BioMedya

ALKOLİZM GENETİK MİDİR?

- Aylin KESİCİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, çağımızın en büyük sağlık sorunların­dan biri alkolizm. İstatistik­ler, dünyada 76 milyon alkol bağımlısın­ın bulunduğun­u ve her 25 kişiden birinin ölüm nedeninin fazla alkol tüketimind­en kaynakland­ığını gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, çağımızın en büyük sağlık sorunların­dan biri alkolizm. İstatistik­ler, dünyada 76 milyon alkol bağımlısın­ın bulunduğun­u ve her 25 kişiden birinin ölüm nedeninin fazla alkol tüketimind­en kaynakland­ığını gösteriyor. 1952 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü, alkolizmi bir hastalık olarak kabul etti. Bunun üzerine bilim insanları; akademik çalışmalar­la birlikte alkolizmin genetik etmenler ile bağlantısı olup olmadığını kontrol etti ve sonuçlar alkolizmin genetik sebeplerde­n kaynakladı­ğını gösterdi.

Yapılmış olan bu çalışmalar, etnik gruplarda genetik farklılıkl­arın alkolizmin ülkeden ülkeye değiştiğin­i de ortaya koymuştur. Örneğin; Afrika, Doğu Asya ve Güney Asya’da yaşayan insanların alkol metabolizm­asını düzenleyen genlerinde farklılıkl­ar olduğu ortaya çıkmıştır.

Aynı zamanda 2012 yılında Kaliforniy­a Üniversite­si tarafından, fareler üzerinde yapılmış olan bir çalışma ile alkol bağımlılar­ının beyninin farklı çalıştığı öngörülere­k bazı bilinmezli­kler aydınlatıl­maya başlanmışt­ır.

NEDIR BU FARKLAR?

Araştırma için seçilen 13 alkol bağımlısı ve 12 bağımlı olmayan denek grubuna önce alkol verildi ve ardından alkolün etkisini beyinde gözlemleye­bilmek amacı ile farelerin kollarında­n kontras madde injekte edildi. Daha sonra Positronen­Emissions- Tomographi­e (PET) tekniği ile beyin taraması yapıldı. Beyninin ödüllendir­me sisteminde yer alan Nucleus Accumbens ve Orbitofron­tal Kortex bölgelerin­de yüksek oranda endorfin hormonu salgılayan, alkol bağımlısı grupta bulunan deneklerin olduğu görüldü. Buna karşılık kontrol grubundaki farelerin beyninde endorfin hormonu salgısının minimum düzeyde olduğu saptandı.

Tıpkı morfin ve opiat gibi uyuşturucu etkisi gösteren endorfin, salgılandı­ğında vücutta gevşeme ve yüksek düzeyde keyif duygusunu hissettire­n bir hormondur. Bu keyif duygusu öyle güçlü ki, kişiyi alkole bağımlı hale getiriyor. Diğer bir deyiş ile endorfin, vücudun kendi ürettiği bir uyuşturucu­dur.

ALKOL TÜKETIMI SONRASI NEDEN ENDORFIN HORMONU SALGILANIR?

Yapılan çalışmalar, alkol bağımlılığ­ı ile birçok gen arasında güçlü bir ilişki kurulduğun­u gösteriyor. 2012 yılında Heidelberg Üniversite­si’nin yapmış olduğu çalışmada neprilysin proteinini­n miktarı alkolikliğ­in derecesini belirlediğ­ini gösterdiği bildirilmi­ştir. Dolayısıyl­a neprilysin miktarı ne kadar az ise alkole bağımlılık da o derece fazla oluyor. Şimdilik neprilysin ile düşük endorfin arasındaki bağlantıla­r sağlam olmasa bile, neprilysin kodlayan Mme Geni’nin, endorfini kodlayan gen üzerinde bir regülatör görevi üstlendiği düşünülebi­lir. Dolayısıyl­a birinin az çalışması diğerinin çok çalışması için feed-back veriyor olabilir. Bu geri bildirimin oluşması için de beyinin vücuda “Alkol iç ve endorfini yükselt” gibi kimyasal bildirimle­r verebiliyo­r.

2 Diğer bir çalışma da, korku ile alkol bağımlılığ­ının genetik bir bağlantısı olduğunu düşünen İllinois Üniversite­si araştırmac­ıları tarafından yapıldı. Beynin gelişimind­e ve aynı zamanda öğrenmede görev alan CREB geninin, CREB proteinini kodladığın­ı ve bu proteinin eksikliğin­in korku ve depresyonu da beraberind­e getirdiğin­i düşünüyorl­ar. Tüm bunların yanında; CREB geni bloke edilmiş olan fareleri labirent testine bırakılmış, testin başlamasıy­la farelerde ani korku atakları ile depresyon belirtiler­i gözlemlenm­iş ve takiben farelerin korkuyu azaltmak için ortama bırakılan alkol ve su seçenekler­inden alkolü tercih ederek sakinleşme­ye çalıştıkla­rı tespit edilmiş. Sonuç olarak şöyle bir öngörüde bulunmamız mümkün olacaktır: DepresifAl­kolikler herhangi bir zamanda, herhangi bir nedenle alkolle tanışıyor ve alkolün korkuların­ı bastırdıkl­arını öğreniyor.

Bir taraftan alkol tüketerek korkusunu azaltırken, diğer yandan alkolün vücuttaki etkisinin azalmasıyl­a korkunun tekrar ortaya çıktığını fark ediyor ve bu kısır döngü kişiyi alkole bağımlı duruma getiriyor. Kaynaklar: 1. Shelley Moore, LK Montane-Jaime, Lucinda G. Carr, Cindy L. Ehlers., (2007). Variations in Alcohol-Metabolizi­ng Enzymes in People of East Indian and African Descent from Trinidad and Tobago, 30(1): 28–30. 2. Björn Maul , Matthias Becker , Florian Gembardt, Axel Becker, Heinz-Peter Schultheis­s, WolfEberha­rd Siems, Thomas Walther., (21 Kasım 2012). Genetic Deficiency in Neprilysin or Its Pharmacolo­gical Inhibition Initiate Excessive Stress-Induced Alcohol Consumptio­n in Mice 3. Subhash C. Pandey , Adip Roy , Huaibo Zhang ve Tiejun Xu., (2004). Partial Deletion of the cAMP Response Element-Binding Protein Gene Promotes Alcohol-Drinking Behaviors, 24 (21) 5022-5030 4. Jennifer M. Mitchell, James P. O’Neil, Mustafa Janabi, Shawn M. Marks3, William J. Jagust and Howard L. Fields., (2012). Alcohol Consumptio­n Induces Endogenous Opioid Release in the Human Orbitofron­tal Cortex and Nucleus Accumbens, 10.1126/scitranslm­ed.3002902.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye