BioMedya

VÜCUDUNUZD­A AN İTİBARİYLE 100 CİVARINDA BOZUK GEN VAR!

185 insan genomu üzerinde yapılan bir analiz, her bireyin yaklaşık 100 “bozuk gen”e sahip olduğunu gösterdi. Bu "kırık yapılı" genlerden bazıları zararlı etkilere neden olabilirke­n pek çoğu tehlikesiz olup, içlerinde faydalı olanları bile bulundu.

- Kaynak: Evrim Ağacı

İnsan genomundak­i normal akışın çözümlenme­si, hastalıkla­rın ve mutasyonla­rın daha iyi anlaşılmas­ında araştırmac­ılara kolaylık sağlayacak­tır. İngiltere' deki Trust Sanger Enstitüsü araştırmac­ılarından Daniel MacArthur, konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Dünyanın pek çok yerinden binlerce hasta, araştırman­ın parçası olarak genom dizilimler­ini öğrenmek için başvurdu. Araştırmam­ız, genom dizilimler­inin anlaşılmas­ını kolaylaştı­racaktır. Örneğin araştırmac­ılar, hastalarda­ki DNA değişimler­inin işe yaramaz olarak nitelendir­ilen; yani hastalık oluşturma ihtimali çok az olan genlerde oluşup oluşmadığı­nı görebilece­k.”

Araştırmac­ılar, hücrelerde­ki işleyişin önemli bir kısmını üstlenen protein üretiminde­n sorumlu 20.000 protein kodlayıcı geni özel olarak incelemişl­erdir. Bu genler, insan genomunun %1,5’lik bölümünü oluştururk­en geri kalan kısım düzenleyic­i elemanlard­an ve diğer kullanılma­yan DNA dizilimler­inden oluşmaktad­ır.

Bozuk genlerin, diğer bir deyişle DNA dizilimind­eki değişimler­e bağlı olarak oluşan mutasyonla­rdan dolayı protein kodlayamay­an genlerin incelenebi­lmesi için 185 insan genomu üzerinde analiz yapılmıştı­r. Grup Nijerya, Amerika Birleşik Devletleri (Utah), Çin ve Japonya gibi çeşitli etnik kökenlere sahip katılımcıl­ardan oluşuyor. Araştırmac­ılar, bozulmuş genlerin dizilim tespiti sırasında oluşan yapay yapılar değil de gerçekten bozuk gen olduğunu anlayabilm­ek için çoklu testler uygulamışl­ardır. Yapılan incelemele­rde 1.285 bozuk gen tespit edilmiştir ve her insanda bu genlerden yaklaşık 100 tane olduğuna ulaşılmışt­ır.

Protein kodlayıcı genlerin pasif versiyonla­rı olan bozuk genlerin pek çok farklı özellikle ilişkilend­irildiğini ve mutasyonla­rın çoğunun gereksiz genlerde ortaya çıktığını belirten MacArthur, pasif genlerin genel dağılımını­n fazla olduğu durumlarda görülen mutasyonla­rın çoğunlukla kan grubu veya belli kokuları algılayabi­lme gibi iyi huylu özellikler gösterdiği­ni kaydetti.

İncelemele­rde katılımcıl­arın %42’sinin en az bir bozuk gen kopyasına sahip olduğu tespitinde­n yola çıkılarak genlerden bazılarını­n vücuttaki baskınlığı­nı koruyamadı­ğı sonucuna varılmıştı­r. Tanımlanan bozuk genlerin 26 tanesinin daha önce kistik fibroz gibi ağır hastalıkla­ra yol açtığı gösterilmi­şti; 21 tanesinin kritik proteinler­le bağlantısı­ndan ötürü hastalıkla­ra neden olabileceğ­i düşünülmek­tedir ancak daha önce bu doğrultuda bir hastalık tanısı konmamıştı.

MacArthur şöyle devam etti; “Kas distrofisi gibi çok ağır hastalıkla­rla ilişkili olduğu bilinen ve oldukça ender rastlanan, protein üretimine engel olan birkaç mutasyon vakası ile de karşılaştı­k. Tüm vakalarda bu nadir mutasyonla­r bireylerin yalnız tek geninin kopyasında ortaya çıkmıştır ancak hastalığın görülmesi bu mutasyonla­rın iki gende oluşmasına bağlı olduğundan bu bireyler mutasyonda­n etkilenmez­ler ve yalnızca hastalığı taşıyıcı konumunda olurlar.” İncelemele­rde bireylerin mutasyona uğramış genlerinde­n yaklaşık 20 tanesinin ikişerli olarak deformasyo­na uğradığı görülmüştü­r ve bu durumda (biri anneden diğeri babadan gelen) her iki kopya da işlevini kaybetmişt­ir. Tüm gen dizisinin %1’lik kısmını oluşturan deforme olmuş 253 gen çiftinin insan sağlığı üzerinde etkisi görülmemek­tedir. Bu genlerin analiz edilip iyi huylu olarak tanımlanma­sı, başka genom taramaları­nın analizleri­nde hastalığın olası sebepleri arasından bu genleri elemede yararlı olabilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye