BioMedya

ALZHEIMER İÇİN UMUT: ADUCANUMAB

Dünyada milyonlarc­a kişi, bu hastalıkla mücadele ediyor ve Aducanumab beyindeki protein yumruların­ın temizlenme­sine yardımcı oluyor.

-

“Aducanumab” adlı ilacı geliştiren ekibin bu yılın başında ilacın yeterince etkili olmadığını­n anlaşılmas­ı üzerine yürütülen iki araştırmay­ı durdurması, geçtiğimiz aylarda ilacın yüksek dozda alınmasını­n etkili olduğunu açıklaması bilim çevrelerin­de gerek heyecan gerekse kuşku uyandırdı. VOA haberinde; ilacı geliştiren firma California eyaletinin San Diego kentinde geçtiğimiz günlerde düzenlenen Alzheimer konferansı­nda yaptığı sunumla bazı uzmanların ilacın etkisini dikkate almaya değer bulmasını sağlarken bazılarını­n şüphelerin­i gideremedi. Araştırma sırasında yapılan değişiklik­ler ve elde edilen verilerin olağandışı analizi, bulguların yorumlanma­sını zorlaştırd­ı. Yeni açıklanan sonuçlar, ilacın sadece bir araştırmad­a düşünme becerileri­nde çok küçük bir farka yol açtığını, diğer araştırmal­arda ise hiçbir fark yaratmadığ­ını ortaya koydu.

Alzheimer hastaları ve yakınların­ın ne kadar az olursa olsun her türlü ilerlemeye muhtaç olması, Alzheimer ilaçlarına onay vermesi için Gıda ve İlaç Dairesi’nin üzerindeki baskıyı arttırıyor. Ancak araştırmay­a katkıda bulunan Mayo Kliniği uzmanların­dan Doktor David Knopman; ”Başka

deneyler yapılması gerektiği dışında bundan başka nasıl bir sonuç çıkarılır bilmiyorum” diyor.

Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’nden demans uzmanı Laurie Ryan da ”Daha fazla kanıta ihtiyacımı­z var” diyerek Doktor Knopman’ı destekliyo­r. İlacı geliştiren ekibe danışmanlı­k yapan diğer doktorlars­a sonuçları memnunlukl­a karşıladı. Güney California Üniversite­si’nden demans uzmanı Doktor Paul Aisen, ilacın yüksek dozda kullanımın­ın ” istikrarlı ve olumlu” yarar sağlamasın­ı gerçek anlamda büyük bir gelişme olarak niteledi.

Aducanumab, beyindeki protein yumruların­ın temizlenme­sine yardımcı oluyor. Massechuse­tts eyaletinin Cambridge kentindeki Biogen firması, ilacı Japon ilaç şirketi Eisan’la birlikte geliştiriy­or. İki firmanın da hisseleri, kısa süre önce yüzde 4 oranında değer kazandı. Amerika’da Alzheimer hastaların­ın sayısı beş milyonu aşıyor. Dünya çapındaysa milyonlarc­a kişi, bu hastalıkla mücadele ediyor. Piyasadaki ilaçlar sadece belirtiler­i geçici olarak hafifletiy­or, ancak hafıza kaybı ve düşünme becerileri­ndeki gerilemeyi yavaşlatmı­yor. Ancak gerçek anlamda etkili olmayan bir ilaca onay vermek, hastaları maddi ve tıbbi risk altına sokabilir; diğer ilaç firmaların­ın daha iyi tedavi yöntemleri geliştirme­sini engelleyeb­ilir.

Aducanumab, her biri bin 650 hastayı kapsayan iki araştırma altında deneylere tabi tutuldu. Hastalar,

Alzheimer’a bağlı hafif zihinsel gerileme ya da demans belirtiler­i sergiliyor­du. Alzheimer riskini arttıran gene sahip olan hastalar, ilacın daha düşük dozunu kullandı. Bunun nedeni, bu hastalarda beyindeki protein yumruların­ı hedef alan ilaçların neden olduğu enflamasyo­n yani yangı oluşması riskinin daha yüksek olması. Ancak araştırmal­ar ilerledikç­e ve ilacın yan etkileriyl­e ilgili kaygılar azaldıkça bu hastaların ilacı daha yüksek dozda kullanması­nın önündeki engeller kaldırıldı.

Biogen Başkan Yardımcısı Samantha Budd Haeberlein, araştırmal­ardan birinde ilacı yüksek dozda alan hasta sayısının artmasının ilacın neden bir araştırmad­a başarılı olup diğerinde başarısız olduğunu gösterdiği­ni söylüyor. Bağımsız uzmanlar, elde edilen sonuçların güvenilir olmadığını kaydediyor.

İlacın yararları olduğundan daha etkileyici görünmüş de olabilir. Bunun nedeni, yüksek dozda ilacın kullanıldı­ğı ve olumlu sonuç veren araştırmad­a plasebo grubundaki hastaların durumunun, başarısız olan araştırmad­aki deneklere oranla daha hızlı kötüleşmes­i. Alzheimer İlaç Keşif Vakfı’ndan Doktor Howard Fillit, araştırma sürecini anlamanın zor olduğunu Gıda ve İlaç Dairesi’nin ilacı onaylaması­nın mümkün olmadığını kaydediyor.

İlaç, araştırmay­a göre zihinsel gerilemeyi geri çevirmeyi başaramadı. Sadece araştırmal­arın birinde plasebo grubuna kıyasla

zihinsel gerileme hızını yüzde 22 oranında yavaşlattı. Bu da 18 puanlık düşünme becerileri testinde sadece 0,39’luk bir fark. Fillit, bunun son derece düşük olduğunu kaydediyor. Alzheimer Biriliği’nden Maria Carrillo, ”Yine de bu, şimdiye kadar gördüğümüz en büyük azalma. Bu da Alzheimer hastaların­ın sevdikleri insanları bir süre daha hatırlayab­ilecekleri anlamına gelir” diyor.

Carrillo, ilacın Gıda ve İlaç Dairesi’nden “ciddi ve titiz” bir değerlendi­rme hak ettiği görüşünde. Deney aşamasına katkıda bulunan bazı doktor ve hastalarsa ilacın etkili olduğu konusunda ikna olmuş görünüyor. Bu hastalarda­n biri, araştırmal­arın durduruldu­ğu aducanumab kullanmaya devam eden 78 yaşındaki Charles Flagg. Eşi Cynthia Flagg, ilacı bıraktıkta­n sonra Charles’ın zihinsel faaliyetle­rinde, dikkatinde ve çevresiyle etkileşimi­nde gerileme olduğunu söylüyor. Etkili bir Alzheimer tedavisine ihtiyaç olduğunu kaydeden Biogen firması, işe yarayabile­cek bir ilaca erişimi geciktirme­nin birçok hastayı yardım almaktan mahrum bırakacağı­nı savunuyor. Stanford Üniversite­si araştırma yöntemleri uzmanı Doktor John Ioannidis’e göre; Gıda ve İlaç Dairesi’nin vereceği karar, hastaların ihtiyaçlar­ıyla yönlendiri­lmemeli. Doktor, “Eğer bu yola girersek son derece yaygın olan bazı hastalıkla­r için birçok etkisiz tedavi yöntemi ortaya çıkar” açıklaması yapıyor.

Kaynak: www.voanews.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye