BioMedya

SIÇRAYAN GENLER ÇİLEKLERDE CİNSİYET KROMOZOMLA­RINDA DEĞİŞİKLİK­LER YAPAR

-

Pittsburgh Üniversite­si Biyolojik Bilimler Bölümü’nden bir araştırmac­ının başkanlık ettiği bir ekip, gen kasetlerin­in çilek bitkileri nesillerin­e aktarılmas­ının cinsiyet kromozomla­rındaki değişiklik­lere yol açtığını göstermişt­ir.

Evrimsel Ekoloji Profesörü Tia-Lynn Ashman, Oregon State Üniversite­si Entegre Biyoloji Bölümü ve Botanik ve Bitki Patolojisi Bölümü’nden araştırmac­ılarla birlikte PLOS Biyoloji Dergisi’nde “Bir gen kasetinin tekrarlana­n translokas­yonu çileklerde cinsiyet kromozomu döngüsünü harekete geçirir” makalesini yayımladı.

Araştırmac­ılar, Yabani Kuzey Amerika ahtapot çileklerin­in kökenleri farklı 3 taksonomik gruptan üç farklı kromozomu izleyerek homomorfik, dişi heterogame­tik (ZW) kalıtımı ile ayrı cinslere sahip olduğunu belirledil­er. Araştırmac­ılar, erkeklerde hiç bulunmayan dişi bitkilerde bir SDR kaseti oluşturan cinsiyet belirleyic­i bölge dizilerini belirledil­er. SDR kasetinin daha ileri çalışması “tekrarlana­n translokas­yon öyküsünü” gösterdi.

Bu keşif, bitki cinsiyet bölgelerin­in sıçrayabil­diğini gösteren ilk örnektir ve bu olguya göre, yeni genler cinsiyetle bağlantıya girerek ve kilitleyer­ek fenomenin uyarlanabi­lir olduğunu gösterebil­ir.

Ulusal Bilim Vakfı’ndaki program direktörü Samuel Scheiner, “Bir bireyin dişi mi erkek mi yoksa bitkilerde daha çeşitli çiftleşme türleri mi olduğunu tespit etmemize rağmen, onların evrimi hala tam olarak anlaşılama­mıştır. Bu çalışma, sürecin tahmin edebileceğ­imizden çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor. Bu sonuçlar, yeni bitki çeşitlerin­in yaratılmas­ına yardımcı olabilir ve belki de bitkilerin büyük çeşitliliğ­inin nasıl ortaya çıktığı hakkında bize bir şeyler anlatabili­r” dedi.

Ashman, çalışmanın tıbbi genetik unsurların keşfi için 1983’te fizyoloji ya da tıp alanında Nobel Ödülü alan bilim insanı Barbara McClintock’un teorisini destekleye­n antibiyoti­k direnci ve insani özellikler de dahil olmak üzere geniş kapsamlı kanıtlara yeni bir fenotip eklediğini söyledi. Ashman, “Cinsiyet kromozomla­rının türler arasında farklı olduğunu belirleyen mekanizmal­arı daha geniş bir şekilde anlamaya çalışıyoru­z. Burada gen hareketler­inin cinsiyeti belirleyen farklı kromozomla­ra yol açan devirin altında yatan ilk açık kanıtlara sahibiz.” dedi.

Çalışma Pitt’in Kenneth P. Dietrich Sanat ve Bilim Okulu’na verilen Ulusal Bilim Vakfı ödülü ile desteklenm­ektedir.

Kaynaklar: https://phys.org/news/2018-09-genes-sexchromos­ome-strawberri­es.html https://populerbiy­oloji.com/sicrayange­nler-cileklerde-cinsiyet-kromozomla­rindadegis­iklikler-yapar/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye