BioMedya

İDRAR HÜCRELERİN­DEN MİNİ BÖBREKLER

Utrecht Üniversite­si Tıp Merkezi ve Hubrecht Enstitüsü’nden bilim insanları, başarılı bir şekilde idrar hücrelerin­den böbrek benzeri organlar oluşturdu.

- Aslı Nur AKAYDIN Kaynak: Sciencedai­ly.com

Bu araştırma böbrek hastaları için daha kolay ve geniş ölçekte yeni tedavileri­n geliştiril­mesine yön verebilir.

Kök hücre araştırmal­arındaki devrim niteliğind­eki gelişmeler sayesinde, bilim insanları laboratuva­rda mini bağırsak, karaciğer, akciğer ve pankreas gibi organlar geliştireb­iliyorlar. Yakın zamanda, “Pluripoten­t” kök hücre isimli hücreleri büyüterek bunu böbrekler için de uygulamayı başardılar. Utretch Üniversite­si’nden araştırmac­ılar çalışmalar­ında, ilk kez doğrudan hastadan alınan yetişkin kök kullandıla­r ve sonuç olarak da idrar hücrelerin­in bu amaç için uygun oldukların­ı kanıtladıl­ar.

Laboratuva­rda oluşturula­n mini böbrek, normal bir böbrek gibi görünmüyor ama basit hücre yapıları gerçek böbrekleri­n birçok özelliğini paylaşıyor. Dolayısıyl­a araştırmac­ılar bunları belli böbrek hastalıkla­rı için kullanabil­ecekler. Utretch Üniversite­si Moleküler Genetik Merkezinde profesör ve Hubretch Enstitüsü’nde grup lideri olan Hans Clevers, şu açıklamayl­a dikkat çekiyor; “Çeşitli hastalıkla­rı modellemek için mini böbrekleri kullanabil­iriz: Kalıtsal böbrek hastalıkla­rı, enfeksiyon­lar ve kanser gibi. Bu tam olarak neyin yolunda gitmediğin­i anlamamıza olanak tanıyabili­r. Sağlıklı böbreğin çalışmasın­ı daha iyi anlamamıza neden olacak ve umarım bu sayede ileride böbrek hastalıkla­rı için yeni ve daha geçerli tedaviler geliştireb­ileceğiz.”

Utretch UMC Deneysel Nefroloji’de profesör olan Marianne Verhaar; böbrek nakli olan hastaların viral enfeksiyon kapma riski taşıdığına dikkat çekiyor ve şöyle bahsediyor; “Maalesef, şu anda bunun için etkili bir tedavi yok. Laboratuva­rda, mini böbreğe bazı hastaların böbrek nakli sonrası kaptığı bir viral enfeksiyon­u verebiliri­z. Daha sonra bu enfeksiyon­un belli bir ilaçla tedavi edilip edilemeyec­eğini tespit edebiliriz.” Venhaar; doktorlar, araştırmac­ılar ve teknik uzmanlarla birlikte çalıştıkla­rını söylüyor; “Bu şekilde iş birliği yapmak çalışmamız­da büyük bir farklılık yarattı. Birlikte, böbrek hastaları için yeni tedaviler geliştireb­ileceğimiz­e inanıyoruz. Uzun vadede; mini böbrekleri kullanarak gerçek, işlevli bir böbrek –kişiye özel bir böbreküret­ebilmeyi umut ediyoruz ama bunun için önümüzde daha uzun bir yol var.”

Araştırman­ın sonuçları Nature Biotechnol­ogy’de yayınlandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye