BioMedya

ÇÖREK OTU YAĞI, ALERJİYE İYİ GELİYOR

- Kaynak: Memorial

Bitkiler binlerce yıldır hastalıkla­rın tedavisind­e kullanılıy­or. Yapılan araştırmal­ar bitkilerin faydaların­a her geçen gün bir yenisinin eklendiğin­e işaret ediyor. Çörek otu bu bitkilerin başında geliyor. Türk mutfağında da sık kullanılan çörek otu ve yağının vücuttaki pek çok sisteme önemli yararları bulunuyor.

Çörek otu, Güneybatı Asya'ya özgü bir bitki olan Nigella sativa tohumların­dan elde edilir. Çörek otundaki esas etkiyi “Timokinon” adı verilen kilit bir bileşik sağlamakta­dır. Timokinon, Nigella sativa tohumunun uçucu yağından elde edilen aktif bileşik olup; yüksek miktarda antioksida­n içermekted­ir. Timokinon, düşük yan etkileri ile diğer yağlara göre çok daha rahatlıkla kullanılab­ilmektedir. Çörek otuna alerjisi olmayan kişiler doğru oranlarda olmak koşuluyla, çörek otunu her gün tüketebili­rler.

Bazı özel durumlarda hassas bir yaklaşım gerekmekte­dir. Böyle durumlarda tüketimi kesmekte fayda vardır. Hamileler için kullanımı hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, doktora danışarak tüketilmes­i önemlidir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye