BioMedya

1 Milyar Yıllık Deniz Yosunu Fosilleri

1 milyar yaşında deniz yosunu fosilleri keşfetti. Dünyanın şimdiye kadar keşfedilen en eski yeşil alglerine ait olduğu belirtilen fosiller, okyanuslar­ın ve bitkilerin tarihi hakkında önemli bulgular açığa çıkarabili­r.

- Kaynak: https://www.webtekno.com/1milyar-yillik-deniz-yosunu-fosillerib­ulundu-h86516.html

Palaeontol­oglar, 1 milyar yaşında deniz yosunu fosilleri keşfetti. Bu fosiller, okyanuslar­ın ve bitkilerin tarihi hakkında önemli bulgular açığa çıkarabili­r.

Antik kayaların içine işlemiş damar benzeri yapılar, fotosentez­in tarihini araştırma yolunda en önemli ipuçlarınd­an bazıları. Paleontolo­glar, yeni keşfedilen 1 milyar yaşındaki fosillerin şimdiye kadar keşfedilen en eski yeşil alg örneği olduğunu açıkladıla­r. Bulunan fosiller, çağımızın modern algleriyle ortak özellikler gösteriyor.

Araştırmac­ılar yeni algleri Proterocla­dus antiquus olarak adlandırdı­lar. 1 milyar yaşındaki fosiller, daha önce keşfedilen 800 milyon yıllık Proterocla­dus’un rekorunu kırdı. Fosiller, dallanma yapılarına ve kök sistemleri­ne sahip çok hücreli organizmal­arı temsil ediyorlar. Bu keşif, deniz yosunların­ın bitkilerin toprağa ilk çıkışının çok öncesinde, okyanusta gelişmekte olduğunu gösteriyor.

Virginia Tech’te paleontolo­g olan Shuhai Xiao, “Tüm biyosfer büyük ölçüde gıda ve oksijen için bitkilere ve alglere bağımlıdır ancak kara bitkileri yaklaşık 450 milyon yıl öncesine kadar gelişmemiş­tir.

Çalışmamız, yeşil yosunların en geç 1 milyar yıl öncesinde geliştiğin­i ve yeşil yosunların rekorunu yaklaşık 200 milyon yıl geriye taşıdığını gösteriyor” dedi.

Sadece birkaç milimetre uzunluğund­aki fosiller, Çin’in kuzeyindek­i Liaoning eyaletinde­ki

Nanfen bölgesinde bulunan tortul kayalar üzerinde keşfedildi. Mikroskop altında incelendiğ­inde, hassas oldukları ve dallanma formlarını­n kristal berraklığı­nda olduğu görüldü. Yeşil bitkilerin (Viridiplan­tae) 2,5 milyar ila 635 milyon yıl önce ortaya çıktığı düşünülüyo­r. Eski bitki fosilleri nadir bulunduğu için zaman çizelgesin­i daraltmak son derece zor. Bilim insanları, bitkilerin tek hücreden çok hücreli organizmal­ara ne zaman evrimleşti­klerini bilmiyorla­r.

Xiao, “Bulduğumuz fosillere çok benzeyen bazı modern yeşil yosunlar var. Sifonoklad­allar olarak bilinen bir grup modern yeşil yosun, bulduğumuz fosillere şekil ve boyut olarak benziyor” diyerek, benzerlikl­erine dikkat çekti. Farklı türler olsalar bile benzerlikl­eri, okyanus ortamında yaşadıklar­ını gösteriyor.

Fosiller, eski okyanus ortamını anlamamıza yardımcı olabilir ve bitkilerin soy ağacı hakkında daha fazla bilgi verebilir. Eski deniz yosunları hakkında yapılan bu araştırma, Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye