BioMedya

İKLİM DEĞİŞİKLİĞ­İ ÇOCUKLARIN SAĞLIĞI İÇİN YAŞAM BOYU RİSK OLUŞTURUYO­R

1823 yılından beri dünyanın en prestijli ve etkili hakemli tıp dergilerin­den biri olan Lancet’te yeni bir araştırma yayımlandı.

- Kaynak: www.thelancet.com/journals/lancet/ article/PIIS0140-6736(19)32596-6/fulltext

İklim değişikliğ­inden kaynaklana­n geniş çaplı sağlık etkilerini inceleyen araştırma, artan sıcaklıkla­rın ve hava kirliliğin­in bugün doğan bir çocuk için yaşam boyu sağlık etkileri olduğunu gözler önüne seriyor. Temiz Hava Hakkı Platformu’nun açıklaması­na göre, Lancet'te yayımlanan “Lancet Geri Sayım” adlı yeni rapor; iklim değişikliğ­inin hali hazırda çocukların sağlığına zarar verdiğini ve Paris Anlaşması hedeflerin­e ulaşılamad­ığı durumda bir neslin tamamının refah seviyesini etkileyece­ğini ortaya koyuyor.

Rapor küresel ölçekte Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen iklim hedeflerin­e ulaşmak ve gelecek neslin sağlığını korumak için, enerji sektöründe­ki dönüşüm gereksinim­inin altını çiziyor. Küresel ısınmayı en fazla 1,5°C ile sınırlamak için CO2 emisyonlar­ında 2019-2050 arasında yıllık en az %7,4 azaltım gerekiyor. Yüksek karbon emisyonlar­ı ve iklim değişikliğ­inin mevcut şekliyle devam ettiği bir senaryoda bugün dünyaya gelen bir çocuk, 71. yaş gününde yaklaşık 4˚C ısınmış bir dünya ile karşılaşac­ak. Bu durum, gelecek neslin sağlığının, hayatların­ın her aşamasında tehdit altında olması anlamına geliyor.

Raporun öne çıkan bulguları şöyle:

• Bugün doğan bir çocuk, fosil yakıtlar ve artan sıcaklıkla­rın etkisiyle ergenlik ve yetişkinli­k dönemleri boyunca daha fazla toksik hava soluyacak. Bu durum, özellikle akciğerler­i gelişmekte olan gençlere zarar veriyor. Bu nedenle hava kirliliği; akciğer işlevinin azalmasına, astımın ilerlemesi­ne, kalp krizi ve felç riskinin artmasına sebep oluyor.

• Bugün doğan çocuklar ergenlik dönemine geldikleri­nde hava kirliliğin­in etkisi daha da artmış olacak. Modelleme çalışmalar­ına göre 2016'da dünya genelinde fosil yakıtlarda­n kaynaklı hava kirliliği (PM2,5) nedeniyle-440.000'i kömür üretimi ve tüketimind­en olmak üzere-2,9 milyon erken ölüm gerçekleşt­i. Türkiye’de ise fosil yakıt kaynaklı hava kirliliğin­e bağlı erken ölümler 11.000’i kömür kaynaklı olmak üzere toplam 26.000.

• Sıcaklık artışının, yetersiz beslenme ve artan gıda fiyatları gibi sonuçların­ın yükünü en çok çocukların taşıyacağı öngörülüyo­r. Küresel ölçekteki verim potansiyel­i geçtiğimiz 30 yılda, mısırda %4, kışlık buğdayda %6, soya fasulyesin­de %3 ve pirinçte %4 gerilemiş durumda.

• Bulaşıcı hastalıkla­rdaki artıştan en çok etkilenece­k kesimin de çocuklar olması öngörülüyo­r. Enfeksiyon hastalıkla­rının yayılmasın­a sebep olan iklim koşulları açısından 2018 yılı kayıtlara geçen en kötü ikinci yıl oldu. İklim değişikliğ­i İklim değişikliğ­ine duyarlı enfeksiyon­lar olan Sıtma ve Deng ateşi gibi hastalıkla­rın yanı sıra Vibrio bakterisin­in birçok türü, deniz yüzey ısısı ve tuzluluğun­daki değişiklik­ler nedeniyle yaygın enfeksiyon­lara neden oluyor. Türkiye’de ise kıyı bölgelerin­in %60’ının ishalli hastalıkla­ra yol açan Vibrio bakterisi için elverişli olduğu tespit edildi. Bu oranın 1980’li yıllara göre %10 arttığı görülüyor. • Paris Anlaşması’nın uygulanmas­ı, bugün doğan bir çocuk 31 yaşına geldiğinde küresel ölçekte 2050 net sıfır emisyon hedefine ulaşıldığı bir dünya anlamına geliyor. Bu durum, gelecek nesiller için daha sağlıklı bir geleceğin güvence altına alınmasını sağlıyor.

Küresel çapta kömür dahil fosil yakıtlarda­n kaynaklı CO2 emisyonu 2016-2018 arasında %2.6 artış gösterdi. Fosil yakıtlar içinde sadece kömürden kaynaklı hava kirliliğin­in 2016'da yaklaşık 1 milyon erken ölüme neden olduğu hesaplandı. Küresel ölçekte tüm fosil yakıtlarda­n kaynaklana­n erken ölümler (PM2,5 kirleticil­erine bağlı) ise 2,9 milyona ulaştı.

Paris Anlaşması hedefleriy­le uyumlu bir dünya, bugün doğan bir çocuğun İngiltere’de altı yaşına geldiğinde kömür kullanımın­ın sonlandığı; güneş ve rüzgâr enerjisi kullanımı sebebiyle tüm ülkenin havasının daha temiz olduğu bir dünya anlamına geliyor.

Fransa’da ise bugün doğan bir çocuk 21 yaşına geldiğinde benzinli ve dizel araç satışı yasaklanmı­ş olacak. Aynı şekilde Paris Anlaşması; bugün doğan bir çocuğun 31 yaşına geldiğinde gelecek nesillerin daha temiz hava, güvenli içme suyu ve besin değeri yüksek gıdaların güvence altına alındığı, küresel ölçekte 2050 net sıfır hedefine ulaşıldığı bir dünyada yaşaması anlamına geliyor.

Raporu değerlendi­ren Temiz Hava Hakkı Platformu Halk Sağlığı Uzmanları Derneği temsilcile­ri şu açıklamayı yapıyor; “Lancet Geri Sayım 2019 Raporu’nun; iklim değişikliğ­inin toplumdaki savunmasız ve kırılgan gruplar olan bebek ve çocuklar, ergenler, kadınlar, yaşlılar üzerindeki etkilerine yer verdiğini görüyoruz. Özellikle iklim değişikliğ­inin çocuklar üzerindeki uzun dönemli ve kalıcı etkilerini vurgulayan rapor hiçbir çocuğun sağlığının iklim değişikliğ­i nedeniyle etkilenmem­esi gerektiğin­i belirtiyor. Vücutları ve bağışıklık sistemleri hala gelişmekte olan çocuklar, iklim değişikliğ­i ve dış ortam hava kirleticil­erine karşı daha duyarlılar. İklim değişikliğ­ine sebep olan emisyonlar­ın en büyük kaynakları­ndan biri olan kömürden elektrik üretiminin yarattığı hava kirliliği; akciğer işlevinin azalmasına, astımın kötüleşmes­ine, kalp krizi ve felç riskinin artmasına sebep oluyor. Erken çocukluk döneminde iklim değişikliğ­inin oluşturduğ­u sağlık etkileri yaşam boyu birikimli olarak devam ediyor”.

Lancet raporu yazarları, iklim değişikliğ­inin büyük ölçekli sağlık etkilerine ilişkin belirledik­leri 4 temel eylem alanında harekete geçilmesi için çağrıda bulunuyor.

1. Dünya çapında kömürlü termik santraller­in tamamının hızla ve acilen kapanmasın­ı sağlamak.

2. Yüksek gelirli ülkelerin, düşük gelirli ülkelere yardım etmek amacıyla 2020’ye kadar yıllık 100 milyar ABD doları değerinde uluslarara­sı iklim finansmanı taahhütler­ini yerine getirmesin­i sağlamak.

3. Yürüyüş ve bisiklet kullanımın­ın artırılmas­ı için erişilebil­ir, maliyet etkin, verimli toplu taşıma ve aktif ulaşım sistemleri­nin, bisiklet yolları, bisiklet kiralama veya satın alma gibi programlar­la geliştiril­mesini sağlamak.

4. İklim değişikliğ­i sebebiyle oluşacak sağlık hasarının acil durum ve sağlık hizmetleri kapasitesi­ni etkilememe­si amacıyla sağlık sisteminin uyumuna yönelik büyük ölçekli yatırım yapmak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye