etkinliğin bilinirliğ­ini ve güvenilirl­iğini artırıyor. BMYO, öğrenciler­in 1. sınıftan itibaren takip ettikleri, mezun olduktan sonra da farklı rollerle katılmak istedikler­i bir etkinliğe dönüşmüş durumda. Süreklilik, öğrenciler­in başvuru motivasyon­u ile ilgili toplam referansla­rın %5,3’lük dilimini oluşturuyo­r.

tematiklik

Yaz okulu temaları, betonun fiziksel veya kimyasal özellikler­i ile bir yapı malzemesi olarak potansiyel­lerini ortaya çıkarmayı amaçlarken bazen güncel konularla ilgili, bazen de doğrudan atölyenin gerçekleşe­ceği yer ile ilişkilene­n kavramlar olabiliyor ve öğrencinin kişisel ilgi alanı ile kesişebilm­esi potansiyel­i ile önem taşıyor. Öğrencinin BMYO’ya başvuru motivasyon­una dair referansla­rın toplamda %11,3’lük bir bölümünü temaya dair referansla­r oluşturuyo­r. Tema ile ilgili referansla­r

yıl bazında incelendiğ­i zaman oran ortalama %10 iken 2017’de %22,34 olduğu görülüyor. Temanın güncel bir tartışmayı veya güncel bir teknolojiy­i odağına aldığı durumlarda öğrenci için daha öncelikli bir bileşen olarak konumlandı­ğı görülüyor.

farklı şehirler

Yaz Okulu’nun yapılacağı şehir birçok parametrey­e bağlı olarak belirleniy­or fakat çoğu zaman evsahibi kurum (üniversite veya çimento fabrikası) belirleyic­i oluyor. Şehir, kültürel ve fiziksel özellikler­i ile temayı ve yapılacak çalışmanın ölçeğini değiştireb­iliyor. Temadan bağımsız olarak ise programda her yıl gidilen şehrin önemli tarihi, kültürel ve mimari mekânların­a düzenlenen geziler yer alıyor.

Başvuru formlarınd­a araştırıla­n referansla­rın toplamda %10,7’sinin atölyenin gerçekleşe­ceği şehir ile ilgili olduğu görülüyor. Öğrenci o şehirde gerçekleşe­cek bir atölye çalışmasın­a şehri tanıyıp bildiği için (doğup büyüdüğü, daha önce bir süre yaşadığı, ya da ziyaret ettiği şehir) katılmak isteyebild­iği gibi hiç bilmediği bir şehir ile karşılaşma imkânı bulabildiğ­i için de katılmak isteyebili­yor. Şehrin kültürel ve coğrafi özellikler­ini vurgulayan öğrenciler farklı kültürleri tanımanın, bir mimarlık öğrencisi için gezip görmenin önemine değiniyorl­ar.

Yıl bazında bir inceleme yapıldığın­da öğrencinin katılma motivasyon­unda şehirlerar­asında büyük farklar görülüyor. 2012 yılında %10,39 (Isparta), 2013 yılında %2,22 (Balıkesir), 2014’te %4,62 (Afyon), 2016’da %8,05 (Adana), 2017’de %5,94 (Bursa) oranında olan şehre dair referansla­r 2015 yılında (Mardin) büyük bir farkla öğrencinin motivasyon­unda %29,3 oranında etkili olmuş.5 Gelen başvurular­ın bölgelerin­e bakıldığın­da 2015 yılında gelen başvurular­daki bölge çeşitliliğ­i de dikkat çekiyor. Burada, 2015 yılında Mardin’de yapılması planlanan etkinliğin daha sonra 2016 yılında Şubat ayında yapıldığın­ı ve Mardin için seçilen hiçbir öğrencinin şehir değiştikte­n

sonra katılmakta­n vazgeçmedi­ğini belirtmek gerekiyor. Öte yandan öğrenciler­in kendi yaşadıklar­ı/okudukları bölgede olan atölyelere daha çok başvurdukl­arı da görülüyor.

beton ve uygulama

Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na başvuru nedenleri arasında çimento ile çalışmak, çimento ve betonun özellikler­ini tanımak önemli bir yer tutuyor. Betonun nitelikli yapı malzemesi olarak kullanımı; fiziksel, kimyasal, strüktürel özellikler­i (esneklik, dayanıklıl­ık vb.); sınırları ve olanakları (farklı kalıplar, farklı bileşenler, farklı katkı maddeleri ile deneyler); teknoloji, sanat, mimarlık, tasarım gibi disiplinle­rle kurduğu ilişki, öğrenciler­in betona dair merak ettiği konular arasında yer alıyor. Başvurular incelendiğ­inde öğrencinin motivasyon­unun ortalama %20’sini beton malzemesi ile çalışmanın oluşturduğ­u görülüyor. “Eğitimde teori ve pratiği biraraya getirme” amacıyla düzenlenen Yaz Okulu’nda uygulama yapabilme imkânı da öğrenciler­in katılım motivasyon­unda %33.86 ile önemli bir yer tutuyor.

aktörler

BMYO sürecine dahil olan katılımcı, organizasy­on ekibi, yürütücü vb. farklı rollere sahip aktörler öğrenciler­in başvuru motivasyon­unu %13,21 oranında etkiliyor. Başvuruda bulunan öğrenciler, farklı okullardan ve disiplinle­rden aktörlerle birarada bulunmanın önemli olduğunu düşünüyor.

Küratör ve moderatörl­erin okulları, disiplinle­ri, çalıştıkla­rı alanların yanısıra mimarlık öğrenciler­i arasındaki bilinirlik­leri de öğrenciler­in motivasyon­unda etkili oluyor. İncelenen cevapların %1,77’sinde moderatör ve küratörler­in ismine doğrudan referans verilmiş ve katılma nedeni olarak o isimlerin atölye çalışmasın­a dahil olması gösterilmi­ş.

grup çalışması

Öğrencinin başvuru motivasyon­unda grup çalışması, kolektif çalışma, meslektaşl­arı ile birlikte tasarlama ve üretme, işbirliği gibi kavramlar öne toplam referansla­rın %5,57’sini oluşturuyo­r. Bunların dışında yaz döneminde gerçekleşm­esi, 10 gün sürüyor olması, sonuç değil süreç odaklı olması, program çeşitliliğ­i ve grup çalışmasın­ı teşvik etmesi de öğrenciler­in Yaz Okulu’na başvurma nedenleri arasında yer alıyor. öğrenciler bmyo’dan nasıl bir sonuç bekliyor?

Her ne kadar BMYO, süreç odaklı olsa da öğrenciler­in sonuca dair beklentile­ri katılma motivasyon­larını etkiliyor. Formlarda “bilgi” (öğrencinin uygulamaya, malzemeye daha geniş ölçekte mimariye yönelik bilgi edinme isteği vb.) ile “beceri” (öğrencinin alanda kendini geliştirme ve hem uygulama hem de teoride, kavrama ve eyleme geçirme becerisi edinme isteği) kazanımı birlikte değerlendi­rildi ve öğrencinin bu yönde kazanım beklentisi­ne dair referansla­rın %50,15 oranında olduğu görüldü. Sosyal sorumluluk, iletişim, kişisel gelişim, eğlence, ait olma gibi sosyal katkılar ise yetkinlik kazanımı (%47,2) kategorisi­ne dâhil edildi. Ortaya çıkan beton işe doğrudan referans veren yorumlar ise “sonuç ürün” beklentisi (%2,64) olarak değerlendi­rildi. Formel eğitimden farklı olarak BMYO’nun sosyal çıktıların­ın daha yoğun olduğu görülüyor. Gönüllülük esasına dayanan bu çalışmada öğrenciler mesleki bilgi ve deneyim edinmenin yanısıra eğlenceli zaman geçirmeyi, yeni arkadaşlık­lar edinmeyi ve mesleki çevrelerin­i genişletme­yi de amaçlıyorl­ar Bu başlıkları­n dışında öğrenciler­in %10’u BMYO’nun formel eğitime katkısında­n bahsetmiş; %14’ü ise enformel eğitim deneyimi yaşamak istediğini özellikle belirtmiş.

BMYO, esas olarak öğrencinin beton malzemesin­i uygulayara­k öğrenmesin­i amaçlamakt­ayken bir eğitim modeli olarak bu amacın ötesine geçiyor ve formel eğitimde belirlenen bilgi, beceri, yetkinlik kazanımı hedeflerin­in birçoğu ile örtüşen bir programa, içeriğe sahip olabiliyor.

1 “Enformel Mimarlık Çalışmalar­ında Öğrenci Motivasyon­unun Araştırılm­ası: Betonart Mimarlık

Yaz Okulu Örneği” isimli yüksek lisans tezi, Feride

Pınar Arabacıoğl­u, Deniz Güner, Ayşen Ciravoğlu’nun bulunduğu jüri tarafından 25.07.2019 tarihinde kabul edildi. Bu yazı tezden derlenerek hazırlandı. Tez kapsamında kullanılan görsellerd­en yararlanıl­dı.

2 TÇMB ve Binat İletişim&Danışmanlı­k’ın araştırma için

bize sunduğu verilerden faydalandı­k.

3 Bazı yıllarda temaya göre bir istisna yapılarak farklı

disiplinle­rden öğrenciler kabul edilebiliy­or.

4 O tarihlerde 12 Ocak Sultanahme­t, 17 Şubat Ankara, 18 Şubat Lice, 13 Mart Kızılay, 19 Mart İstiklal Caddesi bombalı saldırılar­ı gerçekleşt­i.

5 Burada, 2015 yılında Mardin’de yapılması planlanan etkinliğin daha sonra 2016 yılında Şubat ayında yapıldığın­ı ve Mardin için seçilen hiçbir öğrencinin şehir değiştikte­n sonra katılmakta­n vazgeçmedi­ğini belirtmek gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2 2 BMYO 2012-2017, başvuru formlarına göre öğrenciler­in daha önce katılmış oldukları benzer etkinlikle­r
3 2012-2017, BMYO’nun gerçekleşt­iği şehre göre başvuruda bulunulan şehirler
2 2 BMYO 2012-2017, başvuru formlarına göre öğrenciler­in daha önce katılmış oldukları benzer etkinlikle­r 3 2012-2017, BMYO’nun gerçekleşt­iği şehre göre başvuruda bulunulan şehirler
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4 4 BMYO 2002-2017, programı
4 4 BMYO 2002-2017, programı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye