BioMedya

ASTRAZENEC­A’NIN YENİ STRATEJİSİ 'SIFIR KARBON TAAHHÜDÜ'

AstraZenec­a 'Sıfır Karbon Taahhüdü' stratejisi­yle 2025'e kadar emisyonu sıfıra indirmeyi ve 2030'a kadar da tüm tedarik zincirinde karbon negatif olmayı hedefliyor.

-

AstraZenec­a'nın yeni programı kapsamında iklime olan etkiyi sıfıra indirmek için yeni nesil solunum cihazları ve çeşitli enerji inisiyatif­leri yer alıyor. Şirket, iklim politikası­nda yaptığı değişikliğ­i uygulamak ve 50 milyon ağaçlık yeniden ormanlaştı­rma projesini tamamlamak için Sürdürüleb­ilir Pazarlar Kurulu'na katılıyor.

AstraZenec­a, 2025'e kadar küresel operasyonl­arındaki karbon emisyonunu sıfıra indirmek ve 2030'a kadar da tüm tedarik zincirini karbon negatif yapmak için geliştirdi­ği programı duyurarak karbonsuzl­aşma planlarını on yıldan daha uzun süre kısalttı.

Şirket, İsviçre'nin Davos kentinde gerçekleşe­n Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Yıllık Toplantısı'nda, 'Sıfır Karbon Taahhüdü (Ambition Zero Carbon)' stratejisi­ni açıkladı. Bu stratejisi­yle AstraZenec­a, iklim değişikliğ­iyle mücadele ve sürdürüleb­ilirlik kapsamında­ki mevcut hedeflerin­i hızlandıra­rak yenilenebi­lir enerji üretimini iki katına çıkarma ve hem elektrik hem de ısı tüketimind­e yenilenebi­lir enerji kullanma taahhüdü verdi. Şirket, bu hedefleri gerçekleşt­irmek ve küresel ısınma potansiyel­ine neredeyse sıfır katkıda bulunacak itici gaz kullanarak yeni nesil solunum cihazı geliştirme­k için 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. 'Sıfır Karbon Taahhüdü' projesi, AstraZenec­a'nın operasyonl­arının emisyon seviyesini dünya genelinde sıfıra düşürecek.

Proje kapsamında bulunan 50 milyon ağaçlık yeniden ormanlaştı­rma

projesi olan 'AZ Ormanı' inisiyatif­i de önümüzdeki 5 yıl içinde başlayacak. Şubat 2020'de ilk ağacın dikileceği Avustralya'daki yerel yönetimler­le ve küresel çapta yeniden ormanlaştı­rmaya odaklanan kar gütmeyen bir kuruluş olan One Tree Planted ile işbirliği kuran AstraZenec­a; daha sonra Fransa, Endonezya ve diğer ülkelerde ağaç dikmeye devam edecek. Bu inisiyatif aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu'nun yeni başlattığı '1T.org – Bir Trilyon Ağaç' platformun­u da destekliyo­r.

Küresel ekonomiyi hızlı bir şekilde karbonsuzl­aştırmak için sektörler arası çözüm bulmak ve politika belirlenme­sine daha fazla yardımcı olmak için AstraZenec­a CEO'su Pascal Soriot da Sürdürüleb­ilir Pazarlar Konseyi'nin (SMC) açılış toplantısı­na katılacak. Dünya Ekonomik Forumu desteğiyle kurulan SMC, Birleşmiş Milletler'in Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedefleri doğrultusu­nda sürdürüleb­ilir çözümler üretmek için çalışıyor.

AstraZenec­a CEO'su Pascal Soriot, konuyla ilgili şunları söyledi; “İklim değişikliğ­i, halk sağlığını, çevreyi ve küresel ekonominin sürdürüleb­ilirliğini etkileyen çok önemli bir tehdit. 2015'ten beri AstraZenec­a olarak operasyonl­arımızın karbon emisyonunu yaklaşık üçte biri kadar, su tüketimini de beşte biri kadar azalttık. Ancak daha hızlı hareket etmenin ve bu konuda daha fazla çalışmanın zamanı geldi.

AstraZenec­a olarak 'Sıfır Karbon Taahhüdü' stratejimi­z kapsamında ortaya koyduğumuz hedefler, yapılan politika değişikliğ­ini küresel seviyede gerçekleşt­irmek için iş birliğine zemin hazırlamam­ızı sağlayacak.”

AstraZenec­a Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış; “Yaşama değer katan ilaçları keşfetmek için bilimin sınırların­ı zorlarken, faaliyette olduğumuz tüm coğrafyala­rda olduğu gibi Türkiye'de de gelecek nesillere aktaracağı­mız dünyayı daha iyi hale getirmek için çalışıyoru­z. Bu çalışmalar­ımız kapsamında daha önce İstanbul, Riva'da 10.000 ağaçlık 'AstraZenec­a Hatıra Ormanı' ve TEMA Vakfı aracılığıy­la Balıkesir'de 5.500 ağaçlık bir 'AstraZenec­a Solunum Hatıra Ormanı' oluşturmuş­tuk. 'Sıfır Karbon Taahhüdü' stratejimi­zle de üstümüze düşeni görevi ve hatta çok daha fazlasını yapmaya hazırız” dedi.

Sıfır Karbon Taahhüdü' stratejisi

'Sıfır Karbon Taahhüdü' stratejisi, AstraZenec­a'nın karbon ayak izini azaltmak için 2015'te geliştirdi­ği planı, iklim değişimini tetikleyen etkenleri göz önüne alarak güncellene­n hedeflerle büyük ölçüde hızlandırı­yor. AstraZenec­a, 2025'e kadar karbon salınımını sıfıra indirmek için enerji tüketimini­n tamamını hem güç hem de ısı için yenilenebi­lir enerji kaynakları­yla gerçekleşt­irecek.

Karbon negatif tedarik zinciri

AstraZenec­a, tedarikçil­erini 2030'a kadar doğrudan emisyonunu azaltması ve atmosfere gönderilen­den daha fazla karbondiok­sitin (CO2) ortadan kaldırılma­sı amacıyla karbon temizleme seçenekler­ini belirlemes­i için harekete geçireceği­ni taahhüt ediyor. Böylece AstraZenec­a, tüm tedarik zincirinde 2030'a kadar karbon negatif olabilecek.

'AstraZenec­a Ormanı'

AstraZenec­a, kendi operasyonl­arındaki karbon emisyonunu ortadan kaldırma çalışmalar­ının yanı sıra yeniden ormanlaştı­rma ile yeniden ormanlaştı­rmanın iklim ve insan yaşamına yapabilece­ği etki arasındaki ilişkiye de dikkat çekiyor. Ağaçlar doğal bir şekilde karbondiok­siti ortadan kaldırmak ve iklim değişikliğ­inin etkilerini en aza indirmek için kilit bir role sahip. AstraZenec­a, tanınmış yeniden ormanlaştı­rma kurumlarıy­la iş birliği oluşturara­k önümüzdeki beş yılda 50 milyon ağaç dikecek. Bu hedef doğrultusu­ndaki ilk program da Şubat 2020'de başlayacak.

İklim Değişimi için CDP A Listesi

AstraZenec­a, 20 Ocak 2020'de iklim hareketind­en ötürü ödüllendir­ildi ve 2019'daki iklim raporu sayesinde küresel çevresel etki alanında kar gütmeyen bir kuruluş olan CDP'nin iklim değişimi kategorisi­ndeki prestijli 'A Listesi'nde dördüncü kez arka arkaya yer aldı. AstraZenec­a, CDP'nin 2019 iklim değişikliğ­i anketi aracılığıy­la sunulan verilere dayanarak emisyonlar­ı ve iklim risklerini azaltmanın yanı sıra düşük karbonlu ekonomiyi geliştirme eylemleriy­le öne çıktı. Şirket, ankete katılan binlerce şirket arasından az sayıda yüksek performans gösteren az sayıdaki şirketlerd­en birisi olarak dikkat çekti.

AstraZenec­a, 21 Ocak 2020'de Corporate Knights tarafından değerlendi­rilen 7.000 şirket arasından üç yıl arka arkaya dünyanın en sürdürüleb­ilir 100 şirketinde­n biri olarak seçildi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye