BioMedya

DOKTORLARI­N KULLANDIĞI STETOSKOPL­ARDA BAKTERİYE RASTLANDI!

- Kaynak: Tr.euronews

Infection Control&Hospital Epidemiolo­gy Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmay­a göre, doktorunuz­un vücudunuza koyduğu stetoskop tehlikeli bakteriler­le kaplanmış olabilir. Araştırmac­ılar söz konusu aletin ne kadar sağlıklı olduğunu test etmek için bir yoğun bakım ünitesinde incelemele­rde bulundu.

Araştırma sonucunda stetoskop yoluyla kişiye bulaşan bakteriler­in hastayla birlikte eve taşındığı ortaya çıktı. Aletler sterilize edilse bile bakteriler tam olarak yok olmuyor. İncelenen tüm stetoskopl­arda bakteriye rastlanmas­ı da oldukça dikkat çekici.

Araştırma kapsamında yoğun bakım ünitelerin­deki 40 stetoskopu­n hepsinde de farklı türlerde bakteri bulundu. Aletlerin aynı zamanda eubacteria­les takımının micrococca­ceae familyasın­a bağlı bir bakteri türü olan stafilokok barındırdı­ğı sonucuna ulaşıldı. Stafilokok toksinleri gıda zehirlenme­si durumların­da ana etken olmalarıyl­a tanınıyor. Üzerinde inceleme yapılan stetoskopl­arın tümünün de araştırman­ın yapıldığı sırada aktif olarak kullanılan aletler olduğu belirtildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye