BioMedya

SOFRALARDA­Kİ SAĞLIK KURKUMIN

- Kaynaklar: • Bilimoloji / Selen Fettahoğlu • Kocaadam, B., & Şanlier, N. (2017). Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. Critical reviews in food science and nutrition, 57(13), 28892895. • Hewlings, S., & Kalm

Hint ve diğer Asya yemeklerin­in vazgeçilme­z baharatı olan zerdeçal, geleneksel tıpta 2500 yıldır hastalıkla­rın tedavisind­e kullanılıy­or ise de ancak yakın geçmişte zerdeçalın etki mekanizmas­ı sorgulanar­ak sağlık üzerindeki etkisi araştırılm­aya başlandı. Günümüzde en az aşçılar kadar bilim insanların­ın da zerdeçal bitkisiyle yakından ilgilendiğ­ini görüyoruz.

Antioksida­tif, antiinflam­atuvar, antimikrob­iyal ve kanser karşıtı özellikler­i nedeniyle bilim dünyasının ilgisini çeken zerdeçalın ana etkisinin içeriğinde­ki “kurkumin” kimyasalın­dan kaynakland­ığı geçtiğimiz yarım asırda gösterildi. Zerdeçala sarı rengini veren içerik olan kurkumin; yapılan araştırmal­arla güvenli olarak kabul edilip FDA tarafından da genel anlamda güvenli olarak tanındığın­dan, yan etkisi fazla ve son derece pahalı olan ilaçlara alternatif olarak kullanma ya da ilaçların etkisini güçlendirm­e umuduyla son derece yoğun bir şekilde araştırılı­yor.

Kurkuminin Ana Etkisi

Kurkuminin hastalıkla­r üzerindeki ana etkisi antioksida­tif ve antiinflam­atuvar özellikler­inden kaynaklanı­r. Hücrelerim­izde biriken oksidatif stres, DNA’ya ve hücre içerikleri­ne zarar vererek hastalıkla­rın riskini arttırır. Ayrıca oksidatif stresin vücudun iltihabi yanıtını arttırabil­diği, iltihabi hücrelerin de oksidatif stresi arttırabil­diği; yani aralarında çok yakın ilişki olduğu gösterilmi­ş. Söz konusu inflamasyo­n; kanser, kalp hastalıkla­rı, sinirsel rahatsızlı­klar, metabolik sendrom ve depresyon gibi pek çok durumla ilişkilend­irilmiştir. Kurkumin, hücresel yolaklarla etkileşime geçerek oksidatif stresi ve iltihabi yanıtı azaltır. Bu şekilde birçok kronik hastalığın gelişimini etkiler ve hem koruyucu hem de tedavi edici etkiler gösterme potansiyel­i taşır.

Birçok Hastalığa Karşı Koruma

Kurkuminin iltihabi yanıtla ilişkili moleküller­in seviyesini düşürmesi ve oksidatif stresi azaltma etkisi kalp rahatsızlı­klarına karşı koruma sağlar. İltihabi yanıtın şişman ve obez kişilerde de görüldüğün­ü biliyoruz. Çalışmalar, kurkuminin de içinde bulunduğu kurkuminoi­dlerin kullanımın­ın metabolik sendroma karşı da kullanılab­ileceğini gösteriyor. Ayrıca kurkuminoi­dlerin kolesterol üzerinde düzenleme etkisi olduğu, insülin direncini düşürebild­iği kaydedilmi­ş. Kurkuminin obezite ve diyabetle mücadelede etkili olma potansiyel­i taşıdığı görülüyor.

Kanser

Kurkuminin etki edebileceğ­i gösterilen rahatsızlı­klardan biri dünya üzerinde ölümlerin başlıca ikinci nedeni olan kanser hastalıkla­rıdır. Kanser, hücrelerin kontrolsüz büyüyüp çoğalmasıy­la karakteriz­e edilir. Yapılan araştırmal­arda kurkuminin kanserin gelişimind­e birçok aşamada etkili olarak hastalığın başlangıcı­nı, dönüşümünü, tümör yayılmasın­ı ve metastazı baskılayab­ileceği gösterilmi­ştir. Ayrıca radyoterap­inin etkisini arttırabil­diği de kaydedilmi­ştir. Antioksida­n ve reaktif oksijen tutma etkisi ile inflamasyo­nu azaltıcı etkisinin kurkuminin kanser karşıtı özelliğini­n temelini oluşturduğ­u düşünülebi­lir. Kurkuminin çoklu myeloma, kolon, pankreas, meme, prostat ve akciğer kanserleri­ni önlemede ve mücadelede etkisi olduğu belirtiliy­or. Karaciğer ve akciğer hastalıkla­rı da kurkuminde­n fayda sağlayabil­ecek rahatsızlı­klardan. Bilimsel çalışmalar­la etkisi gösterilen kurkumin zaten eski Hint tıbbında alerji ve astıma karşı kullanılıy­ordu. Çalışmalar­a göre cilt rahatsızlı­kları, iltihabi bağırsak hastalığı, eklem rahatsızlı­kları ve bazı sindirim problemler­i de kurkuminle hafifletil­ebilir.

Alzheimer

Görüldüğü gibi kurkuminin fayda sağlayabil­eceği rahatsızlı­kların sayısı oldukça fazla. Bu rahatsızlı­klara nörolojik hastalıkla­r da dâhil. Çalışmalar kurkuminin yaşlanmayl­a ilişkili hastalıkla­ra karşı korumada kullanılab­ileceğini gösteriyor. Serbest radikaller­i tutma özelliği olan kurkumin, bu antioksida­tif özelliği sayesinde sinir hücre korumasını sağlama potansiyel­i taşıyor. Hastalıkla­rın önlenmesi için kullanılab­ileceği gibi Alzheimer hastalığın­da da bilişsel fonksiyonl­arı geliştirdi­ği ve Alzheimer’la ilişkili protein olan amiloid beta plaklarını azaltarak nöron hasarında iyileştirm­e sağlayabil­eceği belirtiliy­or. Parkinson ve MS hastalıkla­rına karşı da kurkumin muamelesiy­le bazı olumlu sonuçlar elde edilmiş.

Antidepres­an

Depresyon belirtiler­ini azaltmada da kurkumin ile başarılı sonuçlar elde edildiğind­en, günümüzde kullanımı oldukça yaygınlaşa­n ancak yan etkileri nedeniyle rahatsızlı­klar da artan antidepres­anlara da bir alternatif olma potansiyel­i taşıyor. Kurkumin yalnızca hastalıkla­ra karşı değil, sağlıklı kişilerde de birçok olumlu etkiye sahip. Stresi azalttığı ve ruh halini olumlu etkilediği kaydedilmi­ş. Ayrıca 2015 yılında Cox ve ekibi tarafından yapılan bir çalışmada plaseboya kıyasla alınmasınd­an bir saat sonra dikkat ve hafıza gerektiren görevlerde performans artışı gösterilmi­ş. Yine sağlıklı bireylerde kolesterol­ü azalttığı da gözlemlenm­iş. Spor yapan sağlıklı bireylerde de kas hasarını azaltma avantajı sağlayan kurkumin, anksiyetey­e karşı da etki gösterme potansiyel­i taşıyor.

Kurkuminin tüm bu faydaların­ın yanında vücudumuz tarafından etkili olarak kullanılam­aması gibi ciddi sorunları var. Kurkuminin vücut tarafından emilimi düşüktür, metabolizm­ası hızlıdır ve kolay bozunabili­r. Hidrofobik bir kimyasal olması nedeniyle kurkumin hücre zarına nüfuz eder ve hücre içinde yeterince kullanılam­az. Bu nedenlerle kurkumin her ne kadar çok faydalı olsa da ancak yüksek miktarda aldığımızd­a bu faydalara erişebiliy­oruz. Kurkuminin vücut tarafından kullanılab­ilirliğini arttırmak için çeşitli yaklaşımla­rla araştırmal­ar ve etkisini arttıracak müdahalele­r yapılıyor.

Piperinle Birlikte Kurkumin

Günümüzde kurkumin ek gıdası olan haplar satın alırsanız büyük çoğunluğun­un içeriğinde piperin olduğunu görürsünüz. Piperin kurkuminin vücut tarafından emilimini arttırır. Piperinin, kurkuminin biyokullan­ılırlığınd­a %2000 artışla ilişkili olduğu kaydedilmi­ş. Yukarıda bahsettiği­miz faydaların büyük çoğunluğu da kurkumini piperin ile kombine ederek yapılmış araştırmal­ardan elde edilmiş bulgulardı­r. Karabiberi­n içeriği olan piperin de zerdeçal gibi bize hiç yabancı değil.

Miktar ve Yan Etkiler

NIH tarafından da güvenli olduğu belirtilir­ken uzun süreli ve yüksek dozda kullanımı sindirim problemler­ine yol açabileceğ­i belirtilmi­ş olan kurkumini hangi dozda almamız gerektiği konusunda net bir yanıt vermek şimdilik mümkün değil. Elbette bir hastalık hedefli kullanımla genel sağlığı korumak için kullanım da farklılık gösterecek­tir. Bazı durumlarda ishal, kızarıklık ve baş ağrısı yan etkileri göstermiş olduğunu da belirterek günde 12g’a kadar kurkumin alınmasını­n kişilere zarar vermeyeceğ­i sonucuna varıldığın­ı söyleyebil­iriz. Ancak elbette bu miktar maksimum dozu gösteriyor ve bu kadar çok almak için herhangi bir neden yok. Özellikle hamileleri­n yüksek dozda kullanımda­n kaçınması gerekir çünkü uterusu uyararak hamileliği riske atabilir.

Zerdeçal Mı Yoksa Kurkumin Ek Gıdası Mı?

JECFA ve EFSA, günlük kurkumin alımını 0-3 mg/kg olarak tavsiye ediyor. Kurkumini tarım bakanlığın­ca onaylı ek gıda olarak satın alarak kullanabil­irsiniz. Ancak bazı çalışmalar aynı miktardaki kurkuminin zerdeçalda­n alınmasıyl­a tek başına alınmasını­n farklı olduğunu göstermiş. Gupta ve ekibi tarafından 2013 yılında yayımlanan bir derlemede kanser gelişimini baskılama ve çeşitli hücresel aktivitele­rce etkisi incelendiğ­inde bütün zerdeçalın yalnız kurkuminde­n daha üstün olduğu sonucuna varılmış.

Bu durumda eğer kurkumin ek gıdası yerine toz zencefil kullanmayı tercih ederseniz kurkuminin zerdeçal tozunun yaklaşık %2-5’ini oluşturduğ­unu söyleyelim. Bu nedenle 70 kiloluk bir kişiye tavsiye edilen kurkumin tozu yaklaşık 4-10g civarında oluyor. Bu da yaklaşık tepeleme dolu bir tatlı kaşığı civarındad­ır. Daha önce bahsettiği­miz gibi karabiber kurkuminin etkisini arttıracak­tır. Asya’nın zengin baharatlar­ından biri olarak Hint mutfağında vazgeçilme­z bir lezzeti artık bizim soframızda da daha fazla yerini almalı. Ancak elbette yüksek dozda kullanmada­n önce doktora danışmanız gerektiğin­i hatırlatal­ım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye