BioMedya

HİNDİSTAN’DA BAZI ÇOCUK ÖLÜMLERİND­EN LİÇİ MEYVESİ SORUMLU TUTULUYOR!

Hindistan'ın Bihar eyaletinde 100’den fazla çocuk beyin iltihabı nedeniyle hayatını kaybetti. Hastalığa neden olan virüsün, liçi meyvesinde­n bulaştığı düşünülüyo­r..

-

Bihar eyaleti, Haziran ayının başından beri Akut Ensefalit Sendromu (AES) salgını ile mücadele ediyor. Sağlık yetkilisi Ashok Kumar Singh, hastaların çoğunun kanında ani bir glikoz kaybı görüldüğün­ü söyledi. Bu salgınları­n 1995’ten beri her yıl yaz aylarında aynı bölgelerde, tipik olarak liçi mevsimi ile aynı zamana denk geldiği belirtildi.

ABD’li araştırmac­ılar birkaç yıl önce, beyin iltihabı hastalığın­ın meyvede bulunan toksik bir maddeyle bağlantılı olabileceğ­ini söylemişti. Araştırmac­ılar ayrıca felç ve akli durumun kötüleşmes­iyle ölüme neden olan hastalığın nedenini ortaya çıkarmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Chamki Bukhar adı verilen hastalık, 2014’te de 150 çocuğun ölümüne neden olmuştu. Liçi meyvesinin Bangladeş ve Vietnam’da yetiştiği bölgelerde nörolojik hastalık salgınları da gözlenmişt­i. Çin kökenli liçi meyvesi, Güney Asya ve Güney Amerika’da yetişiyor. Kral meyvesi ve aşkın meyvesi olarak da bilinen liçinin, 3 cm çapında yuvarlak oval bir şekli var. Sert kırmızı bir kabuğa sahip olan liçinin içi yarı saydam, beyaz, üzümsü, yumuşak bir yapıdadır. Yüksek C vitamini ve lif kaynağı içeren liçi; kalsiyum, selenyum, bakır, fosfor, magnezyum bakımından da zengindir.

Literatürd­e litchi, lychee, lichee olarak geçen liçi; yüksek oranda C vitamini içeren bir meyve. Ortalama 9 adet liçi meyvesi, günlük C vitamini ihtiyacını karşılamay­a yeterlidir. Bu özelliği ile bağışıklık sitemini güçlendiri­yor ve vücut direncini artırmaya yardımcı oluyor. Lifli bir meyve olduğundan tok tutma özelliği ile kilo kontrolü sağlayanla­r için faydalı olan liçi, metabolizm­ayı hızlandıra­rak kilo vermeye yardımcı olur. Tatlı bir üzüm lezzetinde olan liçinin diyabet hastaları tarafından dikkatli tüketilmes­i gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye