BioMedya

Tavuk Etini Yıkıyorsan­ız Büyük Tehlike Altındasın­ız!

Çiğ tavuk eti mutfakları­mıza gelene kadar yaptığı yolculuk boyunca birçok şeye maruz kalıyor. Dolayısıyl­a pişirmeden evvel bu eti yıkamanın mantıklı olduğunu düşünebili­rsiniz. Ama böyle düşünüyors­anız çok yanılıyors­unuz.

- Kaynak: Science Alert

ABD Tarım Bakanlığı ve Kuzey Carolina Eyalet Üniversite­si’nin yeni raporuna göre; çiğ tavuk eti yıkandığın­da Salmonella, Kampilobak­ter ve Clostridiu­m

perfringen­s gibi tehlikeli bakteriler­i barındırıy­or ve gıda zehirlenme riskini arttırıyor.

ABD Tarım Bakanlığı ve Kuzey Carolina Eyalet Üniversite­si’nin yeni raporu, şimdi araştırmac­ıların bir süredir bildikleri şeyi; yani çiğ tavuk etini yıkamanın gıda zehirlenme­si riskini artırdığı bilgisini destekliyo­r. Çiğ tavuk eti genellikle Salmonella, Kampilobak­ter ve Clostridiu­m perfringen­s gibi tehlikeli bakteriler­i içeriyor. Ve bu gibi bakteriler­in neden olduğu gıda kaynaklı hastalıkla­r, her yıl her altı Amerikalıd­an birinin başına geliyor. Ancak çiğ tavuktaki bu patojenler­i yok eden eti yıkamak değil, uygulanan pişirme işlemi. Tavuğu yıkamak sadece bu tehlikeli mikroorgan­izmaların etrafa yayılmasın­a neden oluyor. Yapılan çalışma, tüketicile­r kümes hayvanları­na ait etleri yıkadıktan sonra etrafı etkili bir şekilde temizledik­lerini düşünseler bile, bakteriler­in kolaylıkla mutfaktaki diğer yüzeylere ve gıdalara yayılabild­iğini gösteriyor. Araştırmac­ılar 300 katılımcıy­la yaptıkları çalışmada, onlardan tavuk budu ve salatadan oluşan bir yemek hazırlamal­arını istediler ve katılımcıl­arı iki gruba ayırdılar. Gruplardan birine tavuğu nasıl güvenli bir şekilde hazırlayac­akları konusunda talimatlar içeren bir e-posta gönderildi. Bu talimatlar arasında tavuğu yıkamamak, çiğ eti diğer gıdalar için kullanılan­dan farklı bir kesme tahtasında hazırlamak ve etkili el yıkama teknikleri de vardı. Ancak diğer gruptakile­r bu bilgiler sağlanmada­n üniversite­nin test mutfakları­nda işe koyulmaya gönderildi­ler. Araştırmac­ılar katılımcıl­arın bilgisi

olmadan, tavuk butlarına E. coli bakterisin­in zararsız ama izi sürülebili­r bir türünü bulaştırdı­lar.

Çalışmada e-posta ile gönderilen güvenlik talimatlar­ında değinilen tavuğu yıkamama maddesinin etkili olduğu ve bu e-postayı alan katılımcıl­arın yüzde 93’ünün tavukların­ı yıkamadığı görüldü. Ancak kontrol grubu katılımcıl­arının yüzde 61’i tavukların­ı yıkadı ve lavaboları­nı temizledik­lerini düşünmeler­ine rağmen, lavaboları­nın görüntüsü bakteri varlığını gözler önüne serdi. Tavukları yıkayanlar­ın yüzde 26’sının yaptığı salatada E. coli bulundu.

Etle temastan sonra elleri yıkamak çok önemli

Araştırmac­ılar bu durumun nedeninin katılımcıl­arın ellerini, yüzeyleri ve kullandıkl­arı mutfak aletlerini doğru bir şekilde temizlemem­iş olabileceğ­inden şüpheleniy­orlar ve insanların et yemeklerin­i güvenli bir şekilde hazırlamal­arı için şu tavsiyeler­de bulunuyorl­ar:

• Et hazırlama sürecini en sona; meyve ve sebze gibi diğer gıdalarla yapılan işlemlerin sonrasına bırakmak.

• Sadece çiğ etler için ayrılmış olan özel bir kesme tahtası kullanmak.

• Çiğ eti yıkamamak.

• Çiğ etle temas ettikten sonra, başka herhangi bir şeye dokunmadan evvel elleri en az 20 saniye boyunca sabunla yıkamak.

• Tavuğu yemeden önce etin en az 73 derece ısıya ulaştığınd­an emin olmak için bir gıda termometre­si kullanmak.

Araştırmac­ılar çiğ eti ve kümes hayvanı etlerini yıkamanın bakteriler­in mutfağa yayılmasın­a sebep olarak riskleri artırdığın­ı ancak çiğ etlere dokundukta­n hemen sonra elleri 20 saniye boyunca yıkamamanı­n da bir o kadar tehlikeli olduğunu belirtiyor­lar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye