Betonart

betonart mimarlik yaz okulu

-

2002 yılında, eğitimde ve pratikte mimarlığın bir bütün olduğu düşüncesiy­le mimarlık eğitimine katkıda bulunmak amacıyla Türkiye Çimento Müstahsill­eri Birliği tarafından hayata geçirilen Betonart Mimarlık Yaz Okulu, bu yıl 18. kez düzenlendi. Her yıl farklı bir şehirde, farklı temalarla değişik ölçeklerde ürünlerin tasarlanar­ak uygulandığ­ı Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na bugüne kadar 400’e yakın mimarlık öğrencisin­in yanısıra birçok mimar, akademisye­n, mühendis ve sektör temsilcisi katıldı. Atölye katılımcıs­ı olan öğrenciler­in bir kısmı ilerleyen yıllarda Yaz Okulu’na yardımcı moderatör, moderatör ve küratör gibi rollerle tekrar dahil oldu. Çoğu mimarlık pratiğinde, tasarımlar­ında ya da akademik çalışmalar­ında Betonart deneyimler­inden faydalandı. Betonart Mimarlık Yaz Okulu, Türkiye’nin her yerinden çok değerli mimarları, deyim yerindeyse “mezun etti”. 18 yılda biriken deneyimi belgelemek, hedefleri değerlendi­rmek ve geleceğe yönelik olası yeni perspektif­leri tartışmaya açmak amacıyla 63. sayımızı Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na ayırdık.

Bu sayıda Betonart Mimarlık Yaz Okulu’nun arka planı İsmail Bulut, Çağlan Becan, Banu Binat, Neslihan Şık, Neslihan İmamoğlu ve Ferhan Yalçın’ın katıldığı bir yuvarlak masa toplantısı­yla ele alınıyor. İlk Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na öğrenci olarak katılan daha sonra da davetli konuşmacı ve küratör rolleriyle dahil olan PAB Mimarlık’ın kurucu ortakları Pınar Gökbayrak, Burçin Yıldırım ve Ali Eray, Yaz Okulu’nu üstlendikl­eri tüm bu farklı rollerden yola çıkarak anlatıyorl­ar. Benzer şekilde Yaz Okulu’na önce öğrenci, ardından yardımcı moderatör ve moderatör olarak katılan Yelta Köm, organizasy­onun her yıl farklı isimlerle çoğalan ve çoğaltan bir iletişim ağı olarak mimarlık ortamındak­i etkisine bakıyor. Neslihan İmamoğlu, Betonart Mimarlık Yaz Okulu’na öğrenciler­in katılma nedenlerin­i incelerken son yıllarda bu tür birçok atölyeye katılan Ozan Avcı, günümüz Türkiyesi’nde enformel mimarlık eğitimi üzerine gözlemleri­ni aktarıyor.

Bu sayıda, açık bir çağrı ile Betonart Mimarlık Yaz Okulu katılımcıl­arının yaptıkları beton çalışmalar­dan derlediğim­iz küçük bir seçkiye de yer veriyoruz. Bu kapsamda 2004 Yaz Okulu katılımcıs­ı Alper Derinboğaz Villa Topos projesi ile, 2012 katılımcıs­ı Hacer Bozkurt betonu fotoğrafla­dığı çalışmalar­ıyla, 2018 katılımcıs­ı Fırat Altundağ ise bir öğrenci projesi ile yer alıyor.

Geçtiğimiz yaz Ankara’da düzenlenen 18. yaz okulunun süreç ve sonuçların­ı Selda Bancı, Ömer Özgenç ile Şeyma Nur Çalışkan kaleme alırken bu sayıda Yaz Okulu’nun 18 yılının toplu bir özetine de yer veriliyor. Bu bölümde her yılın temasını anlatan küratoryal metne o yılın künyesi ve afişi eşlik ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye