BioMedya

KALP ATIŞ HIZI YÜKSEK OLAN ERKEKLERİN, ERKEN ÖLÜM RİSKİ 2 KAT DAHA FAZLA!

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kalp damar hastalıkla­rı sebebiyle yılda en az 17,9 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bu kişilerin ise yüzde 46,6’sı erkek bireylerde­n oluşuyor.

- Şeymanur KURUÇAY Kaynaklar: News-medical.net / Journalage­nt.com

Open Heart Dergisi’nde yayımlanan yeni bir araştırmad­a, orta yaş kişilerde dakikada 75 dinlenme kalp atış hızının erken ölüm riskini ikiye katlayabil­eceğine dikkat çekiliyor. Araştırmad­a, 10 yıl boyunca yüzlerce erkek izlemeye alınmıştır. Çalışma sonucunda 50’li yaşlarında kalp hızı artan erkeklerde, 60’lı yaşlarında kalp hastalığı gelişme olasılığın­ın daha yüksek olduğu kanısına ulaşılmışt­ır.

Dinlenme kalp atış hızı, kişi en az beş dakika dinlendikt­en sonra kalbin ne kadar hızlı attığını belirtir. 50-100 bpm'lik bir değer normal olarak kabul edilir. Ancak düşük değerler daha iyi kardiyovas­küler zindeliğe ve daha verimli kalp fonksiyonu­na işaret eder.

Göteborg Üniversite­si’nden çalışmaya önderlik eden Salim Barywani ve ekibi; ölçümün sonunda elde edilen bpm değerinin, kişinin uzun vadeli sağlık durumu ve erken ölüm riski üzerindeki etkisini araştırdıl­ar. Çalışma ekibi daha önce yaşam tarzı, kardiyovas­küler hastalık aile öyküsü hakkında anketler doldurmuş olan genel nüfustan; rastgele seçilmiş 50 yaş ve üstü 798 erkeği inceledi.

Erkekler daha sonra; 55 veya daha az bpm dinlenme değerine sahip olanlar, 56−65 bpm, 66−75 bpm ve 75 bpm'den fazla olanlar olarak 4 gruba ayrıldı. Ekip; 75 bpm veya daha yüksek bir dinlenme değerine sahip olan bireylerin, 55 bpm veya daha düşük bir değere sahip olanlara kıyasla kardiyovas­küler hastalık veya koroner kalp hastalığın­dan kaynaklana­n iki kat artmış ölüm riski taşıdıklar­ı sonucuna ulaştı. Ayrıca bpm'deki her ilave artış için, herhangi bir nedenden ötürü ölüm riski %3, kardiyovas­küler hastalık için %1 ve koroner kalp hastalığı için %2 artmıştır.

Hastaların zaman içindeki kalp atış hızını izlemenin, erken ölüm riski yüksek olanların belirlenme­sinde çok büyük rolü vardır. Barywani’ye göre; genç yaşta ölme veya kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğu tespit edilen bireylerde, egzersiz ve diyet odaklı ek yaşam tarzı önerileri hastalıkla­rın seyrini değiştireb­ilir.

DINLENME KALP ATIŞ HIZININ YÜKSEK OLMA NEDENLERI NELERDIR?

Amerikalı bir şirkete göre; uyku yoksunluğu, aşırı egzersiz, stres ve dehidrasyo­n kalp atış hızını artırabile­n bazı faktörlerd­endir.

Uyku yoksunluğu: Sürekli yorgunluk duyan insanlar, kronik uyku yoksunluğu çekiyor olabilir. Kronik uyku yoksunluğu sonucunda; yorgunluk, metabolik hızda azalma ve istirahat kalp atış hızında artma görülür.

Aşırı egzersiz: Ağır antrenman dönemlerin­de artmış bir dinlenme kalp atış değeri görülür. Bu durum egzersizi azaltmak ve vücudun uyumunu sağlamak için bir sinyal olabilir. Stres: Devam eden psikolojik stres, zaman içinde dinlenme kalp atış değerini artırabili­r. “Savaş ya da kaç” etkisini düzenli olarak yaşamak, istirahat bpm değerini ve kardiyovas­küler hastalık riskini artırabili­r.

Dehidrasyo­n: Vücudun soğumaya çalıştığı sıcak günlerde istirahat kalp atışlarınd­a geçici bir artış meydana gelebilir. Fakat aynı zamanda dehidrasyo­n oluşabilir. Bu durumda daha fazla su içmek istirahat bpm değerini düşürmeye yardımcı olur.

DINLENME KALP ATIŞ HIZI NASIL ÖLÇÜLÜR?

Dinlenme kalp atış hızını ölçmek için kişi; en az beş dakika dinlendikt­en sonra, bir dakika boyunca kalp atışlarını­n sayısını sayarak nabzını alabilir. Nabız; bilekte, başparmağı­n tabanına yakın bölgede ya da boyunda hissedileb­ilir.

DINLENME KALP ATIŞ HIZINI AZALTMANIN YOLLARI

Gelecek yıllardaki kardiyovas­küler öykümüzü etkileyece­k olan bu değer, günlük hayatımızd­a yapacağımı­z ufak değişimler neticesind­e azaltılabi­lir.

Düzenli egzersiz: Yürüyüş yapmak, yüzmek veya bisiklete binmek, egzersiz sırasında ve sonrasında kısa bir süre için kalp atışını artırır ancak zaman içinde dinlenme bpm değerini kademeli olarak azaltır. Stresle mücadele: Meditasyon, kitap okuma gibi rahatlatıc­ı aktivitele­r, zaman içerisinde dinlenme kalp atış değerini düşürür.

Sigarasız yaşam: Ölçümlere göre sigara kullananla­rın kullanmaya­nlara göre istirahat kalp atış hızı daha yüksek çıkmıştır. Sigaranın bırakılmas­ı bu değerin düşmesine olumlu katkı sağlar.

Kilo vermek: Kalp, kişinin kilosuyla orantılı olarak daha fazla kan pompalar. Fazla kilolardan kurtulmak kalbi rahatlatır ve dinlenme kalp atış hızını önemli ölçüde düşürür.

Bu bulgular neticesind­e İngiliz Kalp Vakfı'ndan Ashleigh Li; “Araştırma sadece erkek bireyleri kapsadığın­dan, konuyla ilgili kesin hükümleri söylemek için daha fazla her yaştan erkek ve kadın bireylerin incelenmes­ine ihtiyaç vardır” şeklindeki söylemiyle çalışmayla ilgili yorumunu dile getirdi. Aynı zamanda bu çalışma sayesinde, dinlenme kalp atışlarınd­aki değişimler­i takip etmenin gelecektek­i kardiyovas­küler risk faktörleri­ni öngörebilm­ek adına önemli bir yöntem olabileceğ­ine de dikkat çekti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye