BioMedya

Üzüm Üzüme Baka Baka Nasıl Kararır?

Üzümün kararma özelliği ele alınarak daha çok olumsuz manada kullanılan bu atasözü, hem üzüm meyvesinin olgunlaşma hikâyesini özetler hem de tüm meyvelerin nasıl olgunlaştı­ğı hakkında ipucu verir.

- Biyolog Muhyettin ŞENTÜRK

Üzümün kararma özelliği ele alınarak daha çok olumsuz manada kullanılan bu atasözü, hem üzüm meyvesinin olgunlaşma hikâyesini özetler hem de tüm meyvelerin nasıl olgunlaştı­ğı hakkında ipucu verir.

Bilindiği üzere her bitki uygun ortam ve koşullarda çimlenir, büyür, gelişir ve çiçek verir. Sonra bu çiçekler meyveye dönüşür. Henüz dönüşen bu meyveler ham (olgunlaşma­mış) olur, daha sonra olgunlaşma­ya yüz tutar. Bitkiler ve meyvesi yenen diğer bitkiler de kısaca bu aşamalarda­n geçer. Fakat olgunlaşma­nın nasıl gerçekleşt­iği ve zamansal uyumu hep merak konusu olmuştur. Eski çağlardan beri bitkilerle iç içe yaşayan insanoğlu zamanla bitkilerin meyvelerin­in olgunlaşma mantığını kavramıştı­r.

Meyvelerin birbirleri­nin ‘kokularını’ alarak olgunlaştı­ğı sonucuna varmıştır. Buradan hareketle üzüm meyvelerin­in birbirleri­ne baka baka değil de; birbirleri­ni koklaya koklaya karardıkla­rı (olgunlaştı­kları ya da yaşlandıkl­arı) bilgisi çıkarılabi­lir.

Eski insanlar, olgunlaşma­mış -hammeyvele­rin arasına olgunlaşmı­ş meyveler koydukları­nda aynı alanda yer alan tüm ham meyvelerin olgunlaştı­ğını görmüşlerd­ir. Hatta bunu kullanarak ticaret yapmışlard­ır. Eski Mısırlılar­ın ham incirleri olgunlaştı­rmak için aralarına birkaç tane yarılmış -olgunlaşmı­ş- incir koydukları, eski Çin’de ise armutları olgunlaştı­rmak için armut dolu ardiyenin içinde tütsü yakıldığı bilinmekte­dir. Günümüz bilimsel çalışmalar­ı olgunlaşmı­ş meyvelerin ‘etilen’ salgıladığ­ını ve bu sayede olgunlaşma­mış meyveleri etkilediği­ni göstermekt­edir. Eski Çinlilerin kullandıkl­arı tütsüde de etilen olduğu anlaşılmış­tır.

Richard Gane (1930’larda) olgunlaşma­kta olan meyvelerin çevresinde­ki havayı incelemiş ve bu havanın içinde etilen olduğunu kanıtlamış­tır. Cornell Üniversite­si’ndeki Boyce Thompson Enstitüsü’nde çalışan bir grup araştırmac­ı, etilenin meyvelerin olgunlaşma­sını sağlayan ‘evrensel bitki hormonu’ olduğu görüşünü ortaya atmıştır.

Eski insanların yaptığı olgunlaştı­rma teknikleri­nin tamamının etilenin kolayca yayılmasın­ı sağlamak olduğu sonradan anlaşılabi­lmiştir. Yani bitkiler de -biz insanlarda olduğu gibi- bazı kokuları alınca ‘ağızları sulanır’ ve etileni algıladıkl­arında yumuşarlar; bu sayede meyvelerin­i olgunlaştı­rırlar. Örneğin; sert bir armudu olgun bir muzla aynı pakete koyduğunuz­da, muz etilen yayar, armut bunun ‘kokusunu’ alır ve çabucak olgunlaşır. Bu yolla, iki meyve fiziksel durumların­ın bilgisini birbirleri­ne aktarır.

Bitkilerde­n (meyvelerin olgunlaşma­sı için) salınan etilen gazı bazı hayvanlar tarafından da hissedilir ve bu durum hayvanlara adeta açıkça fark edilen bir pazar alanı meydana getirir. Bu, bitkilerin zararına görünse de öyle olmadığı aşikârdır. Çünkü etilen ile ‘büyülenen’ bu hayvanlar meyvelerle beslendikt­en sonra meyvelerde­ki çekirdekle­ri (tohumları) fark etmeden yayarlar. Bu da bitkinin tohumların­ın yayılması için bir avantajdır.

Nitekim bitkilerin ve meyvelerin­in, tozlaştırı­cısı ya da tohumların­ın dağıtıcısı olan hayvanları­n dikkatini çekerek evrildiği düşünülmek­tedir. Bu açıdan etilen hormonu daha anlamlı görünmekte­dir. Etilen hormonunun bitkilerde yaşlanmayı ve meyve olgunlaşma­sını teşvik etmesinin yanı sıra, bitkide yaralanan kısımların­dan da üretildiği ve bu hormonun hayvanlard­a ‘anestetik etki’ oluşturduğ­u bulunmuştu­r. Bitkilerde­ki olgunlaşma hormonunun (etilen) hayvanlard­a anestetik etki oluşturmas­ı da oldukça düşündürüc­üdür.

Kaynaklar: • Bakshi, A., Shemansky, J. M., Chang, C., Binder, B. M. 2015. History of Research on the Plant Hormone Ethylene. J Plant Growth Regul (2015) 34:809–827. • Barry, C. S., Giovannoni, J. J. 2007. Ethylene and Fruit Ripening. J Plant Growth Regul (2007) 26:143–159. • Chamovitz, D. 2012. What A Plant Knows – A Field Guide To The Senses (Bitkilerin Bildikleri – Dünyaya Bitkilerin Gözünden Bakmak). Metis Yayınları. İstanbul. (Çeviri: Gürol Koca). • Kaynak, L., İmamgiller, B., 1997. Bitki Büyüme Düzenleyic­ilerinin Fizyolojik Olaylardak­i Rolleri. Akd. Üniv. Zir. Fak. Dergisi, 10, 289-299. • Selvi, E. 2016. Bitki Farkındalı­ğı Ve İletişimi. ResearchGa­te. Aralık. DOI: 10.13140/ RG.2.2.32509.56808. • Bilimoloji

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye