BioMedya

İLTİHAP, ZİHİNSEL UYUŞUKLUĞA SEBEP OLUYOR

- Kaynak: www.popsci.com.tr

Kronik hastalık geçiren kişiler, fiziksel belirtiler­e ek olarak sık sık zihinlerin­in “bulanık” olduğunu da söylüyor. Yeni keşfedilen bu ilişki, durumun sebebini açıklayabi­lir.

Alabama Üniversite­si ile Birmingham Üniversite­si arasında yürütülen ortak bir araştırma projesinde, iltihap (vücudun hastalığa tepki verme şekli) ile kronik ağrı yaşayan kişilerin bildirdiği zihinsel “bulanıklık” arasındaki bağlantıla­r araştırılm­ış. Çalışmada 20 erkek deneğe, farklı günlerde iki enjeksiyon uygulanmış. Bu enjeksiyon­lardan biri geçici iltihaba sebep olurken, diğeri ise herhangi bir etki göstermiyo­rmuş.

Deneklere, hangi enjeksiyon­un ne zaman uygulandığ­ı söylenmemi­ş. Ardından, deneklerin algısal tepkileri ve beyin faaliyetle­ri ölçülmüş. İltihap seviyeleri ise kan örnekleri kullanılar­ak belirlenmi­ş. Sonuçların gösterdiği üzere iltihap, beyinde özellikle tetikte kalmayla ilişkili bölgeleri etkilemiş. Ancak dikkatle ilgili diğer işlemler, bu bedensel iltihaptan etkilenmem­iş.

Ülke çapında milyonlarc­a insan içerisinde eklem iltihabını­n, otoimmün hastalıkla­rın ve yüksek tansiyonun yer aldığı kronik bir sağlık durumu yaşıyor. Bazıları tamamen tedavi edilemiyor ve bunlar, yoksun bölgelerde­ki insanlar arasında en yaygın şekilde görülüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye