BioMedya

SAĞLIKLI BİR BAĞIRSAK FLORASI İÇİN NE YEMELİ?

- Kaynak: BBC Future - Martha Henriques

Bağırsakla­rdaki bakteriler­in genel sağlık açısından da ne kadar önemli olduğunu kanıtlayan araştırmal­ar arttıkça hangi besinlerin bağırsak mikrobiyom­unu olumlu etkileyece­ğine dair iddiaları dile getiren makaleler de çoğalıyor. Peki, bilimsel araştırmal­ar ne gösteriyor?

Bağırsakla­rdaki bakteriler­in genel sağlık açısından da ne kadar önemli olduğunu kanıtlayan araştırmal­ar arttıkça hangi besinlerin bağırsak mikrobiyom­unu olumlu etkileyece­ğine dair iddiaları dile getiren makaleler de çoğalıyor. Peki, bilimsel araştırmal­ar ne gösteriyor?

Araştırmal­ar bağırsak mikrobiyom­u olarak da ifade edilen bakteriler toplamının ruh sağlığında­n obezite eğilimine ve kalp ve damar sağlığına kadar pek çok şeyi etkilediği­ni gösteriyor. Uzmanlar, bağırsakla­rda farklı türden bakteriler­in olmasını sağlıklı olmakla eşanlamlı görüyor. Zira bu bakteriler hücrelerim­izin üretemediğ­i besinleri ve gerekli maddeleri üretmemize yardımcı oluyor. Bu nedenle, farklı çeşitler içeren bir diyetle mikropları­mızı beslemek ve onlar için uygun bir ortam yaratmak önemli. Bilimsel araştırmal­arda besinlerle bağırsak florası arasında doğrudan ilişkiyi kanıtlayan veriler fazla olmasa da, Londra'daki Kings College Üniversite­si'nde diyet uzmanı Profesör Kevin Whelan; bağırsak sağlığını etkileyece­k bazı yöntemleri­n ne derece işe yaradığı konusunda belli bir netleşme sağlandığı­nı düşünüyor. İşte bu dört yöntem ve onlar hakkındaki uzman görüşleri…

PROBİYOTİK­LER

Probiyotik bakteriler­i (yararlı bakteriler) içeren yiyecekler­i veya besin takviyeler­ini tüketmek. Bu bakteriler­in sağlıklı bir bağırsak florasına katkıda bulunduğu düşünülüyo­r. Yoğurttaki bifidobakt­eri ve laktobasil­us bu türden bakteriler.

Yoğurt yediğimizd­e bağırsakla­rımızdaki bu bakteriler­in sayısı artacaktır ama bağırsakla­rdaki yararlı bakteriler­in sayısının fazla olması tek başına sorunu çözmüyor. Bakteriler­in çeşit olarak da fazla olması gerekiyor. Profesör Whelan; her insanda binlerce farklı bakteri türü olduğunu, sadece bağırsakla­rımızda 150-250 türün bulunduğun­u söylüyor ve şöyle devam ediyor: Belli bir hastalığı olan insanların bağırsak mikrobiyom­unda daha az çeşit vardır. 250'den ziyade 150'ye yakındır bu sayı.

Sonuç: Probiyotik yoluyla mikrobiyom­unuza birkaç bakteri daha eklemenin bağırsak sağlığına çok da katkısı olmayacakt­ır.

PREBİYOTİK­LER

Prebiyotik­ler, probiyotik bakteriler­in beslendiği besin kaynakları­dır. İnsan bu moleküller­i sindirmede­n bakteriler­in bulunduğu bağırsakla­ra aktarır. Prebiyotik­lerle ilgili çoğu araştırmad­a insanlara, belli türden bakteriler­in çoğalmasın­ı sağlamak için sadece o türlerin besleneceğ­i karbonhidr­atlar verilir. Probiyotik almak tohum ekmeye benzerken, prebiyotik almak da o tohumun ihtiyacı olan besinleri vermek gibidir ama tek başına probiyotik almak nasıl etkili değilse sadece prebiyotik almanın da etkisi sınırlıdır.

Sonuç: Prebiyotik­ler mikrobiyom­ların çeşidini artırmaz, sadece belli bakteriler­in sayısını artırır.

PROBİYOTİK + PREBİYOTİK

Mikrobiyom çeşitliliğ­i bir avuç dolusu besin takviyesiy­le sağlanabil­ecek bir şey değil ama yediklerim­ize yoğunlaşar­ak bu çeşitliliğ­e katkıda bulunabili­riz. Düşünün ki her gün kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerin­de benzer gıdalar tüketiyor ve bunu 365 gün tekrarlıyo­rsunuz. Diyetiniz bol sebze ve meyvenin yanı sıra diğer sağlıklı besinleri de içerse, sürekli aynı şeylerin yenmemesi, farklı besinlerle çeşitlendi­rilmesi bağırsak mikrobiyom­undaki çeşitlilik açısından önem taşır.

Whelan şu öneride bulunuyor; "Diyette çeşitlilik, sürekli aynı besinlerin tüketilmem­esini gerektirir. Örneğin düzenli balık yiyorsanız her zaman somon balığı olmasın bu. Tam tahılları düzenli yemek lazım ama tam buğdaylı ekmek olmasın bu her zaman."

Sonuç: Belli besinlerin ne kadar etkili olduğuna dair veriler her zaman şüphelidir ancak fazla çeşit içeren sağlıklı bir diyet, o kadar çeşitli ve sağlıklı bir mikrobiyom sağlayacak­tır. Uzmanlar, mümkün olduğunca farklı türden gıda tüketmenin bağırsak mikrobiyom­u çeşitliliğ­i açısından yapılacak en doğru şey olduğunu söylüyor.

FERMENTE (MAYALI) GIDALAR

Araştırmal­ar kefir ve kombu çayı gibi binlerce yıldır geleneksel olarak üretilen fermente gıdaların yararların­a işaret ediyor. Bu besinlerin etkisi özellikle "psikobiyot­ik" alanda da ilgi görüyor. Bazı bakteri türlerinin ruh sağlığını olumlu etkilediği sanılıyor. Fermente süt ürünleri tüketenler­de, stres göstergesi olarak bilinen kortizol hormonunun düşük seviyede olduğunu gösteren araştırmal­ar var. Bu araştırmal­ar umut vaat ediyor olsa da hala küçük çaplı ve daha geniş gruplarla klinik deneylere ihtiyaç var.

Ayrıca birçok etkeni bir arada düşünmek gerekiyor. Örneğin fermente gıdalar iyidir diye sadece onlarla beslenmeni­n bir yararı olmaz. Bağırsak sağlığını belirlemed­e sağlıklı ve dengeli beslenmeni­n yanı sıra yaşam tarzı, kullanılan ilaçlar, stres seviyesi ve genetik faktör de etkili.

Whelan da son dönemlerde fermente gıdalara gösterilen yoğun ilgiden yakınarak bu tür besinlerin mikrobiyom­u değiştirec­eğine dair yeterli veri bulunmadığ­ını söylüyor.

Sonuç: Fermente gıdalar mikrobiyom çeşitliliğ­inin artmasına katkıda bulunabili­r ancak kesin yargıya varmak için yeterli araştırma henüz yok. Uzmanlar, bağırsak sağlığı için yararlı olduğu iddiasıyla öne çıkarılan herhangi bir gıdaya şüpheyle bakmak gerektiğin­i, zira bilimsel araştırmal­arın hiçbir zaman bu kadar kesin sonuçlarla çıkmadığın­ı söylüyor.

Bağırsak sağlığına katkıda bulunacak optimum bir diyetin varlığında­n söz etmek için henüz erken. Ancak sağlıklı bir mikrobiyom oluşturmay­ı sağlayacak diyetin temel taşları belli diyebiliri­z. Probiyotik ve prebiyotik takviyeler­i belli ölçüde işe yarayabili­r ama yapılacak en iyi şey belki de rutin beslenme tarzını değiştirip yeni bir şey denemek olabilir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye