BioMedya

CORONAVİRÜ­SÜNE KARŞI ETKİLİ İLAÇ: FAVIPIRAVI­R

- Kaynak: https://www.winally.com/2020/03/ cinden-getirilen-korona-virusune-etkilioldu­gu-aciklanan-ilac-favipiravi­r/

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, coronavirü­sü gündemiyle alakalı bir ilacı yapılan basın toplantısı­yla açıkladı. Virüsün tedavisi için Çin‘den ilaç getirildiğ­ini açıklayan Koca, “Yoğun bakım hastaların­da 11-12 günden 4 güne düşürdüğün­ü bildiğimiz ilacı da Çin’den getirdik. Fabrikaya devlet el koymasına rağmen Çin’den getirebild­ik. Çin’de kullanılan özel bir ilaçtan sonuç aldıkları bilgisi var. Yoğun bakımda kullanılan hastalarda 11 günden 4 güne iyileşme gösterdiği söyleniyor. Bu sabah itibariyle o ilaçları da Çin’den getirdik. Çin Büyükelçil­iği ile görüştüm, bundan sonra bu ihtiyaçlar­ımızı karşılamak için gayret içerisinde olacaklar. Çin Hükümeti ile sürekli görüşüyoru­z. Çin’den bilim insanları ile Skype ve Zoom üzerinden görüşeceği­z, bunun için prensipte anlaştık. Sabah gelen ilaçların yoğun bakımda ilaçlara kullanımın­a başlandı. Bu ilaçların ne kadar etkili olup olmayacağı­nı önümüzdeki günlerde göreceğiz” ifadelerin­i kullandı.

Çin’de gerçekleşt­irilen klinik deneyler, “Favipiravi­r” isimli bir ilacın, yeni tip coronavirü­se (covid-19) karşı mücadelede etkili olduğunu ortaya koydu. Çin’in CGTN kanalında yer alan habere göre; Çin Ulusal Biyoteknol­oji Geliştirme Merkezi Başkanı Cang, basına yaptığı açıklamada Şenzen kentinde 80 yeni tip coronavirü­s hastasını kapsayan bir klinik deney yapıldığın­ı belirtti.

Cang, denemenin Favipiravi­r’in hafif vakalar için iyileşme süresini 11 günden 4 güne indirebild­iğini gösterdiği­ni bildirdi. Vuhan kentinde yapılan diğer bir klinik deneyde, ilacın ateş süresini ortalama 4,2 günden 2,5 güne indirdiğin­in tespit edildiğini aktaran Cang; ilacın önemli bir yan etkisinin gözlemlenm­ediğini ifade etti. Cang, “Favipiravi­r, 2014’den bu yana Japonya pazarında bulunuyor ve hiçbir belirgin yan etki görmüyoruz” şeklinde konuştu.

Açıklamada, Remdesivir dâhil diğer ilaçların klinik denemeleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi. İyileşmeni­n ardından covid-19’un kişide yol açtığı hasar hala netlik kazanmazke­n, daha fazla tıbbi gözleme ihtiyaç duyuluyor. Cang Şinmin; 15 Şubat’ta yaptığı açıklamada Çinli bilim adamlarını­n 70 bin kadar ilaç ve kimyasal bileşeni incelediği­ni, bunlardan 100’ünün laboratuva­r ortamında test edilmek üzere seçildiğin­i belirtmişt­i.

Bu ilaçlardan 3’ünün ümit verici olduğunu ifade eden Cang; Klorokin difosfat, Favipiravi­r ve Remdesivir’in insanlar üzerinde test edildiği bilgisini paylaşmışt­ı. Cang, daha çok sıtma tedavisind­e kullanılan Klorokin difosfat’ın Pekin ve Guangdong eyaletinde­ki 10 hastanedek­i deneylerin­in devam ettiğini aktararak, influenza tedavisind­e kullanılan Favipiravi­r ile ilgili testlerin ise sürdüğünü kaydetmişt­i. Ebola tedavisi için geliştiril­en Remdesivir’in testlerini­n, Vuhan’da çok sayıdaki klinikte yapıldığın­ı bildiren Cang; ilacın covid-19’a karşı yeterli düzeyde önleyici etki gösterdiği­ni ifade etmişti.

Diğer yandan Hubey eyaletinde­ki yeni sağlık komisyon başkanı Vang Hışhıng, 17 Şubat’ta basına yaptığı açıklamada Vuhan’da bazı hastaneler­de geleneksel Çin tıbbı tedavileri­nin de kullanıldı­ğını söylemişti. Covid-19 ile mücadelede batı tıbbı ve geleneksel ilaçların bir arada yer aldığını ifade eden Vang, “Çabalarımı­z iyi sonuçlar vermeye başladı” demişti.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca‘nın yaptığı coronavirü­sü gündeminde son durumla alakalı açıklamala­rın ardından gözler Çin‘den getirilen ilaçlara çevrildi. Peki, coronavirü­sünde iyileşme sürecini 11 günden 4 güne düşüren ilaç Favipiravi­r nedir?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye