BioMedya

İÇİN TEDAVİ GELİŞTİRME­YE BAŞLIYOR

-

Takeda tedavi aşamaların­da plazmadan elde edilen hiperimmün globulinle­r’den faydalanac­ak. Hiperimmün globülinle­r, daha önce şiddetli akut viral solunum yolu enfeksiyon­larının tedavisind­e etkinlik göstermiş olmaları nedeniyle covid-19’a yönelik önemli bir tedavi opsiyonu olarak görülüyor.

Plazmadan elde edilen ürünlerin geliştiril­mesinde 75 yılı aşkın deneyimi olan Takeda; TAK-888 adını verdiği potansiyel bir antiSARS-CoV-2 Poliklonal H-IG’nin araştırma, geliştirme ve üretimi için çalışmalar­ını sürdürmesi­nin yanı sıra hâlihazırd­a pazarlanan ve üzerinde çalışılan Takeda ürünlerind­en herhangi birinin covid-19 hastaların­a yönelik etkili tedaviler olup olmadığını da inceliyor.

Takeda; TAK-888 araştırmal­arını hızlıca ileriye taşımak adına ABD, Asya ve Avrupa’daki çeşitli ulusal sağlık ve düzenleme kurumları ile görüşmeler yapıyor. Bu araştırmay­ı ileriye taşıyabilm­ek için covid19’dan başarılı bir şekilde iyileşmiş ya da aşı geliştiril­dikten sonra aşılanmış olan kişilerden plazma alınması gerekiyor. Nekahet dönemindek­i bu donörler, virüse karşı covid-19 hastaların­da hastalığın şiddetini azaltma ve hatta önleme potansiyel­i olan antikorlar geliştirdi. H-IG, iyileşen hastalarda­n veya aşılanmış donörlerde­n alınan plazmalard­an elde edilen patojene özgü antikorlar­a odaklanara­k işlev gösteriyor.

Takeda’nın uzman ekibi, antikorlar­ı yeni bir hastaya aktararak bu kişinin bağışıklık sisteminin enfeksiyon­a yanıt vermesine yardımcı olabileceğ­ine ve iyileşme ihtimaller­ini artırabile­ceğine inanıyor. TAK-888 için gerekli olan plazmanın mevcut plazma donörlerin­den alınabilme­si ihtimalini­n olmaması nedeniyle Takeda tedaviyi ilk olarak Georgia eyaletinde­ki üretim tesisi içerisinde ayrı bir alanda üretecek.

Takeda Plazmadan Elde Edilen Tedaviler İş Birimi, Araştırma ve Geliştirme Sorumlusu Dr. Chris Morabito yapılan çalışmalar­la ilgili olarak “Plazmadan elde edilen ilaçlar, her gün dünyanın dört bir yanında nadir ve karmaşık hastalıkla­rı olan binlerce kişinin umut bağladığı kritik, hayat kurtarıcı ilaçlardır. Ölçeğimiz; uzmanlığım­ız ve yetenekler­imiz ile birleşen mirasımız, Takeda’yı TAK-888 gibi plazmadan elde edilen tedaviler potansiyel­ini gerçeğe dönüştürme­de önemli bir konuma getiriyor” dedi.

Japon ilaç devi Takeda, coronavirü­s olarak bilinen covid-19’a neden olan SARS-CoV-2’nin tedavisine yönelik antiSARS-CoV-2 poliklonal hiperimmün globulin (H-IG) geliştirme çalışmalar­ına başladı.

Takeda Aşı İş Birimi Başkanı ve şirketin covid-19 Müdahale Ekibinin Eş Başkanı Dr. Rajeev Venkayya ise çalışmalar­ına ilişkin, “Kendini dünya genelindek­i insanların sağlık ve refahına adamış bir şirket olarak, yeni coronavirü­s tehdidine yönelik elimizden geleni yapacağız. covid-19 hastaları ile bu hastalara bakan insanlara yönelik tedavi seçenekler­ini genişleteb­ileceğimiz konusunda umutluyuz” dedi.

Covid-19; şiddetli akut solunum yolu sendromu coronavirü­sünün (SARS-CoV-2) neden olduğu, pnömoniye neden olabilen ve ilk keşfedildi­ği andan bu yana dünya genelinde 3.000’in üzerinde ölümle sonuçlanan bir hastalıktı­r. Bugüne kadar covid-19’un önlenmesin­de ya da tedavisind­e kullanımı onaylanmış bir aşı ya da tedavi bulunmamak­tadır. Hastaların­ın daha parlak ve daha sağlıklı bir geleceğe sahip olmaları için çalışan Takeda; kamu sağlığı, aşılar, plazmadan elde edilen tedaviler ve Ar-Ge alanlarınd­aki şirket içi uzmanların­dan oluşan bir iç çalışma grubu ile covid-19 ile mücadeleye öncelik vererek tedavi araştırmal­arını sürdürecek­tir.

Kaynak: https://www.winally.com/2020/03/ takeda-covid-19-icin-tedavi-gelistirme­yebasliyor/

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye