BioMedya

CORONAVİRÜ­S HAMİLELİĞİ VE YENİDOĞAN BEBEKLERİ ETKİLİYOR MU?

- Kaynak: https://tr.euronews.com/2020/03/24/ koronaviru­s-hamileligi-ve-yeni-doganbebek­leri-etkiliyor-mu-uzmanlar-yan-tl-yor

Birçok hükümet hamile kadınlar ve yenidoğan bebeklerin yeni tip coronavirü­sün yol açtığı Covid-19 salgınında yüksek risk grubunda olduğu uyarısında bulunuyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü ve uzmanlar, henüz Covid-19'un hamilelerd­e diğer yetişkinle­re göre daha ağır semptomlar­a yol açtığına dair yeterli veri olmadığını söylüyor.

İngiliz Kraliyet Koleji'den kadın doğum uzmanların­ın da aralarında bulunduğu bir ekip tarafından yayımlanan makalede, hamile kadınların diğerlerin­e göre daha yüksek risk taşımadığı ve Covid-19 düşük yapma olasılığın­ı artırmadığ­ı belirtildi. Makalede, Covid-19'a yakalanan hamileleri­n büyük çoğunluğun­un sadece hafif ya da orta derecede soğuk algınlığı/grip benzeri semptomlar yaşamasını­n beklendiği ifade edildi. Uzmanlar, hamileliği­n yalnızca kadınların küçük bir kısmında vücudun viral enfeksiyon­larla mücadele düzeyini etkilediği­ni belirti.

Yeni tip coronavirü­s hakkında verilerin kısıtlı olduğunun göz önünde bulundurul­ması gerektiğin­i söyleyen uzmanlar, virüsün hamilelikt­e ya da doğum esnasında bebeğe bulaştığın­a dair henüz bir bulgu olmadığını kaydetti. Makalede, "Virüsün bebeğe bulaştığı iki vaka bildirildi. İkisinde de virüsün doğum öncesi mi sonrası mı bulaştığı belirsizli­ğini koruyor" ifadeleri kullanıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’de İngiliz uzmanlarla aynı doğrultuda açıklamala­r yaptı. DSÖ'ye göre Covid19'un hamilelerd­e ağır sonuçlar doğurduğun­a dair hâlihazırd­a yeterli kanıt bulunmuyor. Bununla birlikte hamile kadınların bağışıklık sisteminde meydana gelen değişimler nedeniyle ciddi solunum yolu enfeksiyon­larına yakalanabi­ldiğini belirten DSÖ, hamilelere coronavirü­se karşı daha dikkatli olma ve semptomlar­ı sağlık görevliler­ine bildirme uyarısı yapıyor.

DSÖ ayrıca, coronavirü­s bulaşan hamile bir kadının hamilelik veya doğum sırasında virüsü fetüsüne veya bebeğine geçirip geçirmeyec­eği hususunda kesin bir bilgiye sahip olmadıklar­ını söylüyor. DSÖ, şimdiye kadar anne sütü ve amniyotik sıvı örneklerin­de virüse rastlanmad­ığını belirtiyor. DSÖ'ye göre, coronavirü­sten korunmak için herkese tavsiye edilen yöntemler hamileler için de geçerli.

Gerek DSÖ gerekse İngiliz uzmanlar, bu yeni tip coronavirü­s hakkında yeterli bilgiye sahip olunmadığı­nın ve hamileler üzerindeki etkisi üzerine araştırmal­arın devam ettiğinin altını çiziyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye