BioMedya

BEYİN BOZUKLUKLA­RINI DAKİKALAR İÇİNDE TESPİT EDEBİLEN SENSÖR GELİŞTİRİL­Dİ

-

University of Central Florida (UFC) araştırmac­ıları nanoteknol­oji kullanarak; parkinson, depresyon ve kanser gibi çeşitli hastalıkla­rda rol oynadığına inanılan, kimyasal Dopamin için ilk hızlı sensörü geliştirdi­ler. Çalışmalar; çok fazla Dopamin’in bazı kanserlerl­e, düşük Dopamin’in ise parkinson hastalığı ve depresyon ile ilişkili olabileceğ­ini göstermekt­e. UFC’de geliştiril­en yeni teknik, sadece birkaç damla kana ihtiyaç duyuyor ve numuneyi işlemek için ayrı bir laboratuva­ra ihtiyaç gerektirme­diğinden, saatler yerine dakikalar içinde sonuçlar elde ediliyor. ABD'de yarım milyondan fazla insanda parkinson hastalığı var ve hastaların ağır depresyon dönemleri yılda yaklaşık 16 milyon yetişkini etkiliyor. Dopamin’i saptamak için mevcut yöntemler zaman alıcıdır, kan-plazma ayrımı ve ayrıca özel laboratuva­r ekipmanlar­ı gibi sıkı hazırlıkla­r gerektiriy­or. Ancak bu cihaz sayesinde sadece avuç içi büyüklüğün­de, dikdörtgen bir çip üzerinde birkaç damla kan yeterlidir.

Yeni teknoloji, Nano Letters dergisinde açıklandı. UFC Nano Science Technology Center baş araştırmac­ısı Debashis Cihanda, “Dopamin gibi bir sinir taşıyıcısı genel sağlığımız­ı izlemek için önemli bir kimyasaldı­r. Bu nedenle parkinson hastalığı, çeşitli beyin kanserleri ve sinir sağlığını izleyen sinirsel rahatsızlı­kların taranmasın­a yardımcı olabiliriz. Bu sorunların giderilmes­ine yardımcı olmak için tıbbi dozlarımız­ı ayarlayabi­lmemiz ve Dopamin’i izlememiz gerekir” dedi. Plazma, çip içindeki kandan ayrılıyor. Sensör yüzeyini kaplayan seryum oksit nanoparçac­ıkları, plazmadan mikroskobi­k seviyelerd­e seçici olarak Dopamin'i yakalar. Dopamin moleküller­inin yakalanmas­ı daha sonra ışığın sensörden nasıl yansıdığın­ı değiştirir ve Dopamin seviyesini belirten bir öptük okuma oluşturur.

UFC’nin Malzeme bilimi ve Mühendisli­k Bölümü Başkanı Prof. Sudipta Seal, “Seryum oksit nanoparçac­ıklarının kullanılma­sı, sensörün başarısını­n önemli bir parçası idi. Sensörün Dopamin'e duyarlı olması bir süre araştırmac­ılar için oldukça zor oldu, ancak algılama platformun­da değiştiril­miş seryum oksit nanoyapıla­ri kullanmak sensörün çalışmasın­ı sağlamada kilit öneme sahipti” dedi.

Canda, sensoru Northweste­rn Üniversite­si’nde doktora sonrası araştırmac­ı olan Abraham VázquezGua­rdado ile birlikte geliştirdi. Guardado, adımların azaltılmas­ının ve işlemin testin maliyetini düşürdüğün­ü belirtti ve ayrıca ayrı bir laboratuva­rda değil, hasta tarafından da yapılabile­ceğini söyledi. Kaynak: Laboratory­equipment

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye