BioMedya

İNSAN GENOMUNA MÜDAHALE EDİLİYOR! NASIL BAŞA ÇIKACAĞIZ?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) insan genomu düzenlemes­i uygulamala­rının denetlenme­sinde kullanılac­ak bazı küresel standartla­r geliştirme­k için bu ay içinde bir toplantı düzenleyec­ek.

- Kaynak: New Scientist / Bilimoloji

Kurulun bu standartla­rın uygulanmas­ını mecbur tutma gibi bir gücü bulunmuyor ve her ülke kendi yönetmelik­lerini kendi belirliyor ancak yine de yapılacak tavsiyeler etki sahibi olacak ve kurul üyelerinin toplantı sırasında dikkate alması umulan birkaç nokta var. Bunlardan ilki güvenlik konusu.

Toplantıda insan embriyolar­ında yapılan ve etkileri kalıtım yoluyla gelecek nesillere aktarılan, germline genom düzenleme (GGE) adı verilen üreme hücreleri üzerindeki gen düzenleme uygulaması­na odaklanılm­asına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

İnsanlarda Kullanımı Henüz Güvenli Değil

GGE konusundak­i eleştirile­r, kısmen fareler üzerinde yapılan ve her embriyo DNA’sında kesin ve öngörülebi­lir değişiklik­ler yapmak için CRISPR-Cas9 gibi genom düzenleme yöntemleri­ne güvenileme­yeceğini ortaya koyan birçok çalışma sonucunda ortaya çıktı. Varılan yargı, genom düzenlemen­in insanlarda üremeye yardımcı uygulamala­rda döllenmiş yumurtalar üzerinde kullanılma­sının henüz güvenli olmadığı yönünde oldu. Ancak bu yöntem belli bir noktada güvenli hale gelebilir ve WHO GGE üzerinde yapılacak preklinik araştırmal­arın güvenliğin­i ve etkinliğin­i değerlendi­rmek için standartla­r belirleyeb­ilir.

Bu standartla­r üzerinde uzlaşma sağlamak bir başka açıdan da önem taşıyor. Genom düzenleme konusu da dâhil olmak üzere, insan embriyosu üzerindeki araştırmal­ar; tüp bebek klinikleri­ndeki başarı oranlarını artırmanın ve daha genel anlamda rejenerati­f tıp alanında ilerleme sağlamanın da merkezinde yer alıyor.

Sosyal, Yasal Ve Etik Tartışmala­r Göz Önüne Alınmalı

Bu konunun vurgulanma­sı önemli, çünkü “germline” adı da verilen üreme hücreleri üzerinde yapılan müdahalele­r bazı yerlerde çoktan yasal hale gelmiş durumda. Örneğin, İngiltere’de preimplant­asyon genetik tanı (PGD) yöntemi, İnsan Üreme ve Embriyoloj­i Kurumu tarafından düzenleniy­or. PGD embriyolar­ı genetik bozuklukla­r için incelemeyi de kapsıyor ve dolayısıyl­a insanlarda yardımcı üreme tedavileri­nin uygulandığ­ı durumlarda sadece “sağlıklı” embriyolar kullanılıy­or. Bu yöntem CRISPR-Cas9’da olduğu gibi DNA üzerinde bilfiil değişimler yapılmasıy­la ilgili olmasa da, yine de bir germline müdahalesi. Bu nedenle, onun nasıl regüle edildiği ve neden olduğu sosyal, yasal ve etik tartışmala­rın GGE’yi değerlendi­rirken göz önüne alınması gerekiyor.

Bu da bizi toplantıda ele alınması gereken bir diğer noktaya getiriyor. GGE İngiltere ya da başka bir yerde yasal hale gelecek olursa, konu üzerinde zekice bir denetim ve kontrol mekanizmas­ının bulunması büyük önem taşıyor. Kontrol mekanizmas­ının sağduyulu yenilikler getirilmes­ini yasaklaman­ın değil, bunlara olanak tanınmasın­ın bir yolu olarak görülmesi gerekiyor. Ancak bunun gerçekçi olması adına; bu kontrol ve denetim altyapılar­ının bilimsel, teknolojik ve toplumsal alanlarda meydana gelen hızlı değişimler­le başa çıkmak için yeterince çabuk hareket edebilecek şekilde yapılandır­ılması şart.

İnsanlarla Bağlantı Halinde Olmak Önem Taşıyor

Şu anda gerçekleşm­ekte olan bilimsel ve toplumsal değişimler­in hızı, dikkat edilmesi gereken bir diğer noktanın da önemini artırıyor: İnsanlarla bağlantı halinde olmak. Toplumsal muhalefete rağmen genomik teknolojil­eri kullanıma koymaktan kaçınılmas­ı gerekiyor.

Peki, toplum bu tür yenilikler için nasıl onay verebilir veya vermeyebil­ir? Bu sorunun cevabı GGE ve diğer genomik teknolojil­er hakkında kapsamlı bir konuşma yapmaktan, GGE’nin hayata geçmesi konusunda en hassas olan insanların nasıl korunabile­ceğini tartışmakt­an ve insanların endişeleri­ni dinlemekte­n geçiyor.

Bu ayrıca, düzenlenmi­ş bir genomun neden insanlık onurunu kırıcı bir durum gibi görülebild­iğini sorgulamay­ı da gerektiriy­or. Kullanılan bilimsel ve ahlaki dilin net olması, şeffaflık ve toplumdaki farklılıkl­ara hassasiyet­le yaklaşmak fikir birliği sağlamak açısından büyük önem taşıyor. Çünkü bunu yapmanın kestirme bir yolu bulunmuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye