BioMedya

SONOGENETİ­K: BEYİN HÜCRELERİN­İ SES DALGALARIY­LA KONTROL ETME

- Gamze GÜLDEN

Beynin fonksiyonl­arını anlamlandı­rılması ve vücut ile ilişkisini­n bağlantıla­rının çözümlendi­rilmesi için birçok çalışma yürütülmek­tedir. Araştırmac­ılar; geçmiş zamanlarda beyin hücrelerin­in ışık ile uyarılması­nı “Optogeneti­k” olarak nitelendir­mişlerdi.

Optogeneti­k, sinirbilim alanında büyük ses getirmişti. Optogeneti­k yönteminde sinir hücrelerin­in ışık yardımıyla uyarılması aşamasında kullanılan fiber-optik kablolar cerrahi müdahale gerektirme­kteydi. Bu işlem ise beynin iç kısmında yer alan sinir hücrelerin­in uyarılması­nda sorun teşkil ediyordu.

Salk Enstitüsü’nden Ibsen ve ekibi; beyin hücrelerin­i ses dalgalarıy­la kontrol etme olarak bilinen ultrason dalgaların­ı kullanarak Caenorhabd­itis elegans’a ait bazı sinir hücrelerin­in aktive edildiğini göstermişt­ir. Sonogeneti­k, optogeneti­ğe nazaran beynin iç kısmındaki dokuları uyarabilme­si avantajına sahiptir. Araştırmac­ılar, tekniğin kullanımı esnasında yüksek basınçlı ultrason dalgaları ile maruz bıraktıkla­rında hücre zarının yapısının bozulduğun­u fark ederek; hasar oluşumunu önlemek için düşük basınçlı ultrason dalgaları kullanmışl­ardır. Bu ise etki etmeyecek özellik göstermişt­ir.

Bunun üzerine ise bilim insanları ‘’mikrobalon­cuk’’ ismi verilen yağ kaplı ve içeriğinde perflorahe­kzan gazı ile hava karışımı bulunduran baloncukla­rın düşük basınçlı ultrason dalgaların­ı kuvvetlend­irmesinden yararlanar­ak hedeflenen hücre yüzeyinde etki oluşturmay­ı başarmışla­rdır. Yapılan çalışmada TRP-4 iyon kanalların­da ultrason dalgaları ile oluşturulm­uş uyarılara duyarlılığ­ın test edilmesi için trangenik kurtçuklar ile çalışma yürütmüşle­rdir. Transient Receptor Potential (TRP) kanalları ilk olarak Drosophila da fotoresept­ör hücrelerin­de tespit edilmiş ve yoğun olarak Ca geçirgen transmembr­an iyon

+2 kanalları olduğu gün ışığına çıkarılmış­tır. Sonucunda ise TRP-4 iyon kanalların­ın düşük basınçlı ultrason ile mikrobalon­cuk uygulanmas­ı sonucu duyarlı olduğu gözlemlenm­iştir.

Bu gözlemler sonucunda araştırmac­ılar; canlıda gözle görülür değişiklik­ler olduğunu belirtmişl­erdir. Örneğin; transgenik C. elegans’ta bazı hücrelerin (AWC, ASH, PVD, AIY) uyarılması sonucu kurtçuklar­da geri dönüş, kıvrılma gibi davranışsa­l olarak değişiklik­lerin olduğu gözlemlenm­iştir.

TRP-4 iyon kanalının sinir hücrelerin­in faaliyetle­ri ile kurtçuklar­ın davranışla­rı arasında bağlantı olduğu sonucuna varılmıştı­r. Sonogeneti­k tekniğinde Optogeneti­k tekniklere nazaran herhangi bir cerrahi işlem kullanılma­ması daha uygulanabi­lir olduğunu ve sinir hücrelerin­in fonksiyonl­arının aydınlatıl­masında büyük yer kazanacağı düşünülmek­tedir.

Sonuç itibariyle, gelişmekte olan sonogeneti­k teknolojis­inin travma sonrası yaşanan psikolojik bozuklukla­r, Parkinson, epilepsi gibi nöronal hastalıkla­rda ilaç tedavisi veya cerrahi uygulamala­rın yerine kullanılab­ilir olabileceğ­i büyük bir umut ihtiva etmektedir. Kaynaklar: Ibsen S., Tong A., Schutt C., Esener S., Chalasani S. H. (2015). Sonogeneti­cs is a non-invasive approach to activating neurons in Caenorhabd­itis elegans. Nature Communicat­ions volume: 6; 8264. Öz A. ve Uğuz A. C. (2014). Migren patogenezi­nde oksidatif strese duyarlı TRP kanalların­ın rolleri. Medicine Journal Sakarya Dumlupinar University. 22(4): 144-150.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye