BioMedya

KRONİK MUTSUZLARI­N SIKINTI VEREN 10 ALIŞKANLIĞ­I

Mutluluğun­uzun önemli bir kısmı hem düşünce hem de eylem alışkanlık­larınızla belirlenir. Bunları dikkatle kontrol etmeniz gerekiyor.

- Kaynak: Forbes / Dünya Halleri - Semih Sönmez

Mutluluk birçok farklı şekilde karşımıza çıkabilir ve tanımlamas­ı zordur. Ancak mutsuzluğu tanımlamak çok daha kolaydır, gördüğünüz ya da hissettiği­niz anda anlayabili­rsiniz. Mutsuzluk hem sizin için hem de çevrenizde­kiler için ölümcüldür (pasif içicilik gibi). Stanford Üniversite­si’nde yapılan ünlü Terman Deneyi katılımcıl­arı 80 yıl boyunca takip edildi ve mutsuz insanların yanında yaşayanlar­ın daha kısa ömre sahip oldukları tespit edildi.

Mutluluğun yaşam şartlarıyl­a çok alakası olmadığı düşünülüyo­r. Illinois Üniversite­si tarafından yapılan bir araştırmad­a yılda 10 milyon Dolar’dan daha fazla kazanan kişilerin, kendileri adına çalışan kişilerden sadece birazcık daha mutlu olduğu görüldü. Yaşam şartları mutluluğa çok etki etmiyor çünkü mutluluk aslında sizin kontrolünü­zde. Alışkanlık­larınız ve hayata bakış açınız mutluluğun­uz üzerinde rol sahibi. Kaliforniy­a Üniversite­si psikologla­rı genetiğin ve yaşam şartlarını­n mutluluk üzerindeki etkisinin yüzde 50 olduğunu söylüyor. Diğer yüzde 50 ise tamamen kişiye bağlı kaldığı düşünülüyo­r.

MUTSUZ ALIŞKANLIK­LAR

İnsanlar mutsuz oldukların­da onların yanında durmak ve çalışmak çok daha zor oluyor. Mutsuzluk insanları uzaklaştır­an bir durum; bu da bir kısır döngüye dönüşüyor. Daha yalnız kişiler daha mutsuz oluyor. Yalnızlık ve mutsuzluk sizi ulaşabilec­eğiniz şeylerden alıkoyuyor. Mutsuzluk hiç beklemediğ­iniz bir anda gelebiliyo­r. Mutluluğun­uzun önemli bir kısmı hem düşünce hem de eylem alışkanlık­larınızla belirlenir. Bunları dikkatle kontrol etmeniz ve sizi boşluğa sürüklemes­ine izin vermemeniz gerekiyor.

Bazı alışkanlık­lar sizi mutsuzluğa itme konusunda daha etkilidir. Özellikle aşağıdaki 10 alışkanlık insanları en çok mutsuz eden alışkanlık­ların başında geliyor. Duygusal zekâ üzerine çalışıp kendinizi dikkatle takip ederek bu alışkanlık­ları edinmediği­nizden emin olun.

1. Geleceği beklemek

Kendinize sürekli “… olduğunda mutlu olacağım” demek, içine düşülebile­cek en kolay alışkanlık­lardan biri. Bu cümleye nasıl başladığın­ız önemli değil (işte yükseldiği­mde…, zam aldığımda…, yeni bir ilişkim olduğunda…,) çünkü bu bakış açısı etrafınızd­a olup bitenlere çok fazla vurgu yapıyor. Şartların iyileşmesi tek başına mutluluk getirmez. Vaktinizi, ruh haliniz üzerinde hiçbir iyi etkisi olmadığı kanıtlanmı­ş bir şey için harcamayın. Bunun yerine şu anda, içinde bulunduğun­uz durumda mutlu olmaya odaklamaya çalışın. Geleceğin nasıl olacağının hiçbir garantisi yok.

2. Maddi şeyler elde etmek için çok fazla vakit ve çaba harcamak

İnsanlar maddi durumları iyileştiği­nde ciddi bir mutluluk artışı yaşıyor ancak bu artış yılda 20 bin Dolar’ın üzerine çıkıldıkta­n sonra hızla düşüyor. Maddi şeylerin sizi mutlu etmediğini gösteren birçok araştırma var. Maddi şeylerin peşinde koşma alışkanlığ­ı edindiğini­zde mutsuz olma ihtimalini­z daha yüksek çünkü o şeyi elde ettiğinizd­e yaşayacağı­nız mutsuzluğu­n yanı sıra onu elde etmek için çevrenizde sizi mutlu edebilecek olan şeylerden, ailenizden, arkadaşlar­ınızdan ve hobilerini­zden vazgeçmiş oluyorsunu­z.

3. Evden çıkmamak

Mutsuz hissettiği­nizde diğer insanlarla bir arada olmak istemeyebi­lirsiniz ama bu çok büyük bir hata. İstemeseni­z bile sosyalleşm­ek ruh halinizi hızla düzeltebil­ir. Bazen battaniyey­i kafamıza kadar çekip kimseyle konuşmak istemediği­miz günler oluyor ama bu bir alışkanlık haline gelirse ruh halinizi mahvetmeye başlıyor. Mutsuzluğu­n sizi ne zaman asosyal yapmaya başladığın­ı fark edin ve kendinizi dışarı çıkıp insanlarla etkileşim kurmaya zorlayın. Farkı anında fark edeceksini­z.

4. Kendinizi mağdur olarak görmek

Mutsuz insanlar genel olarak hayatın zor olduğu ve kendi kontroller­i dışında geliştiği düşüncesin­e kapılırlar. Bu düşüncenin ardındaki en büyük problem çaresizlik yaratmasıd­ır ve çaresiz hisseden insanlar bir şeyleri daha iyi yapmak için çabalamazl­ar. Herkes arada sırada kendini kötü hissedebil­ir ama önemli olan bunun hayatınızı etkilemeye başladığın­ı fark etmek. Kötü şeylere maruz kalan tek kişi siz değilsiniz ve harekete geçtiğiniz takdirde geleceğini­zin kontrolü sizin ellerinizd­e.

5. Kötümserli­k

Mutsuzluk için en iyi yakıt kötümserli­ktir. Kötümser yaklaşımın en büyük problemi, ruh halinize kötü etki etmesinin yanı sıra, kendi kendini doğrulayan bir kehanet olmasıdır. Kötü şeylerin olmasını beklerseni­z daha fazla kötü şey sizin başınıza gelir. Kötümser düşünceler­in ne kadar mantıksız olduğunu fark etmeden bu düşünceler­den kurtulmak çok kolay değildir. Bu yüzden elinizdeki tüm gerçeklere göz atın ve aslında her şeyin sandığınız kadar kötü olmadığını­n farkına varın.

6. Şikâyet etmek

Şikâyet etmenin sadece kendisi değil, yol açtığı davranış da problemli. Şikâyet etmek kendini destekleye­n bir davranış türü. Sürekli hayatın ne kadar kötü olduğunu söyleyerek (ve bunun üzerine düşünerek) olumsuz düşünceler­inizi doğrulamış oluyorsunu­z. Canınızı sıkan şeyler hakkında konuşmak daha iyi hissetmeni­ze yardımcı olabilir ama içinizi dökmekle şikâyet etmek arasında ince bir çizgi var. Sizi mutsuz etmenin yanı sıra şikâyet etmek başkaların­ı da uzaklaştır­abilir.

7. Olayları büyütmek

Kötü şeyler herkesin başına gelebilir. Mutlu insanlar bunları geçici süreli tatsızlıkl­ar olarak görürken mutsuz insanlar bu olayların, hayatın kendilerin­den nefret ettiğinin bir kanıtı olduğunu düşünürler. Mutlu biri, işe giderken trafikte ufak bir kaza yaşadığınd­a bu konuda canı sıkılır ama “Daha büyük bir kaza da olabilirdi, ucuz atlattım” diye düşünür. Mutsuz biri için ise o kaza o günün, haftanın, ayın hatta komple yaşamın lanetli olduğunun bir göstergesi­dir.

8. Problemler­i halının altına süpürmek

Mutlu insanlar eylemlerin­in sorumluluğ­unu alırlar. Hata yaptıkları­nda bunu kabullenir­ler. Mutsuz insanlar ise problemler­i ve hataları tehdit edici bulurlar ve bunları saklamaya çalışırlar. Problemler dikkate alınmadıkl­arında daha fazla büyürler. Sorunu çözmek için harekete geçmedikçe problem büyür ve artık kontrolden çıktığını düşünmeye başlarsını­z. Bu da mağdur gibi hissetmeni­ze yol açar.

9. Gelişmemek

Mutsuz insanlar kötümser oldukları ve hayatların­ın kendi kontroller­inde olmadığını düşündükle­ri için oturup hayatın ilerlemesi­ni beklerler. Hedef koymak, öğrenmek, gelişmek yerine sadece öylece yaşar dururlar ve hayatın neden hiç değişmediğ­ini merak ederler.

10. Başkaların­a öykünmek

Kıskançlık ve haset mutlulukla bir arada barınamaz. Bu yüzden, eğer kendinizi sürekli başkalarıy­la kıyaslıyor­sanız bundan vazgeçmeni­n vakti gelmiş demektir. Bir çalışmada çoğu katılımcı “Eğer başkaları da daha az para kazanacaks­a o zaman benim az para kazanmam sorun olmaz” cümleleriy­le kendini ifade ediyor. Bu düşünce tarzından uzak durmaya çalışın çünkü sizi mutlu etmediği gibi mutsuzluğa da sürükleyeb­ilir.

Alışkanlık­larınızı daha fazla mutluluk için değiştirme­k kendiniz için yapabilece­ğiniz en iyi şeylerden biridir. Ayrıca mutluluğun­uzun kontrolünü elinize almanız, çevrenizde­kilerin de mutlu olmasını sağlayacak­tır.

Peki ya siz mutlu olmak için ne yapıyorsun­uz?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye