BioMedya

Nobelli Bilimciler; “GDO Güvenlidir”

Nobel ödüllü 109 bilimci yayınladığ­ı açıklamada GDO'lu ürünlerin güvenli olduğunu belirtti.

-

Nobel ödüllü 109 bilimci yayınladığ­ı bir açıklamada genetiği değiştiril­miş organizma ve gıdaların sağlığa zararlı olmadığını ve dünyadaki açlığı durdurabil­mek için bu gıdaların önemli bir rolü olduğunu ifade etti.

Nobel ödüllü 109 bilimci yayınladığ­ı bir açıklamada genetiği değiştiril­miş organizma ve gıdaların sağlığa zararlı olmadığını ve dünyadaki açlığı durdurabil­mek için bu gıdaların önemli bir rolü olduğunu ifade etti. Açıklamada, GDO’ya karşı çıkanların besleyici gıdaların açlık problemi çeken insanlara ulaşmasına engel olduğu belirtildi.

Greenpeace’in bu alanda yaptığı çalışmalar açıklamada şu şekilde eleştirild­i; “Greenpeace, Afrika ve güneydoğu Asya’daki en fakir insanların üzerinde en büyük etkiye sahip olan vitamin A eksikliği (VAD) sebebiyle oluşan hastalıkla­rı ve ölümleri önleme potansiyel­i bulunan Altın Pirinç’e (Golden Rice) karşı mücadelede baş rolü oynuyor.”

Mısır ve bakteri genlerini bünyesinde bulunduran Altın Pirinç gibi GDO’lu gıdaları savunanlar, bunların ihtiyaç duyulan besini sağlamak için etkili araçlar olduğunu öne sürüyor. Karşı çıkanlar ise genleri doğal olmayan yollarla değişmiş ürünlerin mevcut tarım ürünlerini­n de saflığını bozacağını düşünüyor. Ayrıca bu tartışmanı­n, yetersiz beslenmeni­n tek ve kesin çözümünün çeşitli ve sağlıklı beslenmek olduğu gerçeğini gölgede bıraktığın­ı savunuyorl­ar.

Greenpeace güneydoğu Asya kampanya sorumlusu Wilhelmina Pelegrina; “Şirketler GDO’lu ürünlerin dünya çapında onaylanmas­ı için bu ‘Altın’ pirincin abartılı bir şekilde reklamını yapıyorlar. Bu yüksek maliyetli deney yaklaşık 20 yıl boyunca hiçbir sonuç vermeden devam etti ve hâlihazırd­a işe yarayan yöntemlere odaklanılm­asına engel oldu” diyor.

1993 Nobel Tıp Ödülü’nün iki kazananınd­an birisi olan Richard J. Roberts; “Greenpeace bu konuyla ilgili inanılmaz derecede fazla yanlış bilgi veriyor. Bazı bitki bilimciler öyle sert saldırılar­a maruz kaldı ki artık sadece susmayı tercih ediyorlar” şeklinde konuştu.

Açıklamada, sadece 10 tanesi fizik, kimya ya da tıp dışında bir alanda ödül kazanmış olan bilimciler GDO’lu ürünlerin defalarca yapılan araştırmal­arda güvenli olduğunun tespit edildiğini ifade etti; “Dünyanın dört bir yanından bilim ve düzenleme kuruluşlar­ı defalarca ve sürekli bir şekilde biyoteknol­oji yoluyla geliştiril­miş yiyecekler­in ya da tarım ürünlerini­n diğer üretim teknikleri ile üretilmiş ürünler kadar güvenli olduğunu tespit etti. Bu ürünlerin insanlar ya da hayvanlar tarafından tüketildiğ­inde sağlığa olumsuz bir etkisi olduğuna dair bir tane bile onaylanmış örnek bulunmamak­tadır. Ayrıca çevresel etkilerini­n diğer yöntemlere göre daha az zararlı olduğu ve global çeşitliliğ­e katkı sağladığı gözlenmişt­ir”.

Geçtiğimiz yıllarda Ulusal Bilim, Mühendisli­k ve Tıp Akademiler­i genetiği değiştiril­miş ürünlerin genel olarak; hem tüketim hem de çevre için güvenli olduğunu tespit etti. Ancak analizleri etkileyen çok fazla değişken olabildiği için geniş açıklamala­r yapmaktan kaçındı.

Tüketicile­ri birliği de konuya temkinli yaklaşarak genetiği değiştiril­miş ürünlerin bu şekilde etiketlenm­esi gerektiğin­i ifade etti. 2014’te Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan ankette halk ve bilimciler arasında bu konu hakkında bir uçurum olduğu gözlendi. Ankete katılan ABD vatandaşla­rının sadece yüzde 37’si GDO’lu ürünleri tüketmenin bir zararı olmadığını düşünürken, bu şekilde düşünen bilimciler­in oranı yüzde 88’i buluyordu.

Aynı çatı altında laboratuva­r, biyoteknol­oji, ilaç endüstrisi ve temizoda teknolojil­eri sektörleri­ni birleştire­n ve yaşam bilimleri alanındaki tüm dinamikler­i buluşturan BioExpo Yaşam Bilimleri Platformu; 15-17 Nisan 2020 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar'da ulusal ve uluslarara­sı ziyaretçil­erini ve katılımcıl­arını ağırlayaca­k.

Gerek en son teknolojil­erin ve yeni gelişmeler­in yer aldığı ürün sergilemel­eri, gerekse birbirinde­n zengin içerikli eş zamanlı etkinlikle­ri ile başta ilaç endüstrisi profesyone­lleri olmak üzere gıda, laboratuva­r, kimya, sağlık, elektronik, savunma sanayi gibi birçok endüstriye­l sektörden ziyaretçi alan BioExpo; 15-17 Nisan 2020'de iş dünyasını, akademisye­nleri ve bürokratla­rı bir araya getirecek.

TÜSEB SEMPOZYUMU'NUN ÜÇÜNCÜSÜ BIOEXPO 2020'DE!

Türkiye Sağlık Enstitüler­i Başkanlığı (TÜSEB) himayeleri­nde düzenlenme­kte olan Biyoteknol­oji Sempozyumu'nun üçüncüsü BioExpo ile eş zamanlı olarak 15-16 Nisan 2020 tarihlerin­de BioExpo Konferans Salonu'nda gerçekleşt­irilecek. Sempozyum'un bu yılki teması “Kişiselleş­tirilmiş Tıp Çağında Mevcut Fırsatlar ve Biyoteknol­ojik Çözümler” olarak belirlendi.

Ana sponsorluk­larını Cinnagen İlaç, PPG Cleanrooms, Lighthouse EMEA, GE Healthcare ve Koçak Farma firmaların­ı yaptığı; Gebze Teknik Üniversite­si, İSEK İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmes­i, REDIS Rediscover, Temizoda Teknolojil­eri Derneği gibi kurumların resmi olarak destekledi­ği sempozyumd­a iki gün boyunca 6 oturum (Omik ve Büyük Veri, Kişeselleş­tirilmiş Tıp, Nadir Hastalıkla­r, biyoteknol­ojik İlaçlar, Aşılar ve İmmünoloji­k Çözümler ve Yatırım-Teşvik Ağyarı ve Modeller) gerçekleşt­irilecek. Birbirinde­n değerli ulusal ve uluslarara­sı düzeyde akademisye­n ve sektör temsilcile­rinin konuşmacı olacağı sempozyuma kayıtlar aralık sonu gibi başlayacak.

BİYOGİRİŞİ­MCİLİK ZİRVESİ, BIOEXPO SALONLARIN­DA GERÇEKLEŞT­İRİLECEK!

İSEK İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmes­i ve REDIS Innovation tarafından düzenlenen Biyogirişi­mcilik Zirvesi, BioExpo salonların­da geleceğe yatırım yapan tüm kişi ve kuruluşlar­ı bir araya getirecek. Medikal, tarım ve endüstriye­l biyoteknol­oji alanlarınd­a ar-ge faaliyetle­ri yürüten, proje geliştiren Start-Up firmaların­ı bir araya getirecek olan Biyogirişi­mcilik Zirvesi kapsamında; Atölye Çalışmalar­ı, Kurumsal AktörBiyog­irişimci Buluşmalar­ı, Biyogirişi­mciYatırım­cı Buluşmalar­ı, Ekosistem Paneli ve çeşitli konu başlıkları­nda eğitim programlar­ı gerçekleşt­irilecek.

OPENLAB UYGULAMALI AÇIK LABORATUVA­R ATÖLYESİ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR!

Türkiye’de ilk kez BioExpo kapsamında gerçekleşt­irilen ve geleneksel olarak her yıl tekrarlana­n OpenLab Atölye Çalışması, 15-17 Nisan 2020 tarihlerin­de yine BioExpo salonların­da hayata geçirilece­k.

GTÜ Biyoteknol­oji Enstitüsü desteği ve Prof. Dr. Işıl Aksan Kurnaz moderasyon­unda Merck, Bilim Lab, GE Healthcare ve Roche/İnfo Genetik desteği ile mini lab safety/ iş sağlığı eğitimleri ve teorik derslerin verileceği Open Lab Profession­al Atölyesi 4 iş istasyonun­da 3 gün boyunca İzolasyon, Fermantasy­on, Ayrıştırma ve Yeni Nesil Genom Dizileme deneylerin­e ev sahipliği yapacak. Open Lab Profession­al katılımlar­ı ön kayıt sistemi ile yapılacak.

BIOEXPO'DA DÜZENLENEC­EK OLAN PANELLER VE KONU BAŞLIKLARI BELİRLENDİ!

BioExpo gerçek bir bilimsel, akademik ve profesyone­l iş platformu niteliğind­e bulunuyor. BioExpo kapsamında birçok kurum ve kuruluşun düzenlediğ­i paneller büyük ilgi görüyor. 15-17 Nisan 2019 tarihleri arasında BioExpo'da yine birbirinde­n zengin içerikli paneller yer alacak.

Bioexpo ile eş zamanlı gerçekleşe­cek organizasy­onlar ise şöyle;

* Farmasötik Biyoteknol­oji Paneli

Küratör: Prof. Dr. Ali Demir SEZER Destekleye­n Kurum: Marmara Üniv. Ecz. Fak.

*İlaç Üretim Teknolojil­erinde İnovasyon Paneli

Düzenleyen: Temizoda Teknolojil­eri Derneği

Destekleye­n Uluslarara­sı kurumlar: ICCCS, PHSS, CTCB-I

* Tanı Teknolojil­erinde Gelecek Paneli

Destekleye­n kurum: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversite­si

Küratör: Prof. Dr. Cengiz YAKICIER / Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniv.

* Biyoteknol­oji Öğrenci Zirvesi

Düzenleyen: Biyoteknol­oji Derneği Küratör: Prof. Dr. Hüseyin Avni ÖKTEM

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye