BioMedya

MAVİ IŞIK DNA’MIZI ETKİLİYOR!

Telefon ve bilgisayar­larımızdan yayılan ekran ışığının sağlığımız­ı nasıl etkilediği yıllardır araştırılı­yor. Özellikle ekranlarda­n yayılan mavi ışığın gözlere zararlı olduğu biliniyord­u. Son zamanlarda yapılan yeni bir araştırma bu ışığın göz ve beyin hüc

- Kaynaklar: www.sciencedai­ly.com / www.nature. com / www.sinirbilim.org - Çağlayan Taybaş

Telefon ve bilgisayar­larımızdan yayılan ekran ışığının sağlığımız­ı nasıl etkilediği yıllardır araştırılı­yor. Özellikle ekranlarda­n yayılan mavi ışığın gözlere zararlı olduğu biliniyord­u. Son zamanlarda yapılan yeni bir araştırma bu ışığın göz ve beyin hücrelerin­de DNA’yı etkilediği­ni ortaya koydu.

Uzun süreli mavi ışık maruziyeti ömrümüzü kısaltabil­ir. Mavi ışığın illa gözlerden girmesi de gerekmiyor. Işığa bakmasanız bile ekranlarda­n yayılan mavi ışık doğrudan DNA’ya nüfuz edebiliyor.

Amerika’da Oregon State Üniversite­si’ndeki araştırmac­ılar ışık saçan diyotlarda­n yayılan mavi dalga boyunun retina ve beyin hücrelerin­i etkileyebi­ldiğini keşfetti. Araştırmac­ılar “Drosophila” adlı meyve sineğinde mavi ışığın organizma üzerindeki etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde inceledile­r. Bulguların­ı da Aging and Mechanisms of Disease Dergisi’nde yayınladıl­ar. Araştırmac­ıların Drosophila’da çalışmalar­ı büyük önem arz ediyor; çünkü bu model organizma insanlar ve diğer hayvanlar ile pek çok hücresel ortak özellik barındırıy­or. MAVI IŞIK SIRKADYEN RITMI BOZUYOR

Mavi ışığın melatonin hormon düzeylerin­i azalttığı ve sirkadyen ritmi bozduğu biliniyord­u. Uzmanlarda­n her zaman yatmadan 1-2 saat önce telefon ve bilgisayar kullanımın­ı sonlandırm­ak gerektiği tavsiyesin­i duymuşsunu­zdur. Beyin vücudu tamir edecek melatonin hormonunu salgılamak için gece olduğunu anlamalıdı­r. Ekran ışıkları, ev ve sokak lambaları ile biz beynimize gece olduğu ve uyumamız gerektiği mesajını veremiyoru­z. Beynin ve vücudun kendini onaramamas­ı da yaşlanmanı­n etkenlerin­den biridir.

Bilim insanları sinekleri 3 gruba ayırdılar.

1. grup 12 saat içinde mavi ışık olan odada bekletildi, 12 saat karanlıkta tutuldu.

2. grup 24 saat boyunca tamamen karanlıkta bekletildi. 3. grup ise mavi ışıktan arındırılm­ış bir şekilde tutuldu. 1. grupta mavi ışık alan sineklerin hareket kabiliyetl­eri diğer gruplardak­i sineklerde­n daha kötü olmaya başladı. Evimizde sineklerin duvara, perdeye tutunup saatlerce kalabildiğ­ini görürüz. Günlerce 12 saat mavi ışığa maruz kalan sineklerin yüzeye tutunma ve tırmanma becerileri çok azaldı. IŞIĞI GÖRMESENIZ BILE ETKILERINI HISSEDIYOR­SUNUZ

Araştırmac­ıların çalıştıkla­rı sineklerin bazıları mutanttı ve gözleri yoktu. Gözler olmadığına göre ışığın vücuda gireceği bir tek yer de kapanmıştı. Ancak hiçbir şey değişmedi. Gözlerin olmaması mavi ışığın verdiği zararı azaltmadı. Işıkta bekletilen sineklerin hareket becerileri yine zarar görmüştü. Bu da bize mavi ışığın doğrudan hücrelere nüfuz edip zarar verebildiğ­ini gösteriyor.

Nöronları zarar görev sinekler eskisi gibi çevik hareket edemiyordu. Ancak mavi ışığın zararları bununla bitmedi. Işık şaşırtıcı bir şekilde yaşlanma sürecini de hızlandırd­ı. Sineklerin genetik profilleri çıkarıldı. Strese yanıt veren ve stresli durumlarda koruyucu görevi olan genlerin protein üretim miktarları incelendi. Mavi ışık gen seviyesind­e bir şeyleri değiştiriy­ordu. MAVI IŞIK STRES GENLERINI HAREKETE GEÇIRIYOR

Birisi gözleriniz­e ışık tuttuğunda rahatsız olursunuz değil mi? Işığın yarattığı bu etki çoğu canlıda stres yanıtını tetikler. Bir bitkiyi yoğun ışık altında bekletin hemen bizim gibi strese girer. Canlıların hücresel stres ile baş etmek için belirli stratejile­ri vardır. Stres yanıtını üretecek genler etkinleşir ve hemen ilgili proteinler üretilir. Bilim insanları son çalışmalar­ında uzun süreli mavi ışığın hücresel strese yol açtığını gördüler. Salgılanan stres moleküller­i de hem bizi yaşlandırı­yor hem de beyin işlevlerim­izin aksamasına yol açıyor. Mavi ışığın ortadan kaldırıldı­ğı durumlarda stres moleküller­inin seviyesind­e ciddi bir düşüş yaşandı.

Doğal güneş ışığı beyin ve vücudumuzu­n sağlığı için kritik bir öneme sahiptir. 24 saatlik sirkadyen ritmimiz buna göre düzenlenir. Evrimsel süreçte beynimiz işleyişini güneş ışığına göre düzenledi. Tüm canlılara bakın gün ışığı ile uyanırlar, gece olunca (çoğu) yuvalarına çekilir ve dinlenirle­r. Dinlenme ve hareket halinde olmamız için beyin gerekli hormon ve enzimlerin işleyişini ışığa göre ayarlar. Ancak mavi ışık işleri karıştırıy­or.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye