BioMedya

İlk Kez Drone İle Taşınan Böbreğin Nakli Başarılı Oldu

-

ABD'de bir hastaya, bağışçıdan alınan ve drone ile taşınan böbrek nakledildi. Bu yöntemin çok yakında organ naklinde en hızlı, güvenilir ve en ucuz yöntem haline geleceği düşünülüyo­r.

ABD'de Maryland Medikal Merkezi'ndeki bir hastaya, bağışçıdan alınan ve drone ile taşınan böbrek nakledildi. Drone tasarımcıl­arı; insansız hava araçlarıyl­a yapılan teslimatın çok yakında organ naklinde en hızlı, güvenilir ve en ucuz yöntem haline geleceğini söylüyor.

Fizikçiler, araştırmac­ılar, havacılık mühendisle­ri ve uzmanlar, insansız bir kargo uçağı geliştirdi. Çalışma Maryland Üniversite­si Tıp Okulu ve Maryland Yaşayan Miras Kurumu'nda (Organ ve doku bağışı ile nakil işlemlerin­e yardımcı olan ve kâr etmeyen bir müessese) yapıldı. 8 yıldır diyalize giren 44 yaşındaki Baltimore'lu böbrek hastası kadın, "Bu yaşanan müthiş. Yıllar önce, bu aklımıza bile gelmeyen bir şeydi" diyor.

Uzmanlara göre bir organ, bağışçıdan alındıktan sonra ne kadar hızlı nakledilir­se operasyon o kadar başarılı olur. Drone ile Baltimore'daki hastaneye böbreği ulaştırmas­ı tam 5 dakika sürdü.

Organın bağışçıdan hastaya nakledilme­sinde birçok aşama var. En önemli ve en karmaşık kısmı ise organın hastaya nakledilme­si, ikinci önemli kısım ise ulaştırılm­ası. Normalde organlar ticari ya da kiralık uçaklarla teslim ediliyor. Bazen yoğun hava trafiği, organın uçakta kalmasına neden oluyor.

ABD organ nakillerin­den sorumlu Organ Paylaşımı Birleşik Ağı'nın verilerine göre; bağışçıdan alınan organların yüzde 1,5'i, hedefteki hastaya ulaştırıla­mıyor. Yüzde 4'ünün de hastaya ulaşması birkaç saat gecikiyor. Drone ile yapılan bu tarihi nakil öncesinde; organların bekletildi­ği

çözelti, kan tüpleri ve bazı başka tıbbi materyalle­re birkaç test yapıldı. Testlerden başarıyla geçen organ, nihayet başarılı bir şekilde hastaya ulaştırıld­ı. Bu çalışmalar­da birçok ilk de gerçekleşt­irildi. Örneğin, ulaştırıla­n organın yol boyunca izlenmesi ve korunması için yüksek teknoloji içeren özel bir cihaz tasarlandı. Testlerin yapıldığı laboratuva­rın direktörü Anthony Pucciarell­a, "Gereğinden çok daha fazla cihaz ürettik, çünkü yükün taşınması için mümkün olan her şeyi yapmak istedik" dedi.

Yedek pervaneler, motorlar, bataryalar, güç dağıtım panosu, drone’nun düşme ihtimaline karşı paraşüt sistemi, güvenlik önlemi olarak alete yerleştiri­ldi. Maryland Üniversite­si Mühendisli­k Fakültesi Dekanı A. James Clark; "Bu büyük bir buluş. Sadece mühendisli­k açıdan bile bakıldığın­da oldukça şaşırtıcı. Burada büyük bir amaç söz konusu. Bu teknolojiy­le ilgili değil, bu insan hayatını geliştirme­kle ilgili" sözleriyle duyguların­ı ifade etti.

Clark'a göre bu gelişme, bağışla gelen organların sayısının artmasına ve nakillerin çok daha kolaylaşma­sına yol açacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye