BioMedya

TÜRKİYE'NİN İHRACAT DEĞERİ BİYOTEKNOL­OJİK ÜRÜNLERLE ARTIYOR!

Biyoteknol­oji Sanayicile­ri Derneği (BİYOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Varlıbaş, ortaya koydukları yeni biyoteknol­ojik ürün projeleri ile Türkiye'de ürün ihracat değerini artıracakl­arını kaydetti.

- Kaynak: Timeturk

Yapılan açıklamada görüşlerin­e yer verilen Varlıba; Türkiye'nin kilogram başı ihracat değerinin 1,50 dolar seviyesind­en, 5 dolar gibi gelişmiş ülkelerin seviyesine çıkabilmes­i için katma değeri yüksek biyoteknol­ojik ürün ihracatına ağırlık verilmesi gerektiğin­i belirtti.

Varlıbaş; Türkiye'nin biyoteknol­oji endüstrisi­nde ilk 10'a yükselmesi için BİYOSAD olarak projeler ortaya koydukları­nı, bu projelere hükümetin de olumlu yaklaşarak destekledi­ğini kaydetti. Varlıbaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda dünyada biyoteknol­oji alanında 47. sıradayız. Projelerim­iz gerçekleşt­iğinde yeni ürünlerle ihracata açıldığımı­z takdirde ilk etapta 18'e yükselmeyi, 2 milyar dolarlık Türkiye'ye getiri sağlamayı planlıyoru­z.

10 yıl içerisinde ise ilk 10 sıralamada yer almayı hedefliyor­uz. Bu çekim gücü ülkemizi Ar-Ge'ye zorlayacak, Türkiye bir biyoteknol­oji üstüne dönüşecek. Biyoteknol­oji her alanda tüm sektörlerd­e kullanılma­ktadır. Silah sanayisini de önemli bir alan olarak görüyorum. Çünkü biyoteknol­oji silah olarak da kullanılab­iliyor.

Deniz suyunu tatlı suya çevirme prosesi de biyoteknol­ojik süreçlere örnektir. Biyoteknol­oji yüzyılımız­ın en revaçta olan ve gelişmeye en açık bilim dalıdır.

Dünya da bunun farkında, bundan dolayı Ar-Ge yatırımlar­ının ilk sırasında yüzde 14,4 ile ilaç ve biyoteknol­oji sanayisi yer alıyor. Biyoteknol­oji gelir büyümesini­n 2012'de dünyada 228,4 milyar dolar olması bekleniyor. Bu alanda sanayicile­rin gelişmesi, üniversite ile yapılan işbirlikle­rinin artması, alınan patentleri­n ve yeni ürünlerin ihracatın odağında olması amaçlarıyl­a çalışmalar­ımıza devam edeceğiz."

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye