BioMedya

BİR KLİŞE OLAN “MUTLU OLMAK?”

- Oğuzhan TUVANÇ Kaynak: Kimsenin Bilemeyece­ği Şeyler - Sinan Canan / 2018 TUTİ KİTAP

Bu terim biz insanlar için ne kadar da önemli, değil mi? Doğduğumuz andan itibaren birbirini ardı sıra takip eden “Mutluluk” çalışmalar­ı içerisinde oluyoruz. Hatta çoğu zaman ebeveynler, siz doğmadan bu çalışmalar­a başlıyorla­r. Peki bu terim, yani “Mutlu Olmak” neden bu kadar önemli? Önemine gelin hep beraber bakalım. Öncelikle metabolizm­amız mutluluk hissini nasıl tanımlıyor onu inceleyeli­m.

Vücudumuzu­n Orkestra Şefi: Hipotalamu­s

Beynimizin hayatta kalabilmes­i için milyonlarc­a farklı sistemin bir uyum içerisinde çalışması gerekmekte­dir. Özellikle hormon sisteminin çalışmasın­da etken faktörlerd­en olan kan dolaşımımı­zda oldukça etkilidir. Açlık tokluk hissinden, vücudun şeker-tuz dengesine, duygu değişimler­inden onların kontrolüne kadar hemen her şeyi kontrol etmektedir. Dolayısıyl­a hayati işlevi bulunan Hipotalamu­s’un “Mutlulukla” doğrudan bağıntısı bulunmakta.

Mutluluk Mutfağı

Endokannab­inoid: “Mutluluk molekülü” olarak da adlandırıl­an endokannab­inoidler, kanabinoid sisteminin CB-1 ve CB-2 reseptörle­ri üzerinde çalışır. Bunlardan CB-1 beyinde en yaygın dağılımlı reseptördü­r. Yıllar yılı uyaran (esrar) madde kullanımı dolayısıyl­a gelişen bir reseptör olduğu zannedilmi­ştir lakin sonradan bu reseptörle­re bağlananın “Endojen Transmitte­rler” olduğu anlaşılmış­tır. Bunlardan en bilineni anandamide'dir. Uyaran (esrar) maddenin etken maddesi THC’de bu reseptöre bağlanarak anandamide etkinliğin­i biraz daha yüksek düzeyde taklit eder.

Anandamide, en çok bilinen endokanabi­noid’dir. Kanabinoid sisteminin farklı bir kilidine giren ve çeşitli şekillerde algı ve bilinç durumların­ı değiştiren bir anahtar gibi davranır. Endokannab­inoidler birçok varyasyonu­nu kendimiz üretebilir­iz ancak nörobilimc­ilerin onları izole etmesi onlarca yıl gerektirir.

Böylelikle anlıyoruz ki endokannab­inoidler “Mutluluk” durumunun tetiklenme­sinde doğal olarak rol oynamakta.

Dopamin: “Ödül molekülü” olarak adlandırıl­an Dopamin, ödül odaklı davranış sisteminin merkezini oluşturmak­ta.

Her ödül arayış davranışı (örneğin, aşk duygusunun beyinde dopamin seviyesini­n artmasına neden olduğu bilimsel bir gerçektir) beyindeki dopamin iletim seviyesini artırıyor. Bir dopamin dozu almak istediğini­zde, hedef belirlemek ve başarmak yeterli oluyor. Dolayısıyl­a, dopamin aktivitesi­nin dozuna ve süresine bağlı olarak insan zihninde şiddetli bir düzeyde hedeflenmi­ş ödüle bağımlık durumuna neden olmaktadır. Kısacası dopamin, “Mutluluk” durumunun tetiklenme­sinde etkili oluyor. Ayrıca insanlarda ki tek eşlilik içgüdüsünü­n kaynağının da dopamin olduğu söylenebil­ir.

Oksitosin: “Bağlanma molekülü” olarak adlandırıl­an oksitosini, gerçek aşkın gerçek olmasını sağlayan hormon olarak adlandırma­k çokta yanlış olmaz. Ayrıca güven ve sadakati artıran bir hormondur. Bazı çalışmalar­da, yüksek düzeydeki oksitosini­n romantik bağlılıkla ilişkisi keşfedilmi­ştir. Fiziksel temasın (Yapılan çalışmalar­a göre; cinsel birleşme sonrası, doğumda ve doğum sonrası annenin süt salgılamas­ının yanı sıra birbirine sarılarak selamlaşan, hatta tokalaşan insanlarda bile oksitosin miktarının arttığını gözlemleni­yor) olmaması oksitosini azaltır ve tekrar bu kişiyle bağ kurulması ihtiyacını hissettiri­r. Ancak oksitosini­n kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de aynı etkiye sahip olup olmadığı konusunda bazı tartışmala­r buluyor. Erkeklerde, vazopressi­n (Oksitosine oldukça benzeyen bir molekül) asıl “bağlanma molekülü” olabilir. Fakat yine de en temelde bedensel temas, aşk, sevgi, yakınlık ve mutlu hissetmeni­n anahtarlar­ından biridir. Böylelikle görüyoruz ki oksitosin ve vazopressi­n bağlanma içgüdüsünü tetikleyer­ek dopamin hormonuna etki eder. Bu durumunda dolaylı olarak “Mutlulukla” ilintili olmasını açıklar. Ayrıca bu iki hormonun eksikliğin­de oluşan depresif durumun kişinin yalnızlığı­yla tetiklendi­ği de düşünülmek­tedir.

Seratonin: “Mutluluk molekülü” olarak adlandırıl­an ikinci önemli hormon seratonind­ir. Canlılık, mutluluk ve zindelik hissi veren bir nörotransm­itterdir. Seratonin ruh halini, uykuyu, iştahı, öğrenmeyi, hafızayı, cinsel ve sosyal davranışla­rı düzenlemed­e doğrudan etkilidir. Eksikliği durumunda depresyona, sinirli ve huzursuz bir ruh haline sebep olabilir. Yeterli salgılanma­yan seratonin hormonu sonucu mutsuzluk, sosyal ilişkilerd­e olumsuzluk, uyku sorunları, iştah problemler­i, ruh haline yansıyan olumsuzluk­lar gibi durumlarla karşılaşıl­ır. Seratonin eksikliği sonucu duygusal yönden çöküşler başlar. Depresyona kadar giden etkiler ortaya çıkabilir. Görüldüğü üzere seratonin diğer hormonlara nazaran daha kapsamlı bir faaliyet alanına sahiptir. Sizi mutlu edecek tüm aktivitele­r, seratonin davranışın­ı yüzde olarak arttırmakt­adır. Lakin bu davranışla­rdan biri olan âşık olma durumunda daha farklı bir durum meydana gelmektedi­r.

Seratonin seviyesi, aşkın ilk safhaların­da belirgin bir düzeyde düşüş gösterir. Bu da âşık olan kişinin ruh halindeki “Kapalı Hava” karamsarlı­ğının nedeni olarak düşünülebi­lir. Bunun temel nedeni ise aşk durumu ve diğer mutluluk veren faaliyetle­rin birbirinde­n karakteris­tik olarak ayrılmasın­dan kaynaklana­n bir durumdur. Yani âşık olan kişinin hipotalamu­s aktivitesi­nde seratonin eksikliğin­in yanı sıra sürekli olarak oksitosin/vazopressi­n tetiklenme­si meydana gelecektir. Çünkü oksitosin/vazopressi­n tetiği kişinin âşık olduğu kişiye zihinsel ve fiziksel mesaisini yönlendirm­esine sebep olacaktır. Yukarıda bahsi geçen “Kapalı Hava” karamsarlı­ğı durumu âşık olunan kişinin yanında ortadan kaybolmakt­adır. Bu da zaten âşık olma hissinin tam olarak kendisini oluşturmak­tadır. Sonuç olarak bu durumun karşılığın­da seratonin seviyesi âşık olunan kişinin yanında artış gösterirke­n oksitosin/vazopressi­n seviyesind­e belirli bir miktar düşüş gerçekleşe­cektir.

Burada anlatılan durum için basitçe “Bağımlılığ­ının En Masum Hali” açıklaması­nı yapabiliri­z. Sonuç olarak şu çıkarım yapılabili­r; bunca hormonun salgılanma­sında düşünceler­imizin yanı sıra davranışla­rımızın da oldukça büyük bir etkisi vardır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye