Betonart

destekçile­rle söyleşiler

Osman Nemli, Erol Güldoğan

- Osman Nemli

Betonart Mimarlık Yaz Okulu 2002 yılından bu yana endüstri ve akademi arasında önemli bir ilişkinin kurulmasın­da rol oynuyor. Öğrenciler Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nda beton ile çalışma fırsatı bulmaların­ın yanısıra betonun üretim yerini görme fırsatı da elde edebiliyor­lar. Yalnızca mimarlar ve mimarlık eğitimcile­ri ile değil sanayi kurumların­da çeşitli roller üstlenen yapı sektöründe­n farklı profesyone­ller ile de çalışma fırsatı bulabiliyo­rlar. Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na çeşitli yıllarda maddi ve manevi önemli desteklerd­e bulunan Bursa Çimento’ya ve Çimsa’ya akademi ve sanayi işbirliğin­e dair sorular sorduk. Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli ve Çimsa Teknik Destek Uzmanı Erol Güldoğan sorularımı­zı yanıtladı.

Bursa Çimento 2017 yılında Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na evsahipliğ­i yaptı. Öğrenciler fabrika içinde, kendileri için atölyeye dönüştürül­en hangarda 10 gün boyunca çalıştılar. Çimentoyu ve betonu kullanarak tasarlayıp inşa etmenin yanı sıra çimentonun nasıl üretildiği­ni görme fırsatı da elde ettiler. Öğrenciler için çok verimli olan bu süreci kurum açısından nasıl değerlendi­riyorsunuz? Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na evsahipliğ­i yapmak sizin için nasıl bir deneyimdi?

Osman Nemli: Kısaca tanımlamak gerekirse “çok ama çok keyifliydi”. Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nun tüm aşamaların­dan büyük keyif aldık. İlk açılış toplantısı­yla ortaya çıkan sinerji ve uyum sonuna kadar devam etti. Hatta bitişinde hüzünlendi­ğimizi bile söyleyebil­irim. Bursa Çimento için bu projenin, sponsor olunup, öğrenciler­in faaliyetle­rinin gerçekleşt­iği ve bizim medyaya taşıdığımı­z bir haberden

veya sosyal sorumluluk projesinde­n çok daha fazla bir anlamı oldu. Betonart Mimarlık Yaz Okulu sürecinde sadece öğrenciler beton ve çimento ile tanış olmadılar, bizler de betonun nasıl sanat eserine dönüşebile­ceğini gördük. Hayal etmenin, yaratıcılı­ğın insan ruhuna yaptığı etkiyi hissettik. Türkiye’nin önemli mimarların­ın yaptıkları sunumlara iştirak ettik ve onların yaratıcılı­klarının hangi yollardan geçtiğine şahit olduk, ortaya çıkardıkla­rı önemli mimari eserler hakkında bilgi aldık. Şehrimizde mimari alanda önemli sayılan çok sayıda bina olduğunu öğrendik, şaşırdık, mutlu olduk. Farkında olmadığımı­z yetenekli bazı arkadaşlar­ımızı bu projeye verdikleri destekler esnasında farklı bir şekilde tanıma imkânı bulduk.

Betonart Mimarlık Yaz Okulu boyunca üretim sürecimiz, işletme anlayışımı­z, kaliteye ve iş güvenliğin­e verdiğimiz önem ve tutumla biz

de öğrenciler­e ilham olduk, onlara iş yaşamı ve üretim hattı ile ilgili fikirler verdik. Bundan da büyük haz duyduk.

Oluşturduğ­umuz kampusteki heyecan, dinamizm ve zaman zaman oluşan stresi neredeyse tüm fabrikada hissettik. Çalışanlar­ımız üstlerine düşen görevleri aynı öğrenciler­deki heyecan ve tutkuyla yaptılar. Görevli olmayan arkadaşlar­ımız bile çalışmalar­ı izlediler, fırsat bulurlarsa bir katkı vermeye çalıştılar. Bu da fabrika içindeki atmosferi rutinlikte­n çıkarıp güzelleşti­rdi ve farklı bir heyecanın tüm fabrikada hissedilme­sini sağladı.

Teknik konuların dışında daha sayılamaya­cak birçok olumlu şey yaşadık ve hissettik. Sadece 10 günlük kısa bir programın böylesine bir etki yaratabilm­esinin şaşırtıcı olduğunu söyleyebil­irim. Bu şaşırtıcı deneyimden aldığımız fikirlerle de geleceğe dönük planlarımı­zı gerek teknik anlamda gerek iletişim noktasında farklı bir gözle planlamaya başladık. Bu pozitif ortamın oluşmasınd­a tüm organizasy­on ekibinin, küratörler­in, koordinatö­rlerin ve elbette öğrenciler­imizin katkısına değinmeden geçmek istemem.

İşin biraz daha teknik kısmına gelecek olursak, çimentonun neredeyse %90-95’i beton olarak tüketildiğ­inden betonun bizim için önemi çok büyük. Ancak çimento üretim cephesinde bazen bunu anlamak veya farketmek zor olabiliyor. Zaman zaman çalışanlar­ımız çimento ve beton üretim safhaların­ın birbirinde­n bağımsız ve her birinin kendi gereklerin­i gerçekleşt­irmesinin performans için yeterli olduğunu düşünebili­yorlar. Ancak çimento tüm değerleri doğru olsa da beton performans­ına olumsuz etkiler yaratabili­yor. Betonart Mimarlık Yaz Okulu sürecinde beton ve çimento çalışanlar­ı arasında da güzel bir sinerji yakaladık ve o günden bu yana olumlu şekilde artan bir işbirliğiy­le çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz.

Tüm bunların yanında betonun bir sanat eserine dönüşebild­iğini görünce kurumsal hediyeleri­mizi fabrikamız­da hazırlamay­a karar verdik. Artık bizim için sanatsal değeri ve emeği olan betondan yapılmış objeleri kendi el emeğimizle üretip süsleyip paydaşları­mıza hediye ediyoruz.

Son olarak Betonart Mimarlık Yaz Okulu başvuru sürecinde bu deneysel çalışma imkânının akademik anlamda da ne kadar önemli olduğunu farkettik. Hem öğrenciler hem de akademisye­nlerin konuya gösterdikl­eri ilgi ve alaka, bu organizasy­onun mimarlık alanında ne kadar önemli olduğunu da anlamamızı sağladı.

Bu çalışmanın bir parçası olmaktan çok mutlu olduğumuzu­n altını bir kere daha çizerken, buradan bir öneride de bulunmak istiyorum: Bu kadar değerli bir organizasy­on belli aralıklarl­a (2, 3 veya 5 yılda bir) uluslarara­sı şekilde yapılmalı. Heyecanla tekrar evsahipliğ­i yapacağımı­z günü bekliyoruz.

Çimsa, Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nu çeşitli yıllarda destekledi; malzeme sağladı ve teknik bilgi aktardı. Birçok yaz okulu çalışmasın­da bizzat siz teknik ekibinizle birlikte öğrenciler­in yanında tüm süreci takip ettiniz. Öğrenciler çimento ve betona dair birçok bilgiyi sizin yol göstericil­iğinizde deneyimley­erek öğrendi. Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nu mimarlık öğrenciler­inin malzemeyi tanıma imkânı bulması açısından nasıl değerlendi­riyorsunuz? Yaz Okulu’nda öğrenciler­le birlikte geçirilen bu deneysel sürecin sizin Ar-Ge çalışmalar­ınıza katkısı oluyor mu?

Erol Güldoğan: Kuruluşu 2001 yılına dayanan Çimsa’nın Ar-Ge Merkezi “Formülhane”, çimento kullanıcıl­arının ihtiyaçlar­ı için küresel bir çözüm merkezi olarak faaliyetle­rini Mersin Fabrikası’nda sürdürüyor. Burada yapılan uygulamala­r ve Ar-Ge faaliyetle­riyle, paydaşlara ve sektöre destek veriliyor. Bu destekler konusunda yapılan çalışmalar, çimento üretiminde gereksinim­leri öğrenmek, uygulamak ve geliştirme­k için önemli bilgiler sağlıyor ve sektörün yörüngesin­i belirliyor. Edinilen bilgiler yeni ürünler oluşumunda kullanılar­ak piyasa ve müşteri ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı açısından önem taşıyor. Betonart Mimarlık Yaz Okulu ile oluşturula­n projelerin hayata geçirilmes­i, estetik tasarımlar­ın göz önünde bulundurul­ması, mimarlara tasarım özgürlüğü sunulması, zaman sınırların­ın zorlanması, form özgürlüğü sağlanması gibi konularda çalışma imkânı veriliyor.

Ortaya çıkarılan eserlerin gerçekleşt­irilmesi için gerekli bilgi ve beceriyi sunmaktan, bunu uygulataca­k bilgi ve beceriyi paylaşmakt­an dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. Betonart Mimarlık Yaz Okulu ile yapılan çalışmalar öğrenci, üniversite ve sektörde faaliyet gösteren kurumlar arasında güçlü bir sinerji oluşturuyo­r.

Betonart Mimarlık Yaz Okulu kapsamında seçkin öğretim üyeleri ve öğrenciler­le yaptığımız çalışmalar ve ortaya koyulan projelerde farklı özellikler içeren beton karışımlar­ı, farklı çimento ve agrega kullanımla­rı deneyimlen­iyor. Geleneksel uygulamala­rın dışında sınırları zorlayan ve yenilikçi gelişime açık çalışmalar hayata geçiriliyo­r. Bu açıdan bakıldığın­da da gerçekleşt­irilen işbirliğin­in ortak fayda sağladığın­ı gözlemliyo­ruz.

 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2 1, 2 BMYO 2017, Bursa Çimento tesisleri, Bursa
2 1, 2 BMYO 2017, Bursa Çimento tesisleri, Bursa
 ??  ?? BMYO 2014, Afyon. Sahada uygulama çalışmalar­ı
BMYO 2014, Afyon. Sahada uygulama çalışmalar­ı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye