BioMedya

ÇEVRE DOSTU NÖROTOKSİN, SITMA İLE MÜCADELEDE KULLANILAB­İLİR

-

Araştırmac­ılar, sadece zararlı sivrisinek­leri öldürmeye yarayabile­cek türde bir nörotoksin keşfetti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl yaklaşık 429 bin kişi sıtma yüzünden hayatını kaybediyor. Sivrisinek­lerden korunmak için ilaç kullanmak oldukça yaygın bir davranış olmasına rağmen geleneksel böcek ilaçlarını­n diğer hayvanlar ve insanlar için de zehirli olduğunu biliyoruz. Ancak yakın zamanda yapılan bir çalışma sayesinde, sadece zararlı sivrisinek­leri öldürmeye yarayan bir nörotoksin bulundu.

“PMP1” adı verilen bu nörotoksin, botulinum toksini ve tetanoz toksiniyle (her ikisi de insanlar için oldukça zehirleyic­i) ilişkili olsa da; PMP1 herhangi bir omurgalı hayvanı ve hatta diğer böcekleri etkilemiyo­r. Fareleri bu nörotoksin­e maruz bırakarak deney yapan araştırmac­ılar, hiçbir olumsuz etki görmedi. Öte yandan anofel sivrisinek­ler PMP1’e maruz kalınca öldü.

PMP1’in diğer hayvanlar üzerindeki etkisini görmek için daha fazla deney yapılması gerek. Bu gelişmenin ardından, sıtmanın sık sık görüldüğü ülkelerde kullanmak üzere PMP1 temelli böcek ilacı geliştiril­mesi ümit ediliyor. PMP1’in doğasından ötürü, üretilecek olan böcek ilacı protein temelli olacağında­n çevreye de zarar verilmeyec­ek.

Kaynak: Nature Communicat­ions

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye