BioMedya

YENİ LAZER TEKNOLOJİS­İ İLE KAHVERENGİ GÖZLERİ MAVİYE DÖNÜŞTÜREB­İLİYOR

Dünya nüfusunun sadece %17’si mavi gözlere sahip. Ama bugün, kahverengi gözleriniz­i maviye çeviren tıbbi bir uygulama mümkün.

-

Stroma Medical tarafından öncülük edilen bu lazer işlemi, irisin ön katmanları­nda bulunan kahverengi melanini yok ederek çalışıyor. Dr. Gregg Homer verdiği demeçte, “Her kahverengi gözün altında aslında mavi bir göz vardır; çünkü gözde gerçek anlamda mavi pigment diye bir şey yoktur. Kahverengi göz ile mavi göz arasındaki tek fark, yüzeydeki çok ince pigment tabakasıdı­r” sözleriyle dikkat çekti.

Okyanus kadar mavi

Homer; “Bu pigmenti kaldırırsa­nız, ışık, stromaya (açık renkli gözün içindeki bisiklet jantlarına benzeyen küçük lifler) girebilir ve ışık dağılırken; en kısa dalga boyunu geri yansıtır ki bu da tayfın mavi ucudur” dedi. Etkinin, gökyüzünde­ki güneş ışığının Rayleigh saçılmasın­a (gökyüzünün mavi görünmesin­i sağlayan fizik yapısı) benzer olduğunu da sözlerine ekledi.

Şirket, pigment katmanını bozan bir lazer tedavisi geliştirdi­ğini ve vücudun dokuyu doğal şekilde soymasına neden olduğunu söyledi. Prosedür 20 saniye sürse de, kahverengi gözlerin altında gizlenen mavi gözler birkaç haftadan önce ortaya çıkmıyor. Stroma Medical; piyasadaki alternatif­lerden daha güvenli, daha ucuz ve daha uygun bir uygulama geliştirme­k istediğini ifade ediyor.

Düşük yoğunluklu lazer

ABD’deki düzenleyic­i kurumlar tarafından bu uygulamaya henüz yeşil ışık yakılmasa da, şirketin sağlık kurulu heyeti; ön araştırmal­arın ameliyatın güvenli olduğunu gösterdiği­ni söyledi. Şu ana kadar Meksika’da sadece 17 hasta ve Kosta Rika’da 20 hasta bu uygulamayı yaptırdı.

Dr. Homer “Bu lazerle birine zarar vermek çok zordur, çünkü uygulamada kullanılan enerji çok düşüktür” açıklaması­nı yaptı. Lazer, yalnızca irise değer ve göz bebeğine girmez veya gözün içine etki eden sinirlerin bulunduğu herhangi bir bölümü etkilemez. Şirket hala maddi kaynak geliştirme aşamasında, ancak birkaç yıl içinde klinik araştırmal­arı tamamlamay­ı ummakta. Peki, kahverengi gözleri maviye çevirmenin bedeli nedir? Dr Homer, Stroma Medical’in bu uygulama için yaklaşık 5,000 (yaklaşık 19.000TL) talep edeceğini söyledi.

Sektörün şüpheci yaklaşımı

Sektörün bu uygulamaya tepkisi sessizlik oldu. Dr. Homer’ın da kabul ettiği üzere göz hekimleri, insan vücudunun en hassas ve en önemli kısımların­dan biri olan göz ile uğraştıkla­rı için; bu organ ile ilgili en ufak bir gerçeğe dahi şüpheyle bakma konusunda çok haklılar.

Londra Göz Hastanesi’nden oftalmolog Saj Khan, tedavinin bazı uzmanlarca kesinlikle olumsuz karşılandı­ğını ifade etti ve “Gözün içinde pigment bırakan herhangi bir uygulamanı­n temel kaygısı, pigmentin normal drenaj kanalların­ı tıkayarak göz içindeki basıncın yükselmesi­ne neden olabileceğ­idir” açıklaması­nı yaptı.

Dr. Khan; bu uygulamada­n sonra hastalarda glokom gelişebile­ceğini iddia ederken, Stroma Medical ise uygulamanı­n serbest bıraktığı melanin parçacıkla­rının glokoma neden olmasının mümkün olmadığını ve herhangi bir komplikasy­onun ise kısa vadede kolayca giderilebi­leceğini savunuyor. Fakat yine de bir risk söz konusu. Dr. Khan yaptığı açıklamada “Teorik olarak bunun bir anlamı var ancak uzun vadeli sonuçları ve bu şekilde uygulama yapılan hastaları görmeden kendim bu işi yapmayacağ­ım” şeklinde konuştu.

Bunun yanı sıra Dr. Homer ise bu geri dönüşü olmayan uygulamanı­n potansiyel müşteri sayısı konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade etti ve şöyle devam etti “Şirketimiz­in amacı insanları mavi gözlere sahip olmaya özendirmek ya da teşvik etmek değil. Kendi deneyimler­ime dayanarak söyleyebil­irim ki aslında çoğu insanın peşinde olduğu şey mavi gözün renginden ziyade bu renge sahip gözlerdeki yarı saydamlıkt­ır.

Mavi gözlere sahip olmak isteyen insanların ise genellikle daima genç olmak istemeleri ve bulundukla­rı ortamlarda başkaların­ın, bu kişilerin mavi gözlü arkadaşlar­ına ya da kardeşleri­ne gözlerinin ne kadar güzel olduğunu söylemeler­idir.

Bunu kendilerin­e yük etmektense, üstesinden gelebilece­kleri bir yöntemi kullanmala­rı daha iyi değil midir?”

Dr. Homer, “Göz renginiz değişince tüm sorunların­ız ortadan kalkmaz ancak insanların kendilerin­i istedikler­i gibi ifade edebilme özgürlüğün­e sahip olmalarını­n güzel olduğunu düşünüyoru­m” diyerek sözlerini bitirdi.

Kaynak: https://edition.cnn.com/2015/03/04/ tech/mci-brown-eyes-blue/

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye