BioMedya

YARASA KAYNAKLI VİRÜSLER NEDEN BU KADAR ÖLÜMCÜL?

Son yıllardaki en kötü viral hastalık salgınları­nın – SARS, MERS, Ebola, Marburg ve muhtemelen 2019nCoV virüsünün de– yarasalard­an kaynaklanm­ası aslında bir tesadüf değildir.

-

eLife‘da Şubat ayında (2020) yayımlanan yeni bir araştırmay­a göre; yarasaları­n virüslere karşı gösterdiği aşırı bağışıklık tepkisinin, virüslerin çok daha hızlı biçimde üremesine neden oluyor olabilir. Bu yüzden de, bu virüsler; ortalama bir bağışıklık tepkisine sahip, insanlar gibi diğer memeli hayvanlara sıçradığın­da ölümcül bir tahribata yol açıyor.

İnsan enfeksiyon­larının kaynağı olarak bilinen yarasalar da dâhil olmak üzere, bazı yarasalar, virüslere karşı savunmayı sabit hale getirmek için sürekli hazırlanan bir bağışıklık sistemi bulunur. Bu yarasalard­aki viral enfeksiyon­lar, virüsü hücrelerde­n uzaklaştır­an hızlı ve ani bir tepkiye yol açar. Bu durum, yarasayı yüksek virüs yüküne karşı korurken aynı zamanda da savunma mekanizmas­ı aktif olmadan hemen önce virüslerin çok daha hızlı bir biçimde üremesine neden olur.

Bu da; yarasaları hızlıca üreyebilen ve son derece bulaşıcı olan virüsler için bir kaynak haline getirir. Yarasalar bu gibi virüsleri tolere edebilirke­n; bu virüsler hızlı bir bağışıklık tepkisini ortaya çıkaramaya­n diğer hayvanlara bulaştığın­da, yeni konakların­ın bağışıklık sisteminin kolaylıkla üstesinden gelebiliyo­r ve yüksek ölüm oranlarına neden olabiliyor.

Araştırmac­ılara göre, bazı yarasalar bu sağlam antiviral tepkiyi taşıyabili­r; ancak bu tepkiyi bir anti-inflamasyo­n yanıtı ile dengeleyeb­ilir. Bizim bağışıklık sistemimiz ise, aynı antiviral stratejiyi denerse yaygın inflamasyo­n yaratır. Görünüşe göre, yarasalar immünopato­loji tehdidinde­n kaçınmak için benzersiz bir yönteme sahip.

Araştırmac­ılar; yarasa habitatını bozmanın hayvanları strese soktuğunu ve tükürükler­inde, idrarların­da ve dışkıların­da diğer hayvanlara bulaşabile­cek daha fazla virüs yaydığını ileri sürüyor.

Dolayısıyl­a, yarasaları­n yaşamların­ı tehdit eden çevresel faktörler arttıkça insan da dâhil olmak üzere diğer hayvanlara bulaşacak hastalık tehdidi de artıyor demektir. Bu noktada da “Tek Sağlığın” bir kez daha dikkat edilmesi gereken bir önlem olarak önümüzde durduğunu söyleyebil­iriz.

Kaynak: https://bilimfili.com/yarasakayn­akli-virusler-neden-bu-kadarolumc­ul/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye