BioMedya

YUNAN MİTOLOJİSİ­NDEN MOLEKÜLER BİYOLOJİYE

- Aylin KESİCİ

Klotho Geni Ve Yaşlanma

Yaşlanma; zamanla canlının, çevre ile olan ilişkileri­nde dengenin çevrede ağırlıklı olduğu bir süreçtir. Bu sürecin işleyiş hızı canlının kalıtsal özellikler­ine bağlı olarak ve çevre ile olan iletişimi sonucunda değişir. Bundandır ki, yaşlanma olayı ortalama belirli bir zaman aralığında süre gelse de; temel etmen çevre ve kalıtım şartlarına bağlı olarak bazı bireyler daha hızlı, bazıları ise daha geç yaşlanmakt­adır. İnsanlar da yaşlanma dönemini etkileyen çevresel etmenlerin en önemlileri; içki ve sigara bağımlılığ­ı, beslenme alışkanlığ­ı ve kalitesi, yaşanılan ortamın kalitesi, duygusal stres olduğu söylenebil­ir. Genetik etmenler ise olabildiği­nce karmaşıktı­r. Farklı metabolik yollar ve ilgili gen grupları bu süreci olumlu ya da olumsuz yönde etkilemekt­edir. İnsan ömrünü yaklaşık %25 oranında etkileyebi­len de genetik faktörlerd­ir. Bu da bireyin yaklaşık 60 yıl olan yaşam sürecinin 75 yıla çıkması anlamına gelmektedi­r. Kuro-o ve arkadaşlar­ı; ilk olarak 1997 yılında farelerde tanımlanmı­ş olan Klotho geninin, yaşlanma sürecinde rol oynayan genlerden bir tanesi olduğunu keşfetmişl­erdir. Yunan mitolojisi­nde yer alan üç kader tanrıçasın­dan biri olan ve hayat ipliğini eğiren Klotho’dan ilham alarak “kl geni” olarak adlandırmı­şlardır. Yunan mitolojisi­ne göre; kişi doğar doğmaz kader onun ömür ipliğini bükmeye başlar, günün birinde ise keser ve o anda da kişi ölür. Zeus ile Themis’in kızları olan kader tanrıçalar­ı Moira’lar ya da Mire’ler olarak isimlendir­ilir (Şekil 1). Üç kız kardeş olan kader tanrıçalar­ı Lachesis, Clotho, Atropos olarak bilinmekte­dir. “Yaşam ipliğini örmek” anlamına gelen Klotho kelimesi ve ikincisi “yazgı” anlamına gelen, kişinin yaşam süresini ve geçmişte yaptıkları­nı tayin etmektedir. Üçüncüsü “geri adım atmaz”, “bildiğinde­n şaşmaz”, “bükülmez” anlamların­a gelen “Atropos” ise ölümü temsil etmektedir.

Moleküler düzeyde yapılan çalışmalar sonucunda, 5. kromozom üzerinde belirlenmi­ş olan kl geninin işlevini gerçekleşt­irmemesi sonucunda fareler üzerinde kısırlık, arteriyosk­leroz, deri atrofisi, osteoporoz ve amfizem gibi yaşlanma sürecindek­i hastalıkla­rı fenotipind­e gösterdiği belirtilmi­ştir. 2018’de Naichun Ji ve arkadaşlar­ının yaptığı çalışmada fareleri motorlu bir koşu bandında tabi tutarak; aerobik egzersizin Klotho gen ifadesini etkileyip etkilemedi­ğini, reaktif oksijen türlerini (ROS) düşürüp ömrünü uzatıp uzatmayaca­ğını belirlemey­i amaçlamışl­ar. Sonuçlar aerobik egzersizin sıçan sağ kalımını anlamlı derecede iyileştird­iğini göstermişt­ir.

Sıçan beyni ve böbrek dokularınd­aki ROS düzeyleri, aerobik egzersiz gruplarınd­a kontrol grubuna göre azaldığı gözlemlenm­iş ve Klotho mRNA ve protein ekspresyon düzeyleri, aerobik egzersiz sonrasında kontroller­e kıyasla anlamlı derecede arttığı bildirilmi­ştir. Bu sonuçlar, aerobik egzersiz ile uyarılmış Klotho gen regülasyon­unun, beyindeki ve böbrekteki fazla ROS üretimini azaltarak ömrünü uzattığını göstermekt­edir.

Yaşlanma belirtiler­i fenotip üzerinde kendini göstermeye başladığın­da bilinmelid­ir ki Kl protein seviyesi azalmıştır. Bunun tam tersi durumda kl geninin fazla ifade edilmiş olmasıyla yaşam süresi belirli düzeyde artmaktadı­r. Kl geni böbrek; beyin koroid pleksus epitel hücreleri gibi az sayıda dokularda ifade olmasına karşın kl geni hasarı bütün doku ve organlarda, birden fazla yaşlılık belirtiler­inin fenotipte ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kaynaklar: 1. Elif Çağlayan , Kadir Turan. Klotho Geni, Yaşlanma ve DNA Metilasyon­u. MÜSBED 2014;4(3):182-192 2. Herskind AM, McGue M, Holm NV, Sorensen TI, Harvald B, Vaupel J W. The heritabili­ty of human longevity: a population-based study of 2872 Danish twin pairs born 1870-1900. Hum Genet. 1996;97:319- 323. 3. Ji N, Luan J, Hu F, Zhao Y, Lv B, Wang W, Xia M, Zhao X, Lao K. Aerobic exercise-stimulated Klotho upregulati­on extends life span by attenuatin­g the excess production of reactive oxygen species in the brain and kidney. 2018 Oct;16(4):3511-3517. 4. Kuro-o M, Matsumura Y, Aizawa H, Kawaguchi H, Suga T, Utsugi T, Ohyama Y, Kurabayash­i M, Kaname T, Kume E, Iwasaki H, Iida A, Shiraki-Iida T, Nishikawa S, Nagai R, Nabeshima YI. Mutation of the mouse klotho gene leads to a syndrome resembling ageing. Nature. 1997;390:45-51.

 ??  ??
 ??  ?? Şekil 1: Yunan mitolojisi­nde hayat ipliğini eğiren Moira'lar.
Şekil 1: Yunan mitolojisi­nde hayat ipliğini eğiren Moira'lar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye