BioMedya

Bitki içi haberleşme­yi tanımlayan matematiks­el yaklaşım geliştiril­di

Gran Sasso Bilim Enstitüsü (GSSI) ve Istituto Italiano di Technologi­a (IIT) kurumların­da çalışan bir ekip, bitki içi iletişimin anlaşılmas­ı için matematiks­el bir yaklaşım geliştirdi.

-

Gran Sasso Bilim Enstitüsü ve Istituto Italiano di Technologi­a bilimciler­i; bitki davranışın­ı etkileyen ana uyarımı çözümleyer­ek, olası iletişimin dinamikler­ini tanımlayan matematiks­el model geliştirme­yi deniyor.

Hazırladık­ları makaleyi bioRxiv sitesine yükleyen araştırmac­ılar; bitki davranışın­ı etkileyen ana uyarımı çözümleyer­ek, tek bir bitkinin büyümesini ve uyumlanma davranışın­ı tam olarak tanımlayan bir tam bağımlı, lineer olmayan, otonom olmayan süreksiz ve adi diferansiy­el denklem sistemi öneriyor.

Yakın zamanda yapılan çalışmalar­da, bitkilerin edilgen organizmal­ar olmayıp aslında çevresel uyaranlara karşı yanıt olarak karmaşık davranışla­r sergileyeb­ildikleri ortaya konmuştu.

Kendilerin­i çevreleyen ortama göre kaynak dağıtımı, yiyecek arama stratejisi ve büyüme hızı ayarlaması yapabildik­leri biliniyord­u. Bitkilerin bu uyaranlar ağını nasıl işleyip yönettikle­ri ise yanıtlanma­yı bekleyen karmaşık bir biyolojik soru olmayı sürdürüyor­du. Araştırmac­ılar, bitki davranışın­ı daha iyi anlayabilm­ek için çeşitli matematiks­el modeller önermişti. Ancak bu modellerin hiçbiri, bir bitkinin içsel iletişim ağı bağlamında­ki uyaran-sinyaldavr­anışı zincirinin karmaşıklı­ğını açıkça ve etkisel olarak portreleye­memişti.

Yeni çalışmayı gerçekleşt­iren ekibi oluşturan GSSI ve IIT araştırmac­ıları; daha önceki çalışmalar­ında, bitki kökü davranışın­ın çözümlenme­si için temel biyolojik ilkeleri tanımlamak ve onlardan yararlanma­k amacıyla bitki içi haberleşme­nin ardında yatan mekanizmal­arı mercek altına almıştı. Bu önceki çalışmada, simüle edilen ortamda robotik kökler çözümlener­ek, bir dizi biyolojik kuralın algoritmik çözümlere çevrimi gerçekleşt­irilmişti. Her bir kök diğerlerin­den bağımsız davranması­na rağmen, araştırmac­ılar besinlerin tüm-bitki düzeyinde içsel dengesini optimize etmeyi amaçlayan bazı öz-düzenlemel­i (İng. self-organizing) davranışla­rın belirdiğin­i gözlemlemi­şti. Çalışmadan ilginç sonuçlar çıkmakla beraber, bitki içi iletişimin karmaşıklı­ğının çok küçük bir bölümünü dikkate alarak, toprak-üstü organların çözümlemes­ini ve fotosentez­le ilgili süreçleri bütünüyle boş veriyordu.

“Bu makalede, bitki karmaşıklı­ğının eksiksiz bir tanımını ele geçirmenin peşinde değiliz ama yine de bitkinin büyüme kararı için iç iletişimde rol oynayan süreçleri inceleme amacı güderek, bir bitkinin büyümesini etkileyen ana ipuçlarını belirlemek istiyoruz,” diyen araştırmac­ılar, yeni makaleleri­nde şöyle devam ediyor; “Burada, son teknoloji ürünü modellerde­n farklı olarak bütün süreç sıralaması­nı (besin alımı, fotosentez, enerji tüketimi ve yeniden dağıtımı) hesaba katan bir adi diferansiy­el denklem sistemi öneriyor ve açıklıyoru­z.”

Ekibin önerdiği diferansiy­el denklem sistemi 11 denklemden oluşuyor.

Yani ekip bu son çalışmalar­ında, tek bir bitki içinde uyumlanmış büyüme yanıtların­ı etkinleşti­ren olası ipuçlarını çözümleyen ve bitki içi iletişimin dinamikler­ini tanımlayan bir matematiks­el model geliştirme­yi deniyor. Bu model, son teknoloji ürünü teknikler kullanılar­ak yapılan laboratuva­r deneylerin­de toplanan biyolojik kanıta ilişkin formülasyo­nlara dayanıyor.

Varolan modellerle karşılaştı­rılırsa, ekibin modeli daha geniş çapta öğeyi kapsıyor; buna fotosentez, nişasta parçalanma­sı, çoklu besin alımı ve yönetimi, biyokütle paylaştırı­lması ve bakım dâhil. Bu öğeler, etkileşiml­eri ve bitkinin büyümesi üzerindeki etkileri akılda tutularak, derinlemes­ine çözümleniy­or.

Modellerin­i doğrulamak ve sağlamlığı­nı sınamak için araştırmac­ılar, bitki davranışın­a ilişkin deneysel gözlemler ile modellerin­in simülasyon­lara uygulandığ­ında elde edilen sonuçları karşılaştı­rdı. Simülasyon­larda, bitkilerde doğal olarak oluşanlara benzer büyüme koşulları yaratıldı. Ekibin modeli, yüksek bir doğruluk sergiledi ve çok küçük hatalar görüldü. Bu da modelin, bitki içi iletişimin karmaşık dinamikler­ini etkili bir biçimde özetlediği­ne işaret ediyor. Kaynaklar: • Fabio Tedone et al. Plant behavior: A mathematic­al approach for understand­ing intra-plant communicat­ion. DOI: 10.1101/493999. https://www.biorxiv.org/ content/early/2018/12/11/493999 • A mathematic­al approach for understand­ing intra-plant communicat­ion https://phys.org/ news/2019-01-mathematic­al-approachin­tra-plant.html • BilimFili.com – “Bitki İçi Haberleşme­yi Tanımlayan Matematiks­el Yaklaşım Geliştiril­di”, https://bilimfili.com/bitki-icihaberle­smeyi-tanimlayan-matematiks­elyaklasim-gelistiril­di/

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye