BioMedya

HASTALIK RİSKLERİ NE YEDİĞİNİZİ­N TAKİBİNDE!

-

En kararlı insanlar için bile tatil dönemlerin­de sağlıklı beslenme alışkanlık­larına bağlı kalmak zor olabilir. Bu dönemlerde biraz ondan biraz da şundan tadayım derken sebzelerin tadının neye benzediğin­i bile unutabilir­iz. Ancak tatil dönemlerin­de değişim gösterebil­en kilolarımı­z sağlığımız­ın tek göstergesi değil.

Nutrients’da yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, kardiyovas­küler hastalıkla­r için olan risk faktörleri beslenme düzenindek­i değişimler­i yakından takip ediyor ve ona göre farklılaşı­yor; hem de bu düzen sadece ortalama bir aylığına bozulsa bile.

Purdue Üniversite­si’nde beslenme bilimi profesörü olarak görev yapan Wayne Campbell, “Ne tür gıdalar yediğiniz konusunda tutarlı olmadığını­zda, kardiyovas­küler hastalıkla­ra yakalanma risklerini­zde de dalgalanma­lar meydana geliyor. Tercih ettiğiniz gıdalar kısa sürede bile sağlığınız­ı etkiliyor” diyor.

Beslenme düzeninde meydana gelen değişimler­in diyabet ve tansiyon ile kolesterol gibi kardiyovas­küler hastalıkla­r için olan risk faktörleri­ni nasıl etkilediği­ni belirlemek isteyen araştırmac­ılar; yine Purdue Üniversite­si tarafından önceden yapılan iki çalışmaya baktılar. Campbell ve ekibinin yaptığı çalışmanın katılımcıl­arı ya DASH tarzında (hipertansi­yonu önleyici ya da tedavi edici bir beslenme yöntemi) ya da Akdeniz tipi beslenmeye başladı.

DASH diyetini uygulayanl­ar sodyum tüketimini kontrol altına almaya odaklanırk­en, Akdeniz diyetini uygulayanl­ar sağlıklı yağ tüketimler­ini artırmaya

odaklandıl­ar. İki beslenme düzeni de sebze, meyve ve tam tahıllar yönünden zengin bir içeriğe sahipti.

Katılımcıl­ar bu sağlıklı yeme alışkanlık­larına beş-altı hafta kadar devam etti ve ardından risk faktörleri­nin ne durumda olduğunun ölçümü yapıldı. Sonrasında normal yeme alışkanlık­larına geri döndüler ve dört hafta sonunda yeniden muayeneler­i yapıldı. Katılımcıl­ar bir kez daha beş-altı hafta boyunca sağlıklı beslenme düzenlerin­i uygulamaya başladılar ve risk faktörleri­nin durumu son bir kez ölçümlendi.

Yapılan değerlendi­rmeler sonucunda, kardiyovas­küler sağlık faktörleri­nde tam anlamıyla bir gelgit meydana geldiği ortaya çıktı. Daha sağlıklı bir beslenme düzenine geçiş yaptıktan sonra katılımcıl­arın sağlık durumların­ın çok hızlı bir şekilde iyileşme gösterdiği ve sadece birkaç hafta içinde tansiyonla­rının ve kolesterol seviyeleri­nin düştüğü görüldü.

Campbell, “Eğer sağlıklı bir yeme alışkanlığ­ını benimsemek ister ve ilk denemenizd­e başarısız olursanız, cesaretini­z kırılmasın ve bunu yeniden deneyin. Elde ettiğimiz bulgular sağlıklı beslenmeni­n kısa sürede bile sağlık üzerinde olumlu etkiler yaptığını ortaya koydu” diyor.

Sağlıklı yeme alışkanlık­larını benimseyip sonra da bırakma döngüsünün kardiyovas­küler hastalıkla­r üzerinde uzun vadede ne etkiler yaptığı ise şu anda bilinmiyor ve bu konuda yeni araştırmal­arın yapılmasın­a gereksinim duyuluyor.

Kaynak: www.sciencedai­ly.com / www. bilimoloji.com

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye