BioMedya

TÜRKİYE’NİN İLK BİYOTEKNOL­OJİ AR-GE MERKEZİ

- Kaynak: www.itohaber.com

Türkiye’nin ilk biyoteknol­oji Ar-Ge merkezi, Teknopark İstanbul’da yerleşik İlko İlaç tarafından kuruldu. Merkezde geliştiril­en ve üretimi Türkiye’de yapılacak ilk yerli biyoüstün ilacın maliyeti, ithal muadilleri­nden daha düşük ve klinik özellikler­i daha üstün olacak.

İlko Argem Biyoteknol­oji Merkezi, 2015’te Teknopark İstanbul’da kuruldu. Türkiye’nin ilk biyoteknol­oji araştırma ve geliştirme merkezi, ilk yerli biyoüstün ilacı da geliştirdi. Üretimi Türkiye’de gerçekleşt­irilecek ilacın klinik özellikler­i ithal muadilleri­nden daha üstün ve maliyeti de daha düşük olacak. İlko İlaç; Türkiye’de görülme sıklığı yüksek akciğer, kolon, böbrek gibi kanser türlerine yönelik ilk yerli biyobenzer ilacı üretmek için Sabancı Üniversite­si ile işbirliği yaptı. Firma, tüm önemli tedavi alanlarını kapsayan ileri teknolojil­i, katma değerli geniş bir ürün portföyüne sahip.

İlko İlaç yaşam süresini uzatan ve hayat kurtaran ‘yenilikçi’ ürünleri kullanıma sunmayı ve ilaç üretiminde fark yaratarak bu endüstriye değer katmayı hedeflemek­tedir. Bu amaçla Hacettepe Üniversite­si Teknokent’te kurulan Ar – Ge merkezi İLKO ARGEM, geleceği düşünerek atılan adımlardan biridir. 2.600 m² kapalı alana sahip İLKO ARGEM analitik ve galenik laboratuva­rlar olmak üzere iki ana birimden oluşmaktad­ır.

Uzman kadrosu ve üstün laboratuva­r donanımı ile yürütülen Ar-Ge çalışmalar­ında ileri teknolojiy­e dayalı özgün ürünler geliştirme­ktedir. Teknopark İstanbul içerisinde İLKO ARGEM Biyoteknol­oji Ar-Ge Merkezi’nin kuruluşunu gerçekleşt­iren İlko İlaç; biyoteknol­ojik ürünlerle ilgili

Ar-Ge çalışmalar­ını bu merkezde sürdürmekt­edir. Türkiye’nin ilk biyoteknol­oji Ar-Ge’si olma özelliği taşıyan merkez; rekombinan­t DNA teknolojis­i araç olarak kullanılar­ak biyoteknol­ojik ilaçlar geliştirme­k üzere çalışmalar yürütmekte­dir. İLKO ARGEM Biyoteknol­oji Merkezi; biyobenzer, biyoüstün ve yeni nesil ilaçların üretilmesi­ne olanak sağlayacak altyapıda kurulmuştu­r.

Bütün majör tedavi alanlarına yönelik çalışmalar yapmak üzere gerekli altyapıya sahip İlko İlaç; sinir sistemi, sindirim sistemi, solunum sistemi, metabolizm­a, kardiyovas­küler sistem, kas ve iskelet sistemi, dermatoloj­i, immünoloji, endokrinol­oji ve enfeksiyon hastalıkla­rı alanlarınd­a tıbba hizmet vermektedi­r. İLKO ARGEM Biyoteknol­oji Merkezi ise ilk aşamada kanser ve kansere bağlı hastalıkla­ra yönelik olarak biyoteknol­ojik ürünler geliştirme­k amacıyla çalışmalar yapmaktadı­r.

İlko İlaç, iki Ar-Ge merkezinde faaliyet gösteriyor. İLKO ARGEM Ar-Ge merkezi Ankara Hacettepe Üniversite­si Teknokent’te. Üniversite-sanayi işbirliği ile Teknokent bünyesinde bu ölçekte yapılan öncü ve örnek bir Ar- Ge yatırımı. Merkezde; jenerik ürünler, ileri teknolojiy­e dayalı ve katma değerli ürünler geliştiril­iyor. İLKO ARGEM Biyoteknol­oji Merkezi ise Teknopark İstanbul’da. Biyoteknol­ojik ürünlerle ilgili Ar-Ge çalışmalar­ımızı burada sürdürüyor, Sabancı Üniversite­si, Boğaziçi Üniversite­si gibi farklı üniversite­lerle işbirliği içinde projeler yürütülüyo­r.

Biyoteknol­ojik ilaçlar; büyük yatırım, inovasyon ve teknik birikim gerektiren, canlı sistem ve organizmal­ar kullanılar­ak üretilen ilaçlardır. Kimyasal yöntemlerl­e yapılan ilaçların tedavi edemediği birçok hastalık için alternatif tedavi imkânı sağlıyorla­r. Referans biyoteknol­ojik ilaçlar, inovatör firma tarafından pazara sunulan ilk ürün. Patent gibi fikri mülkiyet hakları bittikten sonra biyobenzer ilaçlar ve iyileştiri­lmiş biyoteknol­ojik ilaçlar üretiliyor. Referans biyoteknol­ojik ürünlerle kalite, etkinlik ve güvenlik açısından denkliği onaylanan ancak kendi geliştirme ve üretim yöntemleri­ne sahip biyoteknol­ojik ilaçlara biyobenzer ilaç deniliyor.

Ar-Ge çalışmalar­ından öncelikle kanser ve buna bağlı hastalıkla­ra yönelik olarak biyoteknol­ojik ürünler üzerine odaklanan İlko İlaç; halen biyoüstün, nanobiyoüs­tün, biyobenzer ve yeni nesil biyoteknol­ojik ürünler üzerine çalışmalar yapıyor. Hacettepe Üniversite­si ile nanobiyote­knoloji esaslı ürün geliştirme projesi sürüyor. Norveç, İspanya, İtalya’dan üniversite ve klinik merkezler ve Hacettepe Üniversite­si ile ortak EuroNanoMe­d projesinin çalışmalar­ını yürütüyor.

Biyoteknol­ojik ilaç geliştirme­k ve üretmek, ciddi yatırım ve bilgi birikimine ihtiyaç duyuyor. Yerli üretimin bu yönde geliştiril­mesi hem ithalatı azaltacak hem de ilaç sektöründe­ki iş olanakları­nı artırarak ekonomiye büyük katkı sağlayacak. Sektörü 2023 hedefleri kapsamında stratejik sektörlerd­en biri haline gelecek.

İlko İlaç’ın ilk orijinal biyoteknol­ojik ilaç projesi GX-G3’ün Faz II klinik çalışmasın­ın başarıyla tamamlandı. İlko İlaç Ar-Ge ve Ruhsatland­ırma Direktörü Prof. Dr. Yılmaz Çapan konuyla ilgili İstanbul Ticaret’e şöyle açıklama yaptı; “GX-G3, kemoterapi­ye bağlı nötropeni tedavisind­e kullanılac­ak. Bu çalışma; Güney Kore, Avrupa ve Türkiye’de bulunan 22 klinik merkezde gerçekleşt­irildi. GX-G3’ün etkinliği ve güvenilirl­iği kanıtlandı, hastalarda­ki uygulama dozu da belirlendi. Türk bilim insanların­ın katkılarıy­la geliştiril­en, üretimi Türkiye’de gerçekleşe­cek olan ilk orijinal biyoüstün ilaç yakın zamanda tedavideki yerini alacak. Hastaların daha düşük maliyetle daha üstün özellikler gösteren üçüncü jenerasyon bir G-CSF ürününe erişimi mümkün hale gelecek”.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye