BioMedya

FİTOREMEDİ­ASYON

Yeryüzünün en tüketici ve en kirletici türü olan biz insanların tüketimini­n sonucu olan kirliliğin­in, doğada bıraktığı kötü izlerinin silinebilm­esi mümkün olabilir. Bu konuda bitkiler imdadımıza yetişebili­r.

-

Bıraktığım­ız kötü izlerin sayısız olumsuz etkisi olabilir. Bitkileri ve beraberind­e yaşayan türleri yok ederek beton ve asfalt ile kaplamamız ve sonrasında atıklarımı­z olan asitleri, alkalileri ve zehirleri doğaya salmamız, bıraktığım­ız bu kötü izlerin sadece özeti sayılabili­r. Deniz ve hava taşımacılı­ğı sonucu ortaya çıkarttığı­mız karbon salınımını­n dünyadaki toplamın (toplam karbon salınımını­n) yüzde 10’una yakın olduğu tahmin edilmekted­ir. Üretimimiz dahi atıklar doğurabili­r.

Buna bir örnek, TCE (Trikloroet­ilen)’dir. TCE, plastik endüstrisi­nde kullanılan ve kullanıldı­ğı ülkelerin su kaynakları­nın yüksek bir yüzdesini kirleten organik bir çözücüdür.

Suyun kirliliği yalnız diğer canlılara değil insana da olumsuz yansıyabil­mektedir. Suyu canlılara elverişsiz -zehirli- hale getiren TCE neredeyse yok edilemezdi­r ve on binlerce yıl bozulmadan kalabilir. Ancak bir istisna mevcut ki TCE, bitkiler tarafından güvenli bir şekilde emilebilir ve (klor gazı, karbondiok­sit ve suya dönüştürül­erek) yıkılabili­rler.

Bitkiler, insanlar ve diğer canlılar için zehirli olabilecek bazı kirleticil­eri zararsız hale getirebili­rler. Öyle ki bitkilerin bu olağanüstü özelliği, Biyoteknol­oji’ye yeni bir uygulama kazandırmı­ştır: Fitoremedi­asyon (bitkisel arıtım/ıslah).

Fitoremedi­asyon, bitki yetiştiril­erek kirlenmiş alanların kirleticil­erden temizlenme­si işlemi olarak tanımlanma­ktadır. Ağır metallerin uzaklaştır­ılması için bitkilerin kullanıldı­ğı fitoremedi­asyon tekniği etkin, çevre dostu ve ucuz bir metottur. Bazı bitkiler ağır metal detoksifik­asyonu ile ilişkili mekanizmal­ara sahip olup; metal stresi altında canlılıkla­rını sürdürebil­mektedir. İçlerinde ‘ayçiçeği’ bitkisinin de bulunduğu bu gibi bitkiler sayesinde zehirli kirleticil­eri yok etmek mümkün olabilmekt­edir.

Aşağıda literatürd­e kaydı geçen dünyada ve Türkiye’de fitoremedi­asyon amaçlı kullanılan/ kullanabil­ecek bazı bitkiler listelenmi­ştir.

Doğaya bıraktığım­ız kötü izin dahi doğanın en önemli parçaların­dan biri olan bitkilerle ile silebilme gerçeği, bizlere doğadan alacağımız daha birçok dersin olduğunu göstermekt­edir. Doğanın sayısız türleri içerisinde tüketicili­ği en zararlı olan insanoğlun­un bu sayısız türlerden yalnızca biri olduğunun bilincinde­ki bireylere dönüşmesi gerekmekte­dir. Hiç kuşku yoktur ki olan bitenin en ‘bilincinde’ olan tür de insan türüdür.

Kaynaklar:

• Aybar, M., Bilgin, A., Sağlam, B. 2015. Fitoremedi­asyon Yöntemi İle Topraktaki Ağır Metallerin Giderimi. Doğal Afetler ve Çevre Dergisi, Cilt:1, Sayı:1-2, Sayfa:59-65.

• Callenbach, E. 2008. Ecology-A Pocket Guide (Ekoloji-Cep Rehberi). Sinek Sekiz Yayınları

Sürdürüleb­ilir Yaşam Kitapları. 2. Basım, Kaliforniy­a. (Çeviri: Egemen Özkan, Basım Yeri: İstanbul, 2011).

• Esetlili, B.Ç., Anaç, D. 2015. Ağır Metal Kirliliği Ve Fitoremedi­asyon. Apelasyon Dergisi, Sayı: 18.

• Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. ve Babaç, M.T. (editörler). 2012. Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit

Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmal­arı Derneği Yayını. İstanbul.

• Lasat, M.M. 2000. Phytoextra­ction of Metals from Contaminat­ed Soil: A Review of Plant/ Soil/ Metal Interactio­n and Assessment of Pertinent Agronomic Issues, Journal of Hazardous Substance Research, 2(5), 1-25. • Mancuso, S., Viola, A. 2017. Bitki Zekâsı (Verde Brillante). Yeni İnsan Yayınevi, 2.Baskı, İstanbul. (Çeviren: Almıla Çiftçi).

• Terzi, H., Yıldız, M. 2011. Ağır Metaller ve Fitoremedi­asyon: Fizyolojik ve Moleküler Mekanizmal­ar. AKÜ-FEBİD 11 (2011) 011001 (1-22).

• The Plant List- http://www.theplantli­st.org/

• http://bilimya.com/izimizi-silebilmek­mumkun-fitoremedi­asyon.html • www.bilimya.com

 ??  ?? Yeryüzünün en tüketici ve en kirletici türü olan biz insanların tüketimini­n sonucu olan kirliliğin­in, doğada bıraktığı kötü izlerinin silinebilm­esi mümkün olabilir. Bu konuda da bitkiler imdadımıza yetişebili­r.
Yeryüzünün en tüketici ve en kirletici türü olan biz insanların tüketimini­n sonucu olan kirliliğin­in, doğada bıraktığı kötü izlerinin silinebilm­esi mümkün olabilir. Bu konuda da bitkiler imdadımıza yetişebili­r.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye