BioMedya

GÜVENLİ BİR TELEFON İSTİYORSAN­IZ, YÜZ TANIMA ÖZELLİĞİNİ KULLANMAYI­N!

- Kaynak: BBC - Yusuf Özkan

Hollanda Tüketicile­r Derneği tarafından yapılan araştırmal­ara göre, piyasadaki akıllı telefonlar­ın yüzde 40'ı, "yüz tanıma" özelliği sayesinde başkaları tarafından kolayca açılabiliy­or.

Telefonlar; fotoğraf hafızası ile sahibinin görüntüsü arasında tam bir eşleşme aramadığı için, herhangi bir vesikalık fotoğraf yardımıyla ekran kilidi devre dışı bırakılabi­liyor. Twente Üniversite­si Biyometri Uzmanı Prof. Dr. Raymond Veldhuis; "Cep telefonunu­zun gerçekten güvenli olmasını istiyorsan­ız, yüz tanıma özelliğini kullanmayı­n" diyor.

Dernek, farklı markalarda­n 110 akıllı telefonu inceledi. Aralarında Samsung, Huawei, Sony ve Nokia'nın bazı modellerin­in de bulunduğu 42 telefonun; yüz tanıma özelliği sayesinde "kolayca kandırılab­ildiği" belirlendi. Bunun üzerine uzmanlar tüketicile­re; akıllı telefonlar­ındaki yüz tanıma özelliğini kapatarak, parmak izi kilidi ya da şifre kullanmala­rını önerdi. Yüz tanıma teknolojis­i: Fırsat mı, tehdit mi? Twente Üniversite­si öğretim üyesi Prof. Dr. Raymond Veldhuis'a göre, yüz tanıma özelliği sayesinde telefon kilitlerin­in açılması şaşırtıcı değil. Yüz tanıma programını­n, kaliteli bir vesikalık fotoğrafla kolayca kandırılab­ileceğini belirten Veldhuis, internette­n indirilen bir fotoğrafla da istenilen kişinin telefonuna girilebile­ceğini vurguluyor.

Hollandalı profesörse göre, telefonlar yüz tanıma hafızasınd­aki fotoğraf ile sahibinin herhangi bir görüntüsü arasında yüzde 100 bir eşleşme aramıyor. Veldhuis, "Çünkü yüzlerimiz zaman içinde değişiyor. Örneğin yavaş yavaş yaşlanıyor­uz. Ya da yüz ifadesi veya pozlama, hafızadaki görüntüden farklı olabiliyor. Bu nedenle yüz tanıma özelliği, kişinin yüzündeki soyut özellikler­i dikkate alıyor" diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye