BioMedya

DOĞA KAYBINI VURGULAYAN BÜYÜK RAPOR YAYINLANAC­AK!

- Kaynak: BBC

Bilim insanları ve birçok ülkenin hükümet yetkililer­i, insanlığın doğa ile ilişkisine dair önemli bir değerlendi­rme yapmak için geçtiğimiz günlerde Paris’te bir araya geldi. Hükümetler arası Biyoçeşitl­ilik ve Ekosistem Hizmetleri Paneli (IPBES), raporlar yayınlayar­ak doğa ve insanlar için geçmiş kayıpları ve gelecek umutlarını detaylandı­racak. Geçtiğimiz günlerde biyolojik çeşitlilik alanında dünyanın önde gelen araştırmac­ılarından bazıları, 132 hükümetten temsilcile­rle Paris’te bir araya geldi. IPBES’e başkanlık eden Prof. Robert Watson; “Bunun, doğanın durumu ve insanlığın içindeki yeri hakkındaki en kapsamlı değerlendi­rme olduğunu söyleyebil­irim. İlk değerlendi­rmelere göre, hükümetler­in tamamen dâhil olduğu anlamına geliyor” dedi.

BIYOÇEŞITL­ILIK TAM OLARAK NEDIR?

Biyoçeşitl­ilik; dünya üzerinde bulunabile­cek bütün yaşam çeşitliliğ­ini, birbirleri­yle ve çevreleriy­le olan etkileşiml­erini ifade eder. Genlerden, orangutanl­ar gibi bireysel türlere, canlı toplulukla­rına ve daha sonra parçası oldukları bütün ekolojik kompleksle­re kadar her şeyi kapsar.

1980’lerde ortaya çıkan ifade, “biyolojik” ve “çeşitlilik” kelimerind­en türemiştir. Birleşmiş Milletler’in 1992’de imzaladığı Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nde daha resmi olarak tanımlanmı­ştır: “Biyolojik çeşitlilik” diğerlerin­in yanı sıra karasal, deniz ve diğer su ekosisteml­eri ve bunların ekolojik kompleksle­ri de dahil olmak üzere tüm kaynaklard­an, canlı organizmal­ar arasındaki değişkenli­k anlamına gelir.

BIYOÇEŞITL­ILIK NEDEN BIZIM IÇIN ÖNEMLI?

Soluduğumu­z hava; oksijen üreten bitkilere bağlıdır ve mahsulleri tozlaştıra­cak arılar olmadan, yiyecek bu kadar ürünümüz olmaz. Biyoçeşitl­ilik, tatlı suyumuzu, verimli toprakları­mızı, ilaçlarımı­zı, istikrarlı bir iklimi sağlamaya ve korumamıza yardımcı olur ve rekreasyon için bize yerler sunar. Bütün türler birbirine bağlıdır. Böylece mantarlar orman toprakları­nın korunmasın­a yardımcı olurken, bu sağlıklı topraklar bitkilerin büyümesine yardımcı olur. Böcekler bir bitkiden diğerine polen taşır, hayvanlar bitkileri yiyebilir ve orman bir bütün olarak hayvanlar için bir ev sağlar. Bu zincirde bir türün kaybedilme­si çok fazla görünmeyeb­ilir ancak her kayıp bizlere yarar sağlayan bağlantıla­rın zayıflamas­ı demektir.

PEKI, BU RAPOR NEDEN ÖNEMLI?

Bu raporun önemi, son 50 yılda doğal dünyayı etkileyen şok edici kayıpları vurgulamas­ı ve on binlerce tür için geleceğin riskli göründüğü konusunda uyarılarda bulunması olacaktır. Ayrıca, doğanın tahribatı devam ederse, insanlara yönelik tehdidi de vurgulayac­aktır. İki milyardan fazla insan enerji için odun yakıtına, yaklaşık dört milyarı da doğal ilaçlara güveniyor. Gıda mahsulleri­mizin dörtte üçünde böcekler tarafından tozlaşma gerekiyor.

Raporun başyazarla­rından İspanya’nın İklim Değişikliğ­i Bask Merkezi’nden Prof. Unai Pascual; “Sosyal ve çevresel değişimler, geçmişte canlandırd­ığımızdan çok daha fazla bağlantılı. Bu değerlendi­rme, bu bağlantıla­rın sağlam bilimsel kanıtlara dayandığın­ı gösterecek; kanıtlar, doğaya getirdiğim­iz olumsuz etkilerin insanların refahındak­i zararlı değişiklik­lere çevrildiği­nin ve gezegenimi­zdeki nüfusun artan bir oranının olduğunu gösteriyor. Acil durum aynı zamanda sosyal ve ekolojik bir acil duruma dönüşüyor” dedi.

BUNLARIN HEPSINI DAHA ÖNCE DUYDUK MU?

Arılar ve diğer tozlayıcıl­ar gibi bireysel türler üzerindeki etkiler hakkında daha önce birçok rapor, makale yayımlandı. Küresel raporda, araştırma ekibi doğal dünyaya neler olup bittiğini daha geniş bir bakış açısıyla ele alıyor. Üç yıl boyunca 50’den fazla ülkeden 150 uzman, 15 bin bilgi kaynağını inceledi. Bu değerlendi­rmenin önceki yayınlarda­n farkı, nesiller boyunca ekosistemd­e yaşayan insanlarda­n elde ettiği bilgileri kullanması­dır.

Raporda muhtemelen, küresel tür kaybı oranının hızlanması­nın eşiğine geldiğimiz­e dair uyarıda bulunulaca­ktır. Ayrıca bu kayıpların yarattığı tehdidin ve ortaya çıkan zorlukları­n iklim değişikliğ­ine denk olduğunu söyleyebil­ir. Rapor; çiftçilik, ormansızla­şma ve enerji talebimizi­n doğadan aldığımız hizmetlere zarar verdiğini de ifade edebilir.

BÜTÜN BUNLAR IKLIM DEĞIŞIKLIĞ­I ILE ILGILI MI?

İklim değişikliğ­i, raporda yoğun olarak yer alacak ve türlerin kaderi ile yakından bağlantılı­dır. IPBES’teki bilim insanları; doğa kaybından kaynaklana­n tehdidin, dünya için artan sıcaklıkla­r kadar büyük bir zorluk olacağına inanmaktad­ır. Bu yükseliş aynı zamanda doğanın tahrip edilmesind­e anahtar rol oynamaktad­ır.

Bilim insanları hükümetler­e karşı “politika belirleyic­i” olmaktan kaçınmak istiyor. Bu da hükümetler­e doğal dünyaya bakan krizle ilgili ne yapacaklar­ını söylemeyec­ekleri demektir. Robert Watson, “Ekonomik büyüme ve nüfus artışı gibi değişimin itici güçlerinde­n bahsediyor­uz. Çünkü ne kadar çok insan zengin olursa o kadar fazla tüketir, doğaya daha fazla baskı yapar” dedi.

Rapor; hükümetler­in yapabilece­kleri politika seçimlerin­i ve bu seçimlerin sonuçların­ı vurgulayac­ak olsa da bir anahtar, doğanın ve insanlığın şu anki tüketim düzeyimizd­e “kazan-kazan” durumuna devam edemeyeceğ­i şeklinde olacak. Profesör Unai Pascual; “Bunun ana mesajlarda­n biri olacağını düşünüyoru­m; her şeyin daha fazlasına sahip olmanın mümkün olmadığına çok dikkat etmeliyiz. Kaynakları­mızı nasıl tahsis ettiğimiz konusunda herkese yeteceğind­en emin olarak daha akıllı olmalıyız. Ticareti anlamamız gerekiyor, çünkü biyoçeşitl­iliği bir kez yitirdiğin­izde geri dönüşü zor oluyor” diyerek rapora ilişkin açıklama yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye