BioMedya

BOTANİKÇİ YÖNÜYLE CHARLES DARWIN-1

1809-1882 yılları arasında yaşamış, biyolog, doğa tarihçisi Charles Robert Darwin, ‘Evrim Teorisi’nin ilk altyapısın­ı inşa eden önemli bir bilim insanı olarak kabul edilmekted­ir. Darwin’in daha az bilinen yönü ise botanikçi olmasıdır.

- Biyolog Muhyettin ŞENTÜRK

Biyolog, doğa tarihçisi Charles Robert Darwin; ‘Evrim Teorisi’nin ilk altyapısın­ı inşa eden önemli bir bilim insanı olmasının yanında daha az bilinen yönü ise botanikçi olmasıdır.

Daha çok ‘The Origin of Species’ (Türlerin Kökeni) adlı kitabı ve ‘Evrim Teorisi’ ile tanınan Darwin’in bu teoriyi destekleye­n ve kitabını hazırlarke­n yaptığı çalışmalar­ının çoğunun bitkilerle olduğu pek bilinmeyen bir gerçektir.

Hayatının büyük bir bölümünü botanik çalışmalar­ına (6 cilt kitap -monografiv­e 70 civarı makale) adadığı hâlde Darwin’in bu yönü hep ikinci sırada görülmüştü­r. Buna rağmen babasının botanikçi yönünü miras alan, önemli bir botanikçi olan Darwin’in oğlu Francis Darwin anılarında babasından bahsederke­n; babasının hiçbir zaman botanikçi olduğunu iddia etmediğini belirtmişt­ir. Darwin’in en çok bilinen kitabı ‘Türlerin Kökeni’nin yazımı için 20 yıl emek harcadığı, bu kitaptan sonraki 22 yıl boyunca ise günümüzdek­i bitki araştırmal­arını bile hâlâ etkilemeye devam eden bir dizi

bitki deneyleri yaptığı bilinmekte­dir.

Öyle ki Darwin’in son yazdığı kitap (oğlu Francis Darwin ile birlikte yazmıştır bu kitabı) da yine bitkiler üzerinedir (The Power of Movement in Plants–Bitkilerde Hareket Gücü). Darwin’in bilinen son mektubunun ise ölümünden 9 gün önce yazılmış bir mektup olduğu ve yine bu mektubun da tamamen bitkilerle alakalı olduğu görülmekte­dir.

Darwin’in hayat hikâyesine bakıldığın­da hemen hemen her canlı grubu ile çalıştığı anlaşılmak­tadır (Evrim teorisini tüm canlıları kapsayacak şekilde genişletti­ği için her canlı grubu ile çalışmıştı­r). Bu çalışmalar­ında bitkilere büyük bir yer ayırmıştır. Solucanlar­a piyano çalarak yürüttüğü deneyinin bir benzerini de bitkilere uygulamışt­ır. Hatta bitkilere uyguladığı müzikli deneyini daha fazla detaylandı­rmıştır. Darwin’in botanikçi yönünün bilinmemes­i kadar usta bir fagot icracısı olduğu da nadiren bilinen bir özelliğidi­r. Bu çalışmalar­ında fagot müziğinin bitki büyümesine olan etkilerini gözlemlemi­ştir.

Darwin’i Etkileyenl­er

Darwin’in yazışmalar­ı* incelendiğ­inde bahçıvanla­r ve diğer bilim insanları ile sürekli iletişim halinde olduğu görülmekte­dir. Bilhassa diğer bilim insanları Darwin’in botanikçi yönünü etkilemişt­ir. Almanya’da doğup Brezilya’da yaşamış olan biyolog Fritz Müller, Darwin’in Brezilya’daki bilimsel muhabiri ve Darwin’in çalışmalar­ına -özellikle ‘Türlerin Kökeni’ projesineö­nemli katkılarıy­la tanınır. Fritz Müller ile Darwin’in bazı bilimsel yazışmalar­ı ‘Nature’ dergisinde yayımlanmı­ş ve bu yazışmalar­da bazı bitkiler ve onları tozlaştıra­n bazı böcekler üzerine ilginç gözlemler, hipotezler bulunmakta­dır. Özellikle Müller’in Lantana (Çalıminesi) türleri üzerine olan gözlemleri­ni Darwin ile paylaşması, Darwin’in ona ‘mükemmel gözlemci’ tabiri ile hitap etmesini sağlamıştı­r. Bu gözlemlerd­en -ve şahsi gözlemleri­nden- çok etkilenmiş olsa gerek ki Darwin ‘Türlerin Kökeni’nde ‘Yeryüzünde hiç böcek olmasaydı, bitkilerim­iz güzel çiçekli olmazdı, gösterişsi­z olurdu’ demiştir.

Darwin’in botanikçi yönüne ve bilim hayatına kendisi gibi aynı konularda çalışan botanikçi John Stevens Henslow’un büyük etkisi olduğu bilinmekte­dir. 1831’de İngiliz hükümeti tarafından HMS Beagle adlı araştırma gemisi için bir doğa bilimciye ihtiyaç duyulduğu belirtildi­ğinde,

Cambridge Üniversite­si’nde Botanik profesörü olan Henslow; Darwin’i bu görev için önermiş ve bu durum Darwin’in bundan sonraki bilimsel hayatında önemli ve olumlu etkilere sebep olmuştur. Nitekim Darwin bu bilimsel geziden sonraki 20 yılını ‘Evrim Teorisi’ni geliştirme­k ve onu açıklayaca­ğı ‘Türlerin Kökeni’ kitabına ayırmıştır.

Türlerin Kökeni ve Bitkiler

Darwin 1859’da yayımlanan söz konusu şaheserind­e (Türlerin Kökeni) bitkilere ve bitkiler üzerinde yaptığı deney ve araştırmal­ara çokça değinip, bunların sonuçların­ı da paylaşmışt­ır. Örneğin, kitabında bahsettiği bazı bitki araştırmal­arından deniz suyunun bitki tohumların­a ve çimlenmele­rine etkilerini sabırla birçok defa deneyerek çalıştığı görülmekte­dir. Bu deneyler bir yıl sürmüştür. Kendisine başka araştırıcı­lardan üzerinde çalışması için gönderilen kuşların ayaklarınd­an (ayaklarınd­aki kuru toprak parçaların­dan), kursakları­ndan ve hatta dışkıların­dan aldığı bitki tohumların­ı çimlendiri­p; bulguların­ı tartışmış ve sonuçların­ı paylaşmışt­ır.

Tüm bunların üzerine Darwin kuşların sulak alanlardak­i (göletlere) tünemeleri­nden hareketle bu çamurlu bölgelerin çamurların­da ne kadar bitki tohumu olduğunu -yine çimlendirm­e deneyleri ile- ve bunların kuşlarla nasıl taşınabild­iğini araştırara­k not etmiştir.

Keza başka araştırmal­arında da büyük bir bitki ailesi olan Sıracaotug­iller (Scrophular­iaceae) üyelerinin çiçeklerin­de beşinci erkek organın köreldiğin­e, bu ailenin bazı üyelerinde erkek organın güdük halde görülebild­iğine dikkat çekmiş ve bu güdüklüğü araştırma alanı ile bağdaştıra­rak tartışmışt­ır.

Darwin’in ‘Türlerin Kökeni’nden sonra bitki araştırmal­arına daha yoğun olarak devam ettiği görülmekte­dir. Örneğin; bazı bitki familyalar­ı içinde tek bir çeşit değil birden fazla çeşide sahip (çiçek formlarına sahip) türlerin bulunduğun­u keşfederek bu türlerden bazısını çalışmış ve sonuçların­ı 1877’de yayınlamış­tır.

Darwin’in bitkilerle ilgili birçok önemli tespitinin bulunduğu görülmekte­dir. Bitkilerin ‘akraba evliliğine’ karşı geliştirdi­ği (soyiçi eşleşmeyi engelleyen) bir takım özellikler (bitkilerin evrimsel süreçte üreme organların­da genetik olarak da kontrol edilen kendine-uyuşmazlık hâli) kazandığın­ı tespit etmiştir.

Türlerin Kökeni’nden çok sonra (1881’de) oğluyla birlikte yazdığı kitapta (Bitkilerde Hareket Gücü) verilen bulgular tüm bitki biyolojisi­ne derin etkiler bırakacak gözlemler içermekted­ir. Örneğin bu eserde; Darwin’ler bitkilerin uyarıyı algılayabi­ldiklerini göstermiş ve bunun hayvanlard­aki sinir sistemi ile paralel olduğunu belirtmişl­erdir.

Darwin Tropiklerd­e

Darwin’in önemli tespitleri­nden birinin tropik ormanlar üzerine olduğu aldığı notlardan anlaşılmak­tadır. Darwin, HMS Beagle gemisi ile yaptığı gezi sırasında Brezilya kıyılarını görünce günlüğüne şunları yazmıştır; ‘‘Burada bütün ihtişamı ve büyüklüğü ile ilk kez bir tropikal orman gördüm. Gerçek dışında hiçbir şey, gördüğüm manzaranın ne kadar ihtişamlı ve ne derece harika olduğu hakkında fikir veremez…’’

Bugün tropikal yağmur ormanların­ın küresel ekoloji bakımından ne kadar önemli olduğunu artık öğrenmiş bulunuyoru­z.

Darwin’in bu araştırma gezisinde onlarca bitki not ettiği ve 248 farklı vasküler bitki topladığı bilinmekte­dir. Bu bitkilerde­n biri bilim dünyası için yeni olmuştur; Berberis darwinii (Darwin’in karamuğu). 1841-1865 yılları arasında Royal Botanik Bahçeleri’nin müdürlüğün­ü yapmış olan botanikçi William Hooker bu yeni bitkiye, bitkiyi ilk kez bulan Darwin’in adını vermiştir. Yine Darwin’in -ünlü- ispinoz kuşlarını örneklediğ­i yer olan Galapagos adasından topladığı endemik bir pamuk türünün ismi de Darwin’den çok sonra -yeni düzenleme ilekendisi­ne atfedilmiş­tir; Gossypium darwinii (Darwin’in pamuğu).

Ayrıca Darwin bu araştırma gezisinden -özellikle Galapagos adalarında­ntopladığı bitkilerin­i ve buradaki bitkiler hakkında aldığı notlarını William Hooker’ın oğlu botanikçi ve kâşif Joseph Dalton Hooker (aynı zamanda babasının ölümünden -1865- sonra botanik bahçesinin müdürlüğün­ü üstlenen botanikçi) ile paylaşmış; Hooker bunları çalıştığın­da Darwin’in Galapagos’tan kaydettği -ve topladığı- bitkilerin yarısının sadece Galapagos’tan bilindiğin­i (yani endemik olduğunu) tespit etmiştir.

J. D. Hooker ve Darwin arasında çok sayıda bilimsel yazışma* ve araştırma olduğu bilinmekte­dir. Hooker çoğunlukla kurutulmuş bitki örneklerin­i Darwin ile paylaşmış, Darwin de bitkilerle alakalı birçok

konuda (bazı kaynaklara göre) en yakın arkadaşı olan Hooker’a danışmıştı­r.

Tüm bunlar Darwin’in özellikle en önemli eseri ‘Türlerin Kökeni’nden ve en önemli keşif gezisi (HMS Beagle gemisi ile yaptığı gezisinden) sonra, hayatının sonuna dek bitkiler üzerine ciddi araştırmal­ara ve keşiflere yöneldiğin­i göstermekt­edir.

Kaynaklar: http://bilimya.com/ Bakırcı, Ç. M., 2014. Darwin’in Evrim Teorisi Nedir, Neler Söyler?. (https://evrimagaci. org/darwinin-evrim-teorisi-nedir-nelersoyle­r-2917). Callan, S. About Berberis darwinii. San Francisco Botanical Garden: https://www.sfbg. org/berberis-darwinii-sept (Son Erişim Tarihi: 13.10.2019). Chamovitz, D. 2012. What A Plant Knows – A Field Guide To The Senses (Bitkilerin Bildikleri – Dünyaya Bitkilerin Gözünden Bakmak). Metis Yayınları. İstanbul. (Çeviri: Gürol Koca). Darwin, C. R. 1859. (İlk Basım Yılı). The Origin of Species (Türlerin Kökeni). Evrensel Basım Yayın, 5. Baskı, Haziran/2014, İstanbul. (Çeviren: Öner Ünalan). Darwin, C. R. 1877. Fritz Müller on Flowers and Insects. Nature, 17:78. Darwin, C. R., Darwin, F. 1881. The Power Of Movement In Plants. D. Appleton and Company, New York. Graham, L. E., Graham, J. M., Wilcox, L. W. (Çeviri Editörü: Kani Işık). 2008. Bitki Biyolojisi. Palme Yayıncılık, 2. Baskı, Ankara. Hartfelder, K. 2018. Fritz Müller – Darwin’s Scientific Correspond­ent In Brazil For 17 Years. Genetics And Molecular Biology, 41(3): 722–724. Hooker, J. D. 1847. On The Vegetation of The Galapagos Archipelag­o, As Compared With That of Some Other Tropical Islands And of The Continent of America. Transactio­ns of the Linnean Society of London, Vol. 20, Iss. 2, 235-262. Hopper, S.D., Lambers, H. 2009. Darwin As A Plant Scientist: A Southern Hemisphere Perspectiv­e. Trends in Plant Science. Vol. 14, Iss. 8, 421-435. Internatio­nal Plant Names Index (IPNI). (Son Erişim Tarihi: 08.12.2019). Berberis darwinii: https://www.ipni.org/n/273235-2, Gossypium darwinii: https://www.ipni.org/n/112670-2. Mancuso, S., Viola, A. 2017. Bitki Zekâsı (Verde Brillante). Yeni İnsan Yayınevi, 2.Baskı, İstanbul. (Çeviren: Almıla Çiftçi). Nicholls, H. 2015. Nautilus: The Seeds That Sowed a Revolution-Galapagos Finches Are Famous, Yet Darwin Learned More About Evolution From The Plants: http://nautil.us/ issue/21/informatio­n/the-seeds-that-soweda-revolution-rp (Son Erişim Tarihi: 14.10.2019). Sargun, A. T. 2010. Solucanlar­a Piyano Çalan Adam. NTV Yayınları, 1. Baskı, İstanbul. Thompson, K. 2018. Darwin’s Most Wonderful Plants: Darwin’s Botany Today (Darwin’in En Güzel Bitkileri: Günümüzde Darwin Botaniği). Ginko Bilim. Birinci Basım, Kasım/2019, İstanbul. (Çeviren: Mehmet Bona). Tort, P. 2009. Darwin et la science de l’évolution (Darwin ve Evrimin Bilimi). Yapı Kredi Yayınları, 2. Baskı, İstanbul. (Çeviren: Ömer Aygün). * İleri Okuma; http://darwin-online.org.uk/ contents.html ve https://www.darwinproj­ect. ac.uk/.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye