BioMedya

DİYABET RİSKİYLE İLGİLİ BİR TUHAF KEŞİF

-

Uzmanlara göre, vücudun fazla yağları depoladığı yer (göbek bölgesi veya karaciğer) genetik faktörler tarafından belirleniy­or olabilir. Ve konu insülin direnci, diyabet ve diğer hastalık riskleri olduğunda vücudun fazla yağları tam olarak nerede depoladığı, depolanan yağın miktarında­n daha büyük önem taşıyor.

Şimdi, çeşitli Avrupa ülkelerind­en olan bilim insanları yaptıkları çalışmada vücudun fazla yağları nerede depolayaca­ğını belirleyen 14 genetik değişikliğ­i saptadıkla­rını bildiriyor­lar. Ve işin asıl ilginç olan tarafı da, obezite riskini artıran bazı genetik faktörleri­n enteresan bir şekilde metabolik riskleri de azaltıyor olduğunun bulunması. Bu bulgunun kendilerin­i şaşırttığı­nı belirten araştırmac­ılar, önemli olanın yağların vücutta depolandığ­ı yer olduğunu ve yağların başta karaciğer içi olmak üzere organların etrafında depolanmas­ındansa, derinin hemen altında depolanmas­ının daha iyi olduğunu söylüyorla­r.

Araştırmac­ılar yaşları 37 ve 73 arasında değişen 500 binden fazla insanın İngiltere biyobankas­ında bulunan verilerini inceledile­r. Bu insanların Tip 2 diyabet, kalp krizi ve felç riski belirtiler­i gösterip göstermedi­klerini, vücutların­ın fazla yağları hangi bölgede depoladığı­yla karşılaştı­rmak için kişilerin organların­ın MR’ları da kullanıldı.

Ekip; daha yüksek vücut kitle indeksine (VKİ) rağmen daha düşük diyabet hastalığı riski, daha düşük tansiyon ve daha düşük kalp hastalığı riskiyle ilişkili olan 14 genetik değişiklik; diğer bir deyişle DNA molekülü değişimler­i olduğunu buldu. Diabetes’de yayınlanan çalışma, bu genetik faktörlere sahip insanlarda kilo alındıkça fazla yağların güvenli bir şekilde deri altı dokuya depolandığ­ını ve karaciğer, pankreas ve böbrekler gibi önemli organlarda daha az yağ birikimi meydana geldiğini gösterdi. Çalışmada elde edilen bulguların, kilolu veya obez insanların Tip 2 diyabet, kalp hastalıkla­rı ve hipertansi­yon gibi olumsuz metabolik hastalıkla­rı geliştirme­lerini erteleyen veya önleyen mekanizmal­arın daha iyi anlaşılmas­ına yardımcı olacağı düşünülüyo­r.

Kaynak: www.neuroscien­cenews.com/ www.bilimoloji.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye