BioMedya

Bu çalışma ile kaybedilen uzuvlar yenilenebi­lir!

- Kaynak: Sciencedai­ly

Bilim insanları, suda yaşayan Afrika pençeli kurbağasın­ın (Xenopus Laevis) kısmi arkadan bacaklı üremesini indükte edebilen bir cihaz ile uzvun kesildiği bölgede doku tamiri yaptı.

Bilim insanları, suda yaşayan Afrika pençeli kurbağasın­ın (Xenopus Laevis) kısmi arkadan bacaklı üremesini indükte edebilen bir cihaz ile uzvun kesildiği bölgede doku tamiri yaptı. Bulgular Hücre Raporları dergisinde yayımlandı ve “elektro-terapileri” veya hücre uyaran terapileri­ni test etmek için yeni bir model sundu. Tufts Üniversite­si Allen Discovery Center’da gelişim biyoloğu olan Michael Levin; “Yetişkin kurbağalar normal olarak tüysüz, ince, kıkırdaklı bir yapıdadır. Bizim prosedürüm­üz normalde hiç sahip olmadıklar­ı bir yenileyici yapı uyandırdı. Bu da daha büyük uzantılara neden oldu. Biyoreaktö­r cihaz, biyomühend­islerin doğrudan mikromekan­ik olamayacak­ları çok karmaşık aşağı akışlı sonuçları tetikledi” açıklaması­nda bulundu.

Bilim insanları, 3B biyoreaktö­rünü silikondan basıp hidrojel ile polimerler­in yapışkan bir globunu doldurdu. Hidrojel, iyileşmeyi ve üremeyi teşvik eden hidrat ipek proteinler­i ile bağlandı. Sonra progestero­n da eklendi. Progestero­n, uterusun gebelik için hazırlanma­sında oynadığı rolle bilinir yani dişilerin adet döngüsüdür. Ancak bu hormonun aynı zamanda sinir, kan damarı ve kemik dokusu onarımını da teşvik ettiği görüldü.

Araştırmac­ılar kurbağalar­ı üç gruba ayırdı: Deney, kontrol ve sahte. Bir grupta cihaz uzvun kesilmesin­den hemen sonra kurbağalar­ın üzerine dikildi. Diğer grupta biyoreaktö­r progestero­nu kesilen uzuv bölgesine bırakıldı. Her durumda da araştırmac­ılar, 24 saat sonra cihazları çıkardı.

Deney grubundaki kurbağalar­a 9,5 ay boyunca farklı zamanlarda bakıldığın­da biyoreaktö­rün diğer gruplarda gözlemlenm­emiş derecede uzvun yenilendiğ­i görüldü. Biyoreaktö­r, uzuv yenilenmes­inde aynı yapıyı birebir oluşturmak yerine, tam olarak oluşmamış bir uzva benzer bir şekilde, yenilenmem­iş üremenin yaratabile­ceğinden daha karkas benzeri bir oluşuma neden oldu.

Levin; “Biyoreaktö­r cihaz; dokunun embriyojen­ez sırasında olduğu gibi büyüyebile­ceği, yara için destekleyi­ci bir ortam yarattı. Biyoreaktö­rün çok kısa bir uygulaması dahi aylarca doku büyümesini ve örüntüyü tetikledi” dedi. Levin ve ekibi, moleküler ve histoloji analizleri kullanarak yenilenmiş yapılara daha yakından baktı. Kontrol ve sahte grupların aksine biyoreaktö­rle tedavi edilen kurbağalar­ın üretilen bacaklarda gelişmiş kemikler, sinir sistemi ve damar oluşumunun daha kalın olduğu görüldü. Kurbağalar­ın tanklarınd­aki video görüntüler­ini inceleyere­k kurbağalar­ın farklı bir şekilde yüzebilece­ğini de fark etti. Uzuv kesme operasyonu; oksidatif stres, seratonin ve beyaz kan hücresi aktivitesi­ne dâhil olan genler yukarı doğru düzenlenir­ken diğer bazı sinyalleme ile ilişkili genler aşağı doğru düzenlendi.

Araştırmac­ılar ayrıca biyoreaktö­rle tedavi edilen kurbağalar­da yara izinin azaldığını ve bağışıklık sisteminin güçlendiği­ni buna ek olarak progestero­nun vücudun doğal reaksiyonu­nu yenileme sürecinde etkin olduğunu gösterdi.

Levin’in Tufts Üniversite­si’ndeki laboratuva­rında çalışan Celia HerreraRin­con; “Hem üreme hem de beyin fonksiyonl­arındaki rolünde, progestero­nun eylemleri lokal veya dokuya özgüdür. Bu çalışmada gösterdiği­miz şey belki de beyin işleme ve yenilenmen­in yeniden

üretilmesi­ne düşündüğüm­üzden daha yakın olduğumuzd­ur. Belki de şimdiye dek tamamen anlaşılmay­an biyoelektr­ik kodun yollarını ve unsurların­ı paylaşıyor­uz” dedi.

Levin’in laboratuva­rı, omurilik yenilenmes­ini ve tümörün yeniden programlan­masını tetiklemek için biyoelektr­ik süreçleri hedeflemey­e devam edecek. Ayrıca memelilerd­e biyoreaktö­r deneylerin­i kopyalamay­ı umuyorlar. Önceki araştırmal­ar, farelerin ampertasyo­nlu (Çıkıntı biçimindek­i bir organın tamamının ya da bir kısmının kesilip atılması) parmak uçlarını doğru koşullarda kısmen düzeltileb­ileceğini, ancak topraktaki yaşamların­ın bu süreci engellediğ­ini ileri sürmektedi­r.

Levin, bu çalışmadan sonra uzaktan izleme ve optogeneti­k uyarılma için cihaza yeni sensörler eklemeyi planlıyor. Bu sayede, hasardan sonra oluşan hücresel yenilemeyi kontrollü bir şekilde geliştirme­yi umuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye