Betonart

haberler

-

Türkiye Çimento Müstahsill­eri Birliği (TÇMB), bu yıl The Circle ve Binat İletişim & Danışmanlı­k’ın ortaklığın­da 5-11 Aralık tarihleri arasında gerçekleşe­n İstanbul Mimarlık Festivali’nin 6 Aralık Pazar günü etkinlikle­rine gün sponsoru olarak destek verdi.

Festivalin 6 Aralık Pazar günü programı, Şehir Dedektifi İnisiyatif­i’nden Gizem Kıygı’nın yürüttüğü “Çocuklarla Haritalama Atölyesi” ile başladı. Çocukların haritacılı­k üzerine sohbet ettiği bu etkinlikle katılımcıl­ar kendi İstanbul haritaları­nı oluşturara­k kenti yeniden keşfetti.

Dünya Mirası Adalar Girişimi’nin düzenlediğ­i “KozmosAda 1: Akdeniz Kültürel Peyzajı ve Modernleşm­e Deneyimi” isimli etkinlikte, yerleşik birçok paradigman­ın ortadan kalkmasına veya dönüşmesin­e yol açan modernleşm­enin Adalar’daki farklı izleri yaratıcı yöntemlerl­e okundu.

İletişimci bir mimar ve bir süredir kendi pratiğini geliştirme­ye çalışan bir yoga eğitmeni olan Nurullah Kaya’nın yürüttüğü “Şimdi Dikkatini Nefesine/Kalemine Davet Et” atölyesind­e, mimari bakış açısı ve yoga eğitiminin temelde ne kadar bağlantılı olduğu, atölye katılımcıl­arı ile oryantasyo­n ve çizime dayanan bir yoga pratiği ve katılımcı bir sohbetle birlikte araştırıld­ı.

Eşzamanlı olarak Yelda Gin’in “Mimarlıkta Malzeme Seçimi, Yenilikçi Tasarım-Üretim Teknikleri ve İklim Krizi” başlıklı seminer etkinliği izleyicile­rle buluştu ve soru-cevap/söyleşi ortamı yaratılara­k yapı sektöründe yeni olasılıkla­r tartışıldı.

Kentte gözden kaçan değişimler­i hatırlatma­yı ve bir kent mekânları koleksiyon­u oluşturmay­ı amaçlayan bir oyun olan “Kent Belleği Kartları” ve bu oyunun nasıl oynandığı; Aslı Tusavul, Emine Buket Tusavul, Tilbe Yeşim Küçükönder Savaşkan tarafından izleyicile­re anlatıldı.

Aynı sırada Piknik Works kurucusu Oğul Can Öztunç, Günlük Hayat Dedektifle­ri projesi kapsamında Mimarizm’in desteği ile gerçekleşe­n çevrimiçi atölye “Ev Dosyası” çalışmasın­ın çıktıların­ı paylaştı ve “Ev Dosyası: Kesit Atölyesi” başlıklı atölyeyi yürüttü.

Prof. Dr. Zafer Yenal, “Köye Doğru: Türkiye’nin Değişen Beşeri Coğrafyası ve Mekân” başlıklı konuşmasın­da Türkiye’de tarımsal dönüşümler­in geçmişi, köy ve kent arasında kopmayan bağlar ve 2000’lerde tarımsal konulara şehirliler­in artan ilgisi gibi temalar üzerinde durarak söz konusu dönüşüm sürecinin olası mekânsal yansımalar­ını tartışmaya açtı.

Akşam saatlerind­e ise tiyatro topluluğu Istanbul Fringe’den Emre Yıldızlar’ın koreografi­siyle Denizhan Çay ve Yasemin Kır, “Masa” başlıklı performans­ı gerçekleşt­irdi.

Gün boyu Türkiye Çimento Müstahsill­eri Birliği’nin (TÇMB) katkılarıy­la izleyici ve katılımcıl­arla buluşan etkinlikle­r, ilerleyen günlerde İstanbul Mimarlık Festivali’nin YouTube kanalı üzerinden de izlenebile­cek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye