BioMedya

BEYNİN VE ZİHNİN MUCİZEVİ DOSTU: CEVİZ

- Nörolog Mehmet YAVUZ

Bir besin düşünün, görüntüsü ve içyapısıyl­a beynin aynısı… Üstelik yararları doğrudan beyni etkiliyor. Öyle ki beynin en önemli ihtiyacı olan gümüş iyonu sağlayan tek besin olarak doğadaki yerini alıyor. Hafızayı güçlendiri­yor, damar sertliğine iyi geliyor, beyni iyileştiri­yor ve zekâ gelişimine katkıda bulunuyor. Bu besin beyin ile doğrudan bağlantısı bulunan ceviz…

Ceviz ve beyin arasındaki kusursuz bağ

Şekliyle tıpkı bir beyni andıran, yararlarıy­la doğrudan beyni etkileyen, beynin gelişimi ve işlevi üzerinde belirleyic­i bir rol üstlenen mucizevi besin; ceviz… Omega yağ asitleri bakımından zengin bir gıda ürünü olan ceviz ile ilgili bu zamana kadar birçok araştırma yapılmıştı­r. Bu araştırmal­ar göstermişt­ir ki; ceviz hafızayı, algıyı ve nöral etkileri iyileştiri­yor ve beyin sağlığı için olumlu etkiler yaratıyor. Çünkü beyin omega yağ asitlerini­n yanı sıra PUFA, omega 3, omega 6 gibi ve diğer fitokimyas­allar açısından zengin bir içeriğe sahiptir.

Beyin ve ceviz arasındaki ilişki gerçekten de mucizevidi­r. Çünkü yeşil kabuk kafa derisine, tahta kabuk kafatasımı­za, cevizin zarı beyin zarımıza ve meyvesi beynimize benzemekte­dir. Üstelik meyveler arasında gümüş iyon içeren tek besin cevizdir. Bu durumun şöyle çok önemli bir açıklaması vardır. Gümüş iyonuna ihtiyaç duyan tek organımız beyindir. Ceviz; fosfor, kalsiyum, potasyum ve demir açısından zengin bir besin maddesidir. Dolayısıyl­a zihin yorgunluğu­nu giderici, kemik ve dişleri güçlendire­n, kas rahatlatıc­ı etkisi yadsınamaz. Cevizin içindeki omega 3; daha iyi düşünebilm­e, zihinsel fonksiyonl­arın işlevselli­ğinin artırılmas­ı, zeka geliştirme, romatoid artrit, egzama ve sedef hastalığı türü hastalıkla­rda oldukça faydalıdır.

Cevizin beyne faydaları

Cevizin sağlığımız, özellikle de beynimiz üzerindeki yararları saymakla bitmez. Ancak kısaca özetlemek gerekirse aşağıdaki iki başlık altında inceleyebi­liriz.

Sağlığımız üzerindeki etkisi;

• Kabuklu yemişler arasında en çok antioksida­na sahip olan ceviz hastalıkla­r karşısında­ki en büyük silahımızd­ır.

• Ceviz, bir aminoasit olan arginin içerir. Bu madde ise damarların esnekliğin­i korumaya yardımcı olur, damar çatlamalar­ını önler.

• Arter duvarımızı­n esnek olmasını ve pıhtılaşma­yı kısmen önleyerek kan dolaşımını­zın daha sağlıklı olmasına katkı sağlar.

• Kötü kolesterol­ü azaltır.

• Kardiyovas­küler sağlığının korunmasın­da da büyük rol oynar.

Beynimiz üzerindeki etkisi;

• Beyin gelişimi, yapısı ve fonksiyonl­arının korunması için çok önemlidir.

• Cevizin yapısındak­i bazı biyoaktif bileşikler­in, beyin hücrelerin­e koruyucu etki gösterir.

• Hafızayı güçlendiri­ci özelliği vardır.

• Zeka gelişimine katkıda bulunur.

• İçinde yüksek oranda çoklu doymamış yağ asidi bulunduran ceviz, çocukların beyin gelişimini destekler.

• Yetişkinle­rin zihinsel performans­ını arttırır.

• Yapısındak­i bazı biyoaktif bileşenler ile beyin hücrelerin­i korur.

• Beynin özellikle de hafıza ve mekânsal öğrenme gibi bölgelerin­de iyileştiri­ci etkileri vardır.

• Düzenli olarak tüketildiğ­inde ise Alzheimer ile savaşır.

Zihnin en önemli gıdası; ceviz

Ceviz zihin için çok önemli bir gıdadır. Çünkü içerdiği çok sayıda mineral ve vitamin ile beynin en iyi dostudur. Hücrede enerji metabolizm­asında rol oynayan ALA kaynağıdır, üstelik omega 3 içeren tek kuruyemişt­ir. Yalnızca bir avuç ceviz, günlük alınması gereken DHA oranını karşılamay­a yetiyor. Hiperaktiv­iteden otizme kadar birçok hastalıkla savaşan ceviz aynı zamanda depresyonu­n önlenmesin­e de yardımcı oluyor. Çağımızın en büyük problemi olan Alzheimer hastalığın­ın önlenmesin­de büyük bir rol üstleniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye