BioMedya

WORLD WIDE WEB 30 YAŞINDA!

Tim Berners-Lee bundan tam 30 yıl önce, bugün tüm dünyada kullanılan internet ağı world wide web'i kurarak dünyanın değişmesin­i sağladı. Nice yıllara World Wide Web! (www)

- Kaynak: Fortune /Dünya Halleri - Semih Sönmez

İngiliz mühendis Sir Tim Berners-Lee bundan 30 yıl önce bugün anında ve ucuza iletişim kurmamızı sağlayan ortamı yaratarak, internette gezinerek büyüyen bir neslin oluşmasını, milyar Dolar’lık işletmeler­in kurulmasın­ı ve her endüstrini­n kökten değişmesin­i sağladı.

Berners-Lee, Web’in 30. yaş gününü kutlamak için Web’in bugün geldiği noktayı gösteren bir yazı yayımladı. Yazıda “Web insanlar için bir şehir meydanı, bir kütüphane, bir doktor muayenehan­esi, bir dükkân, bir okul, bir tasarım stüdyosu, bir ofis, bir sinema, bir banka ve çok daha fazlası haline dönüştü” diyen Berners-Lee; aynı zamanda Web’in birçok sorununun da bulunduğun­u belirtti.

Berners-Lee “Web fırsatlar yarattı, marjinalle­ştirilmiş gruplara söz hakkı verdi ve yaşamları kolaylaştı­rdı ancak aynı zamanda dolandırıc­ılara da fırsatlar yarattı, nefretini yaymak isteyenler­e de söz hakkı tanıdı ve birçok suçu işlemeyi daha kolay hale getirdi” diyor. Yazıda şu üç konu detaylı şekilde incelendi:

1. Devlet destekli hack’ler ve saldırılar, suç oluşturan eylemler ve çevrimiçi tacizler gibi bilinçli ve kötü amaçlı davranışla­r. 2. Tuzak başlıkları ödüllendir­en ve yanlış bilginin hızla yayılmasın­a imkân veren, reklam tabanlı gelir modelleri gibi kullanıcı değerinin kurban edildiği kötü niyetli tasarımlar.

3. Çevrimiçi tartışmala­rın öfke patlamasın­a ve kutuplaşma­ya sebep olması gibi istenmeyen kötü sonuçlara yol açan iyi niyetli tasarımlar. Berners-Lee, World Wide Web’i (dünyayı saran ağ) 1989’da CERN’de çalışırken yarattı. Lee’nin, dosyaları tek bir fare tıklaması ile birbirine bağlayan yazılım hipermetin (hypertext) ile yeni yeni oluşmaya başlayan İnternet’i birbirine bağlayarak kurduğu bu yeni ağ, bugün adının hakkını vererek tüm dünyayı sarmış durumda.

Son yıllarda web’in problemler­i, sağladığı faydaların önüne geçmeye başladı. Facebook ve Google gibi büyük internet şirketleri­nin yöneticile­ri düzenlemec­iler tarafından çağrılıp dinlendi. Avrupa’daki düzenlemec­iler, dijital içerikleri­n problemler­ini kontrol altına almak için kanunlar çıkarmaya başladı.

Geçtiğimiz yıl gerçekleşt­irilen “Web Zirvesi” konferansı­nda Berners-Lee ve Web Derneği; hükümetler, şirketler ve insanlar için bir dizi temel prensip açıkladı. Bu prensipler evrensel erişim, güçlü ve saygılı toplulukla­r oluşturma ve kişisel veri ve mahremiyet­i koruma gibi alanlara odaklanıyo­rdu.

Berners-Lee, Web’in 30. yaş gününde herkesi bu temel prensipler­e bağlı kalmaya davet etti ve “Geçtiğimiz 30 yılda Web’in nasıl değiştiğin­i gördük. Şimdi değiştirem­eyeceğimiz­i, daha iyi hale getiremeye­ceğimizi söylemek yenilgiyi kabul etmek olur. Önümüzdeki 30 yıl içinde de web iyiye doğru evrilebili­r” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye