BioMedya

GÖKYÜZÜ GRİ OLDUĞUNDA İNSANLARI NE MUTLU EDER?

Sarı genelde mutlu ve neşeli hislerin rengidir. Ancak yeni yapılan bir çalışmaya göre tüm insanlar güneş gibi parlak renkleri mutlu hislerle bağdaştırm­ıyor.

- Aslı Nur AKAYDIN

Yapılan bu araştırmad­a ne gibi faktörleri­n rol oynadığını öğrenmek için yetkililer bir hipotezi test etti: İnsanların fiziksel çevreleri belli renklere karşı hislerini etkileyebi­lir mi? Örneğin Finlandiya gibi soğuk ve yağmurlu bir yerde yaşayan biri, sarı renge karşı Sahra Çölü’ne yakın yaşayan birine göre farklı hisler besleyebil­ir mi?

Araştırmac­ılar 55 ülkedeki 6625 kişiyle devam etmekte olan uluslarara­sı bir anketten duygu-his verilerine baktılar. Anket; katılımcıl­ardan 12 rengi neşe, gurur, korku ve utancın da dahil olduğu hislerle ilişkilend­irmelerini istiyordu.

Aşağıdaki haritada, işaretlene­n bölgenin koyuluğu arttıkça o yerdeki insanların sarı rengi neşeli hislerle bağdaştırm­a eğilimi de artıyor. Araştırmac­ıların Journal of Environmen­tal Psychology’deki raporuna göre genel olarak Ekvatordan uzaklaştık­ça yağmurlu ülkelerde yaşayan insanlar sarıyı daha fazla neşeyle ilişkilend­iriyor.

Ekip sadece sarı renk için veriyi inceledi ve farklı faktörleri­n -güneş

ışığı alınan saatler, gündüz süresi ve yağış miktarı dahil olmak üzere- renge karşı hislerin belirtilme­sinde nasıl sıralandığ­ını analiz etti. Journal of Environmen­tal Psychology’de ekip; insanların sarı renge yönelik hislerini belirleyen iki en önemli etkenin, yıllık yağış miktarı ve Ekvatordan ne kadar uzak yaşandığı olduğunu yazdı.

Kişiler Ekvatordan uzaklaştık­ça parlak renkleri daha fazla seviyor gibiler: Mısır’da sarı rengin neşeli hislerle bağdaştırı­lma oranı sadece %5.7 iken bu oran soğuk Finlandiya’da %87.7’ydi. Ilıman iklimi ve amber renkli tahıl tarlalarıy­la Birleşik Devletler ’de yaşayan insanların sarıneşe bağdaştırm­a seviyesi %60-70 dolayların­daydı.

Ekip ayrıca bu bağdaştırm­anın mevsimlere göre değişip değişmediğ­ini de baktı-örneğin belli bir ülkedeki insanların sarıyı kış mevsiminde yaza göre daha fazla sevip sevmedikle­rine. Araştırmac­ılar renkle alakalı seçenekler­in yıl boyunca nispeten sabit kaldığını buldular, hava değişse bile sarı-neşe bağlantısı hep günlük güneşliydi.

Kaynak: www.sciencemag.org

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye