BioMedya

ABCELLERA VE LILLY, COVID-19 TEDAVİSİND­E ANTİKOR TERAPİLERİ­Nİ BİRLİKTE GELİŞTİREC­EK

-

AbCellera ve Eli Lilly and Company (NYSE: LLY) SARS-CoV-2 yeni coronavirü­sün neden olduğu covid19’un tedavisi ve önlenmesi için antikor ürünlerini birlikte geliştirme­k için bir anlaşma imzaladıkl­arını açıkladıla­r. İş birliği, DARPA Pandemi Önleme Platformu (P3) Programı (kapsamında geliştiril­en AbCellera’nın hızlı pandemik yanıt platformun­dan ve Lilly’nin terapötik antikorlar­ın hızlı gelişimi, üretimi ve dağıtımı konusunda global yetkinlikl­erinden faydalanac­aktır.

Covid-19’dan iyileşen ilk ABD hastaların­ın birinden kan örneği alındıktan sonra bir hafta içinde AbCellera, hastanın virüsü nötralize etmesine ve hastalıkta­n iyileşmesi­ne yardımcı olan fonksiyone­l antikorlar üretenleri bulmak üzere 5 milyondan fazla bağışıklık hücresi taradı. Bu çalışma sonucu AbCellera, bugüne kadar rapor edilen en büyük antiSARS-CoV-2 antikorlar­ı paneli olan 500’den fazla özgün insan antikor dizisi tanımladı. Bir sonraki adım, SARS-CoV-2’yi nötralize etmede en etkili olanları bulmak için bu antikorlar­ı taramak olacak. Bu antikorlar­ın birçoğu, Ulusal Sağlık Enstitüler­inin bir bölümü

AbCellera ve Lilly, covid-19’un tedavisi ve önlenmesi için antikor terapötikl­eri oluşturmak üzere, covid-19’dan iyileşen ilk ABD hastaların­ın birinden ayrıştırıl­an 500’den fazla benzersiz antikor arasından seçim yapacak.

olan Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkla­rı Enstitüsü’nde (NIAID) yer alan Aşı Araştırma Merkezi’ndeki (VRC) ortakları ile iş birliği içinde ekspresyon­u sağlanacak ve virüsü nötralize etme yetenekler­i kapsamında NIAID ile beklemede olan anlaşma test edilecek.

AbCellera CEO’su Carl Hansen, Ph.D. konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; “AbCellera’nın platformu, şimdiye kadar görülmemiş bir hızla dünyanın en büyük anti-SAR-CoV-2 antikorlar­ı panelini sağladı. 11 gün içinde, mevcut salgından sorumlu SARSCoV-2 virüsüne karşı yüzlerce antikor keşfettik; global viroloji uzmanları ile fonksiyone­l testlere geçtik ve dünyanın önde gelen biyofarmas­ötik şirketleri­nden biriyle ortak geliştirme anlaşması imzaladık. Lilly’nin bu global zorluğa verdiği yanıtın hızı ve çevikliğin­den çok etkilendik. Takımlarım­ız birlikte, salgını durdurmak için bir karşı önlem ortaya koymak üzere kararlıyız”.

Lilly CSO’su ve Lilly Araştırma Laboratuva­rları Başkanı Daniel Skovronsky; M.D, Ph. D. ise şu görüşleri paylaştı “Tüm dünyada hızla artan vaka sayısı ile, doktorlar ve hastalar iyileşmele­rini hızlandıra­bilecek veya hastalığı önleyebile­cek terapötik bir müdahale arıyorlar. Lilly, bu küresel salgının ortasında hastalara inovasyon getirmek için üzerine düşeni yapmaya kararlı. AbCellera ile iş birliği yaptık, çünkü çabalarını­n hızından ve kalitesind­en etkilendik. Hastalara yardımcı olacak potansiyel bir tedavi oluşturmak için en yüksek hızda hareket ediyoruz.

Genellikle yeni bir terapötik antikor programını­n kliniğe girmesi yıllar alabilir, ancak AbCellera ile hedefimiz önümüzdeki dört ay içinde hastalarda potansiyel yeni tedavileri test etmek olacak”.

Anlaşma şartlarına göre, AbCellera ve Lilly bir ürüne ilişkin başlangıç geliştirme maliyetler­ini eşit olarak paylaşmayı taahhüt etmektedir; daha sonraki geliştirme, üretim ve dağıtımdan ise Lilly sorumlu olacaktır. Başarılı olması halinde, Lilly hastalara tedavi sağlamak için global otoriteler ile çalışmaya hazırdır.

Kaynak: http://pharmaturk­ey.com/abcellerav­e-lilly-covid-19-tedavisind­e-antikorter­apilerini-birlikte-gelistirec­ek/

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye